Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zeynep Bora
Zeynep Bora
77K UP
Üye 24 Şubat 2023 2 Cevap
4

Neden çift yarık deneyinde parçacıklar dalga gibi davranıyor gözlendiğini hissettiklerinde parçacık gibi davaranıyorlar?

Ben hiçbir kaynakta bunla ilgili bir şey bulamadım. Fikriniz varsa yada bulduysanız lütfen yardımcı olun! Bereciksizliğimden de kaynaklanabilir🤪
549 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ahmet Temiz
Ahmet Temiz
128K UP
Fizik meraklısı 1 Mart 2023

Bu konuda problemi çıkaran şey gözlemin yanlış anlaşılması. Gözlem ile kastedilen şey ilgili parçacıkla etkileşime girilmesi ve özelliklerinin ortaya çıkarılması durumu. Fakat atom altı parçacıklar, konumlarının ortaya çıkmasına sebep olacak bir etkileşime girmediği sürece spesifik bir konum bilgisine sahip olmuyorlar. Yani var olan bir konumu ölçmüyoruz. Biz ölçüm yapınca bu etkileşimin sonucundan bir konum bilgisi ortaya çıkıyor. Bu ölçümleri çok sayıda yapıp istatiksel dağılımına baktığımızda ise belirli bir desen ortaya çıkıyor. Bunu matematiksel olarak dalga fonksiyonu ile belirtebiliyoruz. Yani ölçülene kadar dalga formunda olan ve spesifik bir konumu olmayan parçacıklar ölçüm işlemi sırasında bu dalga fonksiyonunun öngördüğü olasılık dahilinde bir konuma sahip oluyor.

Örneğin tek elektronlu bir hidrojen atomunu hayal edelim. Elektron her zaman bir konuma sahip olsaydı ve çekirdeğin etrafında aynı gezegenler gibi dönseydi bu durumda yan yana duran iki hidrojen atomunun elektronları zıt tarafta bulunurken birbirlerine fazla yaklaşıp kaynaşabilirdi. İki atom bir elektronu ortak kullanamazdı. Sonuçta bu elektronun ya birinde ya da diğerinde olması gerekirdi.

Süperpozisyon halindeki bir foton veya elektronu çift yarıklı bir düzlemden geçirmek isterseniz tüm düzlemden geçer. Tüm düzlem dedim çünkü küçük de olsa yarığın olmadığı yani kapalı olan kısımdan da geçme ihtimali mevcut. Hatta yarık olmasa bile geçme ihtimali mevcut. Sadece yarıkların olduğu kısımlardan geçme ihtimali çok daha yüksek. Eğerki bu parçacığın hangi yarıktan geçtiğini veya konumunu gözlemlemek isterseniz bu durumda süperpozisyon çöker ve bir konum bilgisi elde edersiniz. Burada yine altını çiziyorum isterseniz ölçümü yapan cihazı ölçüm sonrasında imha edin ve bu bilgiyi bilinçli hiçbir varlık bilemesin. Sonuç değişmez. Ölçüm yaptığınız anda süperpozisyon çöker. Çünkü etkileşime girmeden ölçüm yapamazsınız.

Tüm Reklamları Kapat

Bu duruma bir bilgisayar simülasyonu ile örnek vereyim. Diyelimki ekranda rastgele olarak sabit bir hızla hareket eden görünmez bir top olsun. Biz sadece topun çarpıp sektiği noktaları görebilelim. Peki bu top görünmediği zamanlarda da bir konuma sahip mi yoksa konum bilgisi sadece çarpışma anında mı belirleniyor? Bunu doğrudan gözlemlemek zor çünkü topun konumu sadece çarpışma noktalarında görülebiliyor ve bu da hareketini etkiliyor. Etkileşime girmeden konumunu tam olarak bilmek ise (simülasyonun dışına çıkıp bilgisayarı analiz etmediğiniz sürece) mümkün değil. Bu örneği ölçüm veya gözlemin neden değişime sebep olduğunu açıklamak için kullandım. Atom altı parçacıkların tüm hareketini top ile açıklamak mümkün değil.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 25 Şubat 2023

Bu konu hakkında cevap üretmeye çalışan bildiğim kadarı ile 11 hipotez var. Bu hipotezler içinde benim en çok hoşuma giden her bir ölçme ve gözlemleme esnasında bir paralel evren oluştuğu.

Fakat bu ilginç durum hakkında benimde bir hipotezim var ( herkes bir hipotez üretebiliyor benim neyim eksik:). Ölçme ve gözlemleme esnasında karşımıza iki olasılık çıkıyor parçacığın ya dalga özelliğini tespit edeceğiz ya da tanecik özelliğini. Gözlem tekniğinden kaynaklanan bir sebepten dolayı gözlem sonuçları sanki dalga olasılığını elimine edip tanecik özelliğini ön plana çıkarıyor ve bizde girişim desenini tanecik özelliğine göre gözlemliyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close