Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Gülabi Dertsiz
Üye 12 Mart 2023 2 Cevap
1

İlahi adalet var mıdır?

2,577 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
313K UP
Krononot⁸ 13 Mart 2023

İlahi adalet diyebilmek için, ilahi olmadığını düşündüğümüz bir yapıyı ondan bağımsız bir üst erkin etkilediğini düşünmemiz gerekiyor. İlk bakışta bu mümkün değilmiş göründü değil mi.... Ama tam da işleyen sistem bu. Evet ilahi adalet var, çünkü sistem insan varlığının analiz edebileceğinden çok daha karmaşık. Bu karmaşıklığı anlamaya çalışmak yerine, doğrudan yoktur demek daha kolay ve karşıdan daha -NORMAL- algılanır. Kalıplara sığındığımızda daha güvenilir görünüyoruz. Nasıl bir zamanlar atom dan bahseden bir bilim insanı deli denilerek dalga geçildi (buna benzeyen sayısız olay) ise, aynı şekilde konforumuzu ve bakış açımızı rahatsız eden konulara da yaklaşımımızda tutarlı olmamız gerekli.

Görünüşte evrende nasıl geometri, matematik işleyişte görünüyorsa, insanın göremediği alanda da benzer işleyiş söz konusu. Basite indirgersek, A kişisi, B kişisi hakkında kasıtlı bir olumsuzluk üretti diyelim. Bu etki, -3 birim güçte. A kişisi, etkileşimde olduğu B kişisi için -3 birim olumsuzluk üretti, artık +3 birimlik bir pozitif etkiye ihtiyacı var, ya da B kişisine +3 birimlik olumluluk aktarılacak. Nasıl atom, elektron kaybettiğinde dengeye gelmek için başka atomdan elektron almak zorunda kalıyorsa, sistemsel denge, üretilen negatif değeri nötrlemek zorundadır. Bu durum kişiye ve olaya göre değişir. Birinin parasını çalınca, onun da parasının çalınması şeklinde değildir. Kitlesel anlamda da bu durum aynı şekilde çalışır. Bir milletin ulaşması gereken tekamül süreci vardır. Eğer oraya ulaşmada kayıtsızlık söz konusu ise, bu kayıtsızlığı (olumsuzluk üretilmiş durumda) nötrleyecek bir olaya çekilmesi muhtemeldir ülkenin. Bu olayın etkisiyle kitle uyanır, kayıtsızlıktan çıkar (nötrlenir). Yapılan bireysel haksızlıklar, aşağılama, küçük düşürülme gibi bizim üzerimizden üretilen olumsuzluklar da sistemin gerektirdiği yöntemler ve zamanlarda nötrlenir. Bilinç yaşamı çok küçük bir zaman diliminden deneyimleyebildiği için, bu işleyişi tutarlı biçimde kaçırır. Her olaya rastgelelik yüklemek (gündelik yaşamı kolaylaştırdığı için), büyük resmi flulaştıran en önemli faktördür. [1]

Tüm Reklamları Kapat

123 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Anıl Şehirlioğlu. (2022). Dünya Okulunda Ruhun Devrimi. Yayınevi: Destek Yayınları.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur 14 Mart 2023

İlahi adalet veya karma gibi kavramlar, literatürde adil dünya hipotezi olarak geçer ve bu bir çeşit bilişsel önyargıdır. Bu, kimi durumlarda sorunlara yönelik motivasyon sağlayabilen ve çabayı teşvik edebilen bir mekanizma olsa da bu inanca sistemli bir şekilde sıkı bağlanmak mantıksal ve rasyonel olarak düşünmeyi durdurmanıza, suçu ve çözümleri yanlış yönlendirmenize sebep olabilir. Bu bağlamda, sırf o anda haksız işleyişi durduramıyorsunuz diye kendinizi avutmak adına sahtebilimcilerin içi boş motivasyon cümlelerine kanmamalısınız. Sahtebilimciler iki ana unsurdan beslenir: Belirsizlik ve çaresizlik.

