Fizikte niceliklerin büyüklüklerini ve davranışlarını ifade ederken formüller kullanırız. Bu formüller de belirlenirken nicelikle alakalı olan ve o niceliği etkileyeceği düşünülen başka niceliklerden faydalanılır.
Mesela genel çekim kuvvetinin formülü:
G.M.m/R²
Formüle bakacak olursak bir katsayı ve 3 değişkenden oluşuyor. Şimdi formülün açıkladığı şey 2 taneciğin birbirini çekmesini inceliyor. Formül bulunurken deneyler yoluyla nelere bağlı olduğu tespit edilmiş (1. Cismin kütlesi ve uzaklık sabit 2. Cisim arttırılıp azaltılınca kuvvet nasıl değişiyor gibi) ve bu kuvvetin iki cismin de kütlesine ve cisimler arasındaki uzaklığın karesiyle orantılı olduğu keşfedilmiş ve buna göre bir formül yazılmış. Daha sonra da bu oranın sabitini deneylerle hesaplayıp "G" evrensel çekim sabitini yazmışlar.
Aynı mantık "F=k.Q1.Q2/2" elektrostatik kuvvet formülünde de geçerli. Burada da aynı şekilde kuvvetin orantılı olduğu nicelik yüktür. Ve bu yük sadece bir yüke değil iki yüke de bağlı olduğu için çarpılmış. Uzaklığın karesi (R²) de kuvvetin bir vektör olup aynı bir ışık ışını gibi etrafa yayıldıkça sıklığın azalması yani birimkareye düşen vektör miktarının azalması R² ile orantılı olmasını sağlar. k sabiti de dediğim gibi deneyler veya modellerle hesaplanıyor.
Umarım yardımcı olabilmişimdir :)