Merhabalar.Sorduğunuz soruda bir hata var.Yediğimiz yemeklerin hepsi mideye gitmiyor.Mideye gidene kadar çoğu aşamadan geçiyor.Besinler kardonhidratlar,yağlar,proteinlerdir.Hepsi ayrı yerlerde sindirime uğrar.
KARBONHİDRATLARIN SİNDİRİMİ
Karbonhidratların sindirimi ilk olarak ağızda başlar. Karbonhidratların rahat sindirilebilmesi için ağızda iyi parçalanmış olması gerekir. İşte bu sebepten yavaş yemek ve iyice çiğnemek çok önemlidir. Ağızda küçük parçalara ayrılan karbonhidratlar midede hiçbir değişime uğramadan doğruca onikiparmak bağırsağına geçer. Ağızda tam olarak parçalanmayan karbonhidratlar, onikiparmak bağırsağında pankreastan salgılanan öz sularla parçalanır ve emilim için ince bağırsağa gönderilirler.
PROTEİNLERİN SİNDİRİMİ
Proteinlerin sindirimi midede başlar. Bu sebeple mide doluyken yenilen karbonhidratlar (yemek üstü meyve veya tatlı gibi) veya proteinle birlikte tüketilen işlenmiş karbonhidratlar (simit, ekmek, nişastalı yiyecekler vb) midemiz o sırada yemekte yediğimiz proteinleri sindirmekle meşgul olduğundan, midenin kapısındaki kesede onikiparmak bağırsağına gitmek için midenin boşalmasını beklemeye başlarlar.
Mide ağzında uslu uslu sırasını bekleyen karbonhidratlar, beklerken fermente olarak asit oranı yüksek besin maddelerine dönüşürler. Asit oranları 10'ken 100, 100'ken 1000, 1000'ken 10.000 olur.
YAĞLARIN SİNDİRİMİ
Yağlar ağız ve midede sindirilmeden doğrudan onikiparmak bağırsağına, oradan da ince bağırsağa geçerek sindirilir. Karaciğerden gelen safra tuzları yağları küçük yağ damlacıkları haline getirir.
Kısa ve orta zincirli doymuş yağlar (zeytinyağı, badem yağı, susam yağı, hindistan cevizi yağı, ayçekirdeği yağı vb gibi) bağırsaktan rahat geçerek, sindirilip, enerjiye dönüştürüldüğü halde, uzun zincirli yağların sindirimi uzun sürer.( tereyağ, margarin)
Bu sebeple vücut bu yağları enerjiye çevirmek yerine daha sonra kullanmak üzere depolar. Uzun zincirli doymuş yağlar enerji olarak kullanılırken katalaz enzimini üreten pankreas fazla çalışmak zorunda kaldığı için zarar görür.
Pankreastaki beta hücreleri tahrip olur ve ürettikleri insüline duyarsız hale gelir. İnsüline karşı başlayan bu duyarsızlık yağların sindirilemeden depolanmasına, kilomuzun da giderek artmasına neden olur.[1]
Umarım yardımcı olabilmişimdir :)[1][1]
Kaynaklar
-
Miyase Bülbül. Karbonhi̇drat, Protei̇n Ve Yağlarin Si̇ndi̇ri̇mi̇. Alındığı Tarih: 11 Nisan 2023. Alındığı Yer: Manşet Türkiye
| Arşiv Bağlantısı