Evren de en çok bilgi sahibi olduğumuz nesne yıldızlardır. Gökyüzünde ne yöne baksak çıplak gözle bile binlercesini görebiliyoruz, kendileri birer ışık kaynağı olduğu için teleskoplar ile gözlemlemek, gelen ışıklarını spektrumunu alarak analiz etmek ve uzun zamandır yapabilmemiz, yıldızlar hakkında çok şey öğrenmemizi sağlamıştır. Hepsi bir yana, zaten burnumuzun dibinde bir tane var, kendi yıldızımız da elbette bu bilgi birikimimize yardımcı oldu .
Big Bang'den bu yana olan hikayeyi anlatmaya gerek yok. Günümüzde bile yıldız oluşumlarını aşama aşama izleyebiliyoruz, devasa büyüklükteki ve ağırlıklı hidrojen ve helyumdan oluşan gaz ve toz bulutları (nebulalar) bu nesnelerin fabrikalarıdır diyebiliriz. Süpernova patlamaları veya galaksi çarpışmaları gibi tetikleyici unsurlar bu molekülleri bir araya getirir ve kütle çekimin etkisi ile kritik bir noktaya gelir, bu noktadan sonra artan yüksek basınç çekirdekte yüksek sıcaklığa sebep olur ve hidrojen elementleri kaynaşmaya başlayarak füzyon gerçekleşir. Yıldızımız artık alev almıştır. Bu noktadan sonra hikaye çok dallanır, bu yıldızın sahip olduğu malzeme ile orantılıdır. En uç noktadakilerden bahsedelim. Malzemesi devasa olan yıldızlar, iç çekirdekteki aşırı yüksek basınç ve sıcaklık merkezdeki yakıtlarını çok hızlı tüketmelerine sebep olur ve konveksiyon etkisi olmadığından sadece merkezindeki yakıtı tüketebilir, bu durum yıldızın ömrünü çok kısaltır ve 20-30 milyon yıl ömrü olan yıldızlar bile vardır, ömürlerinin sonunda da feci patlarlar. Diğer yandan, kırmızı cüceler bunların tam tersidir, merkezdeki yakıtın tutuşması ile birlikte konveksiyon hareketi de başlar ve zaten düşük basınç, düşük sıcaklık nedeniyle yakıtını cimrice yakan yıldız, sahip olduğu tüm yakıtın nerdeyse tamamını tüketebilir. Bunların ömrü 4 milyar yıldan daha fazla olabilir. Sonuç olarak ne kadar büyüksen ömrün o kadar kısa olur.
Yıldızlarda oluşan elementlerden de kısaca bahsedelim. Hani deriz ya "hepimiz yıldız tozuyuz". Big Bang bize hidrojen ve helyumu hediye etti geriye kalan tüm elementleri de yıldızlar. Yıldızların nükleosentez süreçleri vardır ve bu sırasıyla hidrojen, helyum, karbon, neon, oksijen, silikon şeklinde devam eder ve sürecin sonuna doğru demir ve nikele kadar sürer. Tabi burada anlatıldığı gibi basit bir durum değildir, yıldızın durumu ve tipine göre pek çok nükleosentez türü vardır.
Yıldızlar hakkında özetin özeti bile olmayan bilgileri yazdığımı belirtmek isterim.