Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Alper Alper
Alper Alper
1,222 UP
Üye
15

İnsanlarda ensest veya akraba ilişkilerden doğan çocuklar yüksek oranda engelli olurken hayvanlarda neden böyle değil?

7,497 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Yakın akrabalarda, bu hastalıklara ait genlerin çekinik olarak taşınma ihtimali çok yüksektir. Çünkü kendilerini meydana getiren atalarında bu genler taşınıyorsa, bunların yavrulara farklı şekillerde dağılması mümkündür. Bir diğer soydan biriyle çiftleşildiğinde, bu çekinik genlerin bir araya gelmesi çok daha düşük ihtimaldir. Ancak yakın akrabalar çiftleştikleri zaman, atalarından ortak olarak aldıkları çekinik genler yavrularında birleşir ve ifade edilmeye başlar. Bu birleşimde, pek çok hastalığa sebep olabilecek çekinik genlerin bir araya denk gelme şansları, normal çiftleşmelere göre çok daha yüksektir. Bu sebeple de doğan yavrular sıklıkla hastalıklı ya da sorunlu doğmaktadırlar. Bir oran vermek gerekirse, ensest ilişkiler (insanlarda akraba evlilikleri gibi)sonucunda doğan yavruların sorunlu olma ihtimali, normal çiftleşmelere göre 64 kattan daha fazladır.

Doğa, doğal olarak bu duruma karşı da bir seçilim baskısı uygulamaktadır. Çünkü ensest ilişkiye giren canlıların yavruları dezavantajlı olacak ve elenecektir. Dolayısıyla ensest ilişkiye yatkın olan bireylerin soyları elenecek ve bu yatkınlığa sebep olan genler de popülasyon içerisinde azalacaktır. Ancak çoğu zaman olduğu gibi, düşük bir frekansta bu bireyler popülasyon içerisinde kalacaktır. 

Tüm Reklamları Kapat

1,374 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (6 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 6 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi
Orijinal Soru: Hayvanlar nasıl rahatça ensest ilişki yapabiliyor?

Merhaba.Öncelikle hayvanlar rahat rahat ensest ilişki yaşamıyor. Çünkü çeşitlilik, kural olarak doğal seçilimde esastır. Tabii bunun istisnaları da yok değil. (Belirteyim, bununla ilgili yapılmış çok fazla çalışma bulunmuyor. Bulduklarımı da aşağıya kaynaklara bırakacağım.) Evet, istisnası yok değil dedik.İstisnalara geçmeden önce şunu kavramak gerekiyor: Doğada o kadar çok değişken var ki. Örneğin bir canlının yaşama şeklini bulunduğu habitat, beslenme şekli, üreme şekli, sosyal iletişim, rüzgarın esiş yönü, meydana gelen afetler gibi envai çeşit faktör belirler.

Son araştırmalar aslında ensest davranışının tamamen ortadan kalkmadığını ve genel olarak düşünülenden daha yaygın olduğunu göstermiştir. Bazı türler eşeysizdir veya cinselliğin hiçbir avantajının olmadığı durumlarda kendileriyle üremeye devam ederler; diğerleri akraba evliliğinin cezasının olmadığı yerlerde ensest yaparlar. Ve tahmin edin bu ensest türler en çok nerede bulunur? Adalar ve dağ zirveleri. Bu izole yerlerde soy ağacınızda bir yere uymayan birini bulmak zordur. (Yukarıda bahsettiğim faktörler devrede yani)

Tüm Reklamları Kapat

"Hayvanlarda ensest" başlığı altında incelenen en meşhur tür Firavun Faresidir (Mongoose). Firavun fareleri genellikle gruplar halinde yaşarlar ve ömürleri vefa ettiğince o gruptan ayrılmazlar. Bu ortak yaşama birliğinin bu türde ensest ilişkiye yol açtığı düşünülüyor. Firavun farelerinin yavruları arasında yapılan bir çalışmada, yavruların %64'ünün ensest ilişki sonucu meydana geldiğini ortaya konulmuştur.

Yine bir başka, 2014 yılında yapılan çalışmada, 16 yıl boyunca süren bir izleme sonucu baba/kız ilişkisinin 8 kez tezahür ettiği belgelenmiştir. Ancak şaşırtıcı bir biçimde anne/oğul arasında herhangi bir ilişki belgelenememiştir. Araştırmacılar bunu, dişilerin yaşam sürelerinin kısa olmasına ve oğulları onlarla aynı yaşa gelmeden öldükleri hipotezine bağlamışlardır. Doğa gerçekten çok çılgın! Sevgiler :)

5,420 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A.Bridarolli. Incest In Nature. (20 Aralık 2008). Alındığı Tarih: 13 Aralık 2020. Alındığı Yer: UCL | Arşiv Bağlantısı
  2. H. J. Nichols. Researchers Find Incest In One Mammal Species Appears To Be The Safest Approach. (24 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 13 Aralık 2020. Alındığı Yer: phys.org doi: 10.1098/rsbl.2014.0898. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close