Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Pascal'ın kumarı (Ya Tanrı varsa argümanı) akla yatkın bir argüman mı?

Neden pascal kumarını akla yatkın bulmuyorsunuz? Eğer buluyorsanız neden bir şeylere inanmıyorsunuz?
3,731 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Pascal'ın kumarını makul bulmuyorum.

İnançlı bir insan tanrı tarafından ödüllendirilecek ve cennete gidecek, inançlıya artı bir puan yazalım. Üzerinde düşünülmesi gereken inançsız olan kişi, inancı olmayan ''mış'' gibi yaparak inanıyor gözükse, hatta ibadetlerini harfi harfine yerine getirse bile tanrı ( her şeyi bildiğine ve şah damarımızdan bile yakın olduğuna göre) kişiyi ödüllendirecek mi? Ödüllendirme bir yana riyakarlıktan dolayı bir eksi daha mı yazacak? Sonuç olarak, samimi bir inancınız varsa inancınızın gereklerini yerine getirin, yok şüphecilerdenseniz boşuna kasıp ''mış'' gibi yapmayın, gideceğiniz yer belli :)

Tüm Reklamları Kapat

188 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Agnostik

Hayır. Bu argümanla bir yere varamazsınız. Öncelikle ilk sebep argümanın isminden belli. Kumar. Öyleyse bu kumarı biraz daha ilerletelim. Siz ilahi bir bahis oynuyorsunuz ve kazanacağınızı ümit ediyorsunuz. Tanrı varsa bile siz aslında inanