Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 29 Mart 2023 4 Cevap
1

Neden sadece bir din yerine, birkaç din var?

4,197 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Vicras Owski
Vicras Owski
75K UP
Psikoloji öğrencisi 31 Mart 2023

Soru şuna çok benziyor: Neden ülkemizde bir parti yerine birden fazla siyasi parti var? İkisinin de cevabı hemen hemen aynıdır: görüş ayrılığı.

Siyasi partiler varlıklarını aynı ya da benzer düşüncelere sahip olan insanlara borçludur. Basitçe A partisinin ekonomi politikası, eğitim politikası benim için mantıklıdır ancak hukuk düzeni konusunda endişeliyim. Bu yüzden B partisine yönelebilirim. B partisinde hukuk koruma altında ancak ekonomi politikası konusunda rahatsız edici. Bu yüzden başka alternatif olarak C partisine yönelirim. Doğal olarak C partisinde de olumsuz etkenler olacağı için D partisi de ararım. Bu böyle devam eder.

Dinler de böyledir. Bir din bakıldığında her şeyiyle uygun görünebilir ama o dindeki bazı ritüeller, yaşandığı iddia edilen olaylar kişiye saçma geldiğinde başka bir dine yönelebilir. Ancak o dinde de eksik ve hatalar gören insan başka bir dine geçebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Her din kendi toplum kültürü ile oluşur. Örneğin kadına değer verilmeyen toplumlarda oluşan dinler kadını arka plana atan kurallardan oluşurken, kadını toprak gibi gören ve ona değer veren toplumlarda oluşan dinlerde tanrılar kadın olabilir. Farklı kültürler, farklı toplumlar, farklı dinleri yaratır ki bu kaçınılmazdır.

341 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 14 Nisan 2023

Dünya'da şu ana kadar bilinen 4300'e yakın din tespit edilmiştir. Sorudan kastınız üç büyük semavi din, budizm ve hinduizm diye tahmin ediyorum. Ama bunun cevabı da ilk cümlede yatıyor, her toplum kendi inanç sistemini ve inanç felsefesini oluşturmuştur, bu konuda oldukça yetenekli olduğumuz ortada.

Bu inançların içinde semavi dinler, kendini tek tanrılı bir inanç şemsiyesi altına toplamıştır ve çok ortak yönü vardır. Üç dinde kökeninin İbrahim Peygambere dayandığını söyler. Musevilik zaten baştan belli bir zümreye (israiloğulları) gelmiştir. Hristiyanlık'ta kendini mesih ilan eden Hz. İsa ve takipçileri vardır (Tevrat öğretisinde mesih vardır, ancak Museviler İsa Mesih'in sahte olduğunu iddia ederler). Müslümanlık her iki dinin hak din olduğunu, fakat zamanla şirke (Allah'a ortak koştuklarını) bulaştığını ve hak din olmaktan çıktığını söyler, fakat bu kez de önceki iki din Hz. Muhammed'in sahte peygamber olduğunu iddia eder. Temelde üç farklı semavi dinin olmasının, her üç dinin inanırları tarafından izahatı bu şekildedir. Sonuç olarak tüm ortak yönlerine rağmen üç dinde birbirlerinin yerine geçememiştir ve varlıklarını sürdürmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

360 görüntülenme
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Araştırma yapan biriyimdir 14 Nisan 2023

Din, dünya nasıl oldu, insanlar nasıl davranmalı, öldükten sonra bize ne olacak gibi gerçekten büyük sorularla ilgili insanların sahip olduğu inançlar bütünüdür. Bunlar büyük sorular. Bunlar, gezegendeki hemen hemen herkesin bilmek istediği sorular ve kendi başımıza cevaplaması imkansız değilse bile zor. İnsanlar her zaman denediler ve bazen cevaplar buldular ve bu cevaplar yakalanınca dinler doğdu.

İnsanların farklı görüşleri ve farklı zevkleri olmasıyla aynı nedenlerle farklı dinleri var, çünkü farklı şekillerde, farklı yerlerde, farklı ailelerde ve farklı zamanlarda ve farklı beyinlerle yetiştirildiler. Tüm bunların dünya hakkında doğru olduğuna inandığımız şeyler üzerinde farklı bir etkisi var.[1]

Tüm Reklamları Kapat

310 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Bodette, et al. Why Do People Have Different Religions?. (27 Mayıs 2016). Alındığı Tarih: 29 Mart 2023. Alındığı Yer: Vermont Public | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Aziz Abdullayev
Felsefe Meraklısı 10 Nisan 2023

İnançsız birisi olmama rağmen sana bunu "dindar" insanların söylediklerinden aktarmak isterim....

Bu soru benim de ilk başlarda dindar insanlara çok fazla sorduğum soruydu esasen benim kafamdaki soru şöyleydi: "Tanrı neden ilk başta en doğru dini yaymadı ve insanların arasında ayrımlar meydana geldi?" Bunu sorduğum bir çok kişinin cavabı şöyleydi: Tanrı dinleri zaman zaman yaymıştır çünkü dinler insanlarin kafa yapısı ve anlama anlamlandırma duyusuna esasen indirilmiştir

Tüm Reklamları Kapat

301 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close