Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
10

UZAYIN GEOMETRİK YAPISI NEDİR ?

Uzay ın şekli neye benzer , sürekli genişliyorsa bozulmalar fazladır.
897 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ertuğrul Genç
Astronomi meraklısı

Uzayın kendisinin eğrilebileceği genel görelilik teorisi, evrenin üç biçimden birini almasına izin verir : bir kağıt yaprağı gibi düz, bir küre gibi kapalı veya bir eyer gibi açık. Bu astronomik geometri önemsiz bir mesele değil - kozmosun kaderi buna bağlı.

Princeton Üniversitesi'nden kozmolog David Spergel'in dediği gibi, "Evrenin şekli bize onun geçmişi ve geleceği hakkında bilgi verir." Evrenin sonsuza kadar genişleyip genişlemeyeceği veya sonunda çöküp çökmeyeceği ve sonlu mu yoksa sonsuz mu olduğu - hepsi kendi evrenine bağlanan sorulardır. şekil.

Bu kadar büyük sorularla ilgili bir mesele için bileşenleri oldukça basit. Evrenin nihai yapısı sadece iki faktöre bağlıdır: yoğunluğu ve genişleme hızı.

Tüm Reklamları Kapat

Evrenin kabaca yüzde 68'i karanlık enerji ve yüzde 27'si karanlık maddedir. Geri kalan, gezegenleri, yıldızları ve diğer cisimleri açıklayan normal maddedir. Evrenin yoğunluğu, bu maddenin ne kadarının belirli bir uzay hacmine sıkıştırıldığını ifade eder.

Evrenin yoğunluğu, kütleçekiminin genişleme kuvvetini yenmesine yetecek kadar büyükse, o zaman evren bir top şeklinde kıvrılacaktır. Bu, bir küreye benzeyen pozitif eğriliğe sahip kapalı model olarak bilinir. Bu evrenin akıllara durgunluk veren bir özelliği, sonlu olması, ancak sınırlarının olmamasıdır. Galaksiler arası bir Ferdinand Magellan, bir duvara çarpmadan veya bir kenardan düşmeden uzayı sonsuza kadar katederek çevresini dolaşabilir.

Öte yandan, evrenin yoğunluğu düşükse ve genişlemeyi durduramıyorsa, uzay ters yönde bükülecektir. Bu, bir eyere benzeyen negatif eğriliğe sahip açık bir evren oluşturacaktır.

Bilim adamlarının en makul olduğunu söylediği evren için bir Goldilocks senaryosu da var. Çoğu kozmolojik kanıt, evrenin yoğunluğunun tam olarak doğru olduğuna - 1,3 yarda küp başına yaklaşık altı protona eşdeğer - ve pozitif veya negatif bükülmeden her yönde genişlediğine işaret ediyor. Başka bir deyişle evren düzdür. (Belki bu, gezegenimizin yuvarlaklığından hayal kırıklığına uğrayanlar için bir teselli olacaktır.)

Kaynaklar

  1. Astronomy. What Shape Is The Universe?. (23 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 14 Nisan 2023. Alındığı Yer: Astronomy | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close