Öncelikle bunu kendi deneyimlerimle beraber çevremde gördüğüm insanların okumaya başlama süreçlerini da hesaba katarak yazıyorum. Eğer uzun yıllardır okuma yapmadıysanız veya hayatınızda elinize hiçbir kitap almadıysanız bile ilk yapmanız gereken hoşlandığınız konuları bilmek. Kitap okumayı sevmeyen kesim genellikle okumaya başladıkları ilk zamanlarda kendilerine uygun olmayan kitaplar okurlar ve bu durumdan zevk alamazlar. Ancak neyi sevdiğinizi bilirseniz dünya kütüphanesinde size uygun raflar dolusu kitap bulabilirsiniz eminim.
Yine de size genel klasiklerden yeni okumaya başlayanlar için öneriler vermem gerekirse kesinlikle ilk okunacaklardan birisi Küçük Prens olmalıdır, bir çocuk kitabı olarak anılmasına rağmen yetişkinlerin de okuması gereken bir kitaptır ve okuması basit olabileceği gibi üzerine düşündürür de. Onun haricinde Stefan Zweig ve Anton Çehov ile yavaştan modern klasiklere geçiş yapılabilir. Eğer konularına ilgi duyuluyorsa Franz Kafka okunabilir. Ek olarak "İnsan neyle yaşar?" ve "Simyacı" da genel olarak sevilen eserlerdendir.
Türk yazarlardan Ahmet Mithat Efendi, Sabahattin Ali, Peyami Safa, Yusuf Atılgan, Oğuz Atay, Hüseyin Rahmi Gürpınar gibi yazarların eserleri ile Türk edebiyatına güzel bir başlangıç yapabilirsiniz.
Yeraltı edebiyatı seviyorsanız Alper Canıgüz ve Murat Menteş kitaplarına bakmayı unutmayın.
Benim ilk okumalarım Dorian Gray'in Portresi, Fahrenheit 451, Gogol'un hikayeleri ve Shakespeare'in Hamlet'i gibi yabancı eserlerle olmuştu. Zamanla Devlet, Suç ve Ceza, Değersiz Bir Hayat gibi daha kalın kitaplarla okumalarınıza devam edebilirsiniz.