Öncelikle anlamanız gereken, insanların inşa ettiği sosyal yapının çok karmaşık olduğu, insanın her zaman rasyonel davranmadığı, evrenin bizim rasyonel davranmamızı sağlamaya çalışmadığı ve yapılan haksızlıklara duygusal yaklaşma eğiliminde olduğumuzdur.

Bu sosyal yapı her zaman sıfır toplamlı şekilde çalışmaz ama öyle algılanabilir. Bu sosyal işleyiş fizik veya kimya değildir ki her asit olduğunda baz da bir şekilde ortaya çıksın, tuz ve su ile işi bitirelim. Sosyal yapı kimi zaman öyle bir ayarlanır ki "kötü" olarak gördükleriniz çok ama çok kazançlı çıkar. Elbette halk rasyonel davranıp "o kötülüğe" ceza verebilir. Ancak verilen "ceza" karşısında önceden kazanılan "haksız kazançlar" ne kadar orantılı, bu net olarak hesaplanamadığından kişiler, her kayıpta ilahi adalet sağlanmış gibi davranıp kendilerini motive edebilirler.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar mükemmel canlılar olmadığı için bu kusurların oluşturduğu hataların evrenin doğası ya da bir süper güç tarafından düzeltileceği varsayılarak "güçsüzlük, yetersizlik, umutsuzluk" gibi duygularla baş edilmeye çalışılır.

Zamana bağlı ve artık geri alınamayacak haksız kazançlar söz konusu olduğunda onunla alakasız başka kayıplar bile ilahi adalete bağlanabilir ama yine onunla alakasız "başka kazançlar" hesaba katılmaz. "Onlar da başka bir kaybın konusu." İşin ilginci, fizik veya kimya gibi bilimleri kandırmanız mümkün değilken, konu insanlara gelince duygularını ve psikolojilerini kullanarak sorulması gereken hesaplar hafifletilebilir, unutturulabilir, yönlendirilebilir. Tabii bu fazla abartılırsa sistemin çökmesi ile sonuçlanır, bu çöküş durumunda "haksızlık da çöktüğünde" ilahi adalet algısı pekişir. "Haklı" görülen tarafın alması gereken paylar da çökmüştür ancak haksızlığın çökmesi bu sorunu da çözmüş gibi algılanabilir. Sorunlar gerçekte tam olarak çözülmediğinde oluşan bilişsel çelişki, "adalet için yeterince zaman geçmediği", "başka bir şekilde çözüleceği", "o süper gücün öyle uygun gördüğü" açıklamaları ile kapatmaya çalışabileceğinden ilahi adaletin olup olmadığını rasyonel bir zeminde tartışmak mümkün olmayabilir.

Sistemin çökmediği durumlarda bile algıyı yönetebilirseniz diğer tepkileri de azaltabilir veya yönlendirebilirsiniz. Bu durumda yine istediğiniz adalet sağlanmasa da sistem işlemeye devam eder. "Haklılık" veya "haksızlığın" net kavramlar olmadığını, bazı durumlarda birbirine karışabildiğini de unutmamak gerekiyor.

Adaleti sağlamak istiyorsak eylemleri ve bu eylemler karşısında neler yapılması gerektiğini bu dünyada, başka kimseye bırakmadan rasyonel ve mantıklı bir şekilde düşünmek ve uygulamak zorundayız. İlahi düşünce bunu destekleyici bir katman olarak yer almazsa, farkında bile olmadan sahtebilimcilere kapılıp umudunuzu, vaktinizi, düşünmenizi ve mantığını kaptırır, adaletsiz veya bozuk işleyişi düzeltmek için doğru adımlar atamazsınız.

161 görüntülenme

Kaynaklar

  1. I. Shatz. Adil Dünya Hipotezi: Eden Bulur Safsatası, Gerçek Haksızlıkları Ve Adaletsizlikleri Çözmemizi Nasıl Engelliyor?. (21 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 14 Mart 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close