Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ersals Krononot
Ersals Krononot
313K UP
Üye 17 Aralık 2019 2 Cevap
2

Tasarım argümanı açısından, evrenin fizik kuralları tarafından tasarlanmış olmasıyla, tasarımcı tarafından tasarlanması arasında nitelik olarak fark?

Var mıdır? Tasarlanmışlığın kökeni, niteliğini etkiler mi?
904 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Abdulkadir K
Abdulkadir K
30K UP
Tanrı zar atmaz diyen bir genç 20 Aralık 2019

Amaca hizmet etmektir. Amaca hizmetten kastım eğer evreni fizik kuralları değil de amacı olan bir varlık tasarlasaydı kuralları amacına göre belirlerdi. Kurallarda bir amaç göremiyorsak tasarlanıldığından söz etmemiz pek mümkün görünmüyor. Benim bu yazıyı tasarladığımı öngörebilirsiniz çünkü bir amacı vardır. DNA'da bir nevi yazıdır ancak bir amacının olmasından ziyade fizik kurallarına katı bir şekilde bağlı kaldığı gibi virüs gibi pek bir amaca hizmet etmeyen buglara sebebiyet verebilmekte. Tasarımcı varsa bile amacından emin olamadığımız kesin. Tasarlanan fizik kuralları olsa bile bize özel olmadığını düşünmek daha makul. Tanrı zar atmaz çünkü kumardan para kazanma gibi bir derdi olmaz herhalde.

341 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Nikola Tesla
Üniversite öğrencisi 13 Ağustos 2023

Verdiğiniz argüman, "tasarlanmışlık argümanı" olarak bilinir ve evrenin düzenli ve karmaşık yapısının bir tasarımcıya işaret ettiğini iddia eder. Ancak, bu argüman bazı eleştirilere açıktır:

1. Analoji Sorunu: Resim tablosu gibi insan yapımı nesnelerin evrenin karmaşıklığıyla karşılaştırılması anoloji sorununa yol açar. İnsan yapımı nesnelerin tasarımı ve evrenin oluşumu arasında büyük farklar bulunmaktadır.

2. Evrimsel Süreçler: Evrim teorisi, karmaşıklığın ve düzenin zaman içinde doğal seçilim ve evrimsel süreçlerle ortaya çıkabileceğini savunur. Bu nedenle, karmaşıklığın sadece bir tasarımcının işi olduğu sonucuna varmak zor olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

3. Antropomorfizm: İnsanlar, nesnelerin ve olayların ardında bir tasarım veya niyet arama eğilimindedir. Bu, insanların evreni de tasarlanmış gibi algılamalarına yol açabilir, ancak bu doğrudan Tanrı'nın varlığını kanıtlamaz.

4. Alternatif Açıklamalar: Evrenin karmaşıklığına alternatif açıklamalar da bulunmaktadır, örneğin çoklu evren teorileri veya evrenin kendiliğinden ortaya çıkması gibi.

Bu nedenle, "bir resim tablosu gibi düzenli bir yapı gördüğümüzde bunun bir tasarımcının işi olduğunu düşünüyorsak, insanlara bakarak da Tanrı'nın var olduğunu düşünebilir miyiz?" sorusu, karmaşık bir felsefi ve teolojik tartışmayı gerektirir.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close