Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Doktorend ~
Doktorend ~
8K UP
Üye
4

Neden Çoğu Toplulukta "Tepegöz", "Ejder", "Dev", "Cadı", "Hortlak" Gibi Canlılar Ortaktır?

Mitolojik olmalarına rağmen neden tüm topluluklarda bu varlıklar birbirine çok benzer bir şekilde anlatılmıştır? Neden tüm topluluklarda bunlara inanılıp üzerlerine yüzlerce benzer yazı yazılmıştır hatta bazılarında kutsal sayılmıştır?
258 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Hattori Hanzo
Hattori Hanzo
22K UP
dusunur
buzul cagindan kalma bi aliskanlik. buzul cagindaki yirticilar ana dusmanlarimizdi. ic gudulerimiz reflekslerimiz ona uygun evrimlesmisti ve "stres" hormonumuzun temeli "yirticilardi". buzul caginin bitmesiyle avci toplayiciliktan tarim toplumuna gecisimizle beraber artik doganin ustun evlatlari biz olduk. yirticilardan korkmamiz icin sebep yoktu. fakat vucudumuz hala yirticilara tepki verecek sekilde evrimlesmisti. stres hormonumuzun amaci buydu. bu ortamda da bazi yanlis yorumlanan olaylarla toplumlar kendi "canavarlarini" yaratti. cunku canavarlara ihtiyacimiz vardi, artik yirticilar yoktu.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Celestial Blues
Bilim Heveslisi

Bence ana temeli psikolojik. Zararlı görülen her şey öncelikle daha iyi anlaşılması için kişileştirmeye uğruyor. İnsani özellikler atfederek anlamaya çalıştığımızda yani empati yaptığımızda anlaması zor şeyleri daha iyi anlıyoruz. İnsan olmaktan kaçamayız dolayısıyla çizilen ve tasvir edilen figürler birbirine benziyor. İnsanın psikolojisi hem deterministik hem değil çünkü doğa ve kültür insan bağlamında etkileşiyor sürekli. İnsanlar doğal ortamındaki avcılarına göre tasvir etmiş gibi duruyor kötü karakterleri. Ejderha örneğin kaosu temsil eden bir mit. Mitlerin ardında insanların dünyayı nasıl algılayıp hareket ettiklerine dair kocaman bir tarih var. Jordan Peterson (Toronto Üniversitesi Psikoloji Profesörü) YouTube üzerinden bu konular hakkında analizler yapıyor. İncili komple psikolojik açıdan yorumladığı ve kendi yazdığı kitabını anlattığı video serileri var örneğin (İngilizce).

  1. https://www.youtube.com/watch?v=f-wWBGo6a2w
  2. https://www.youtube.com/watch?v=I8Xc2_FtpHI

Eğer ilginiz varsa önerebileceğim Türkçe kitaplar:

  • Mitlerin Kısa Tarihi - Karen Armstrong
  • Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi - Mircea Eliade
  • Kahramanın Sonsuz Yolculuğu - Joseph Campbell

Tüm Reklamları Kapat

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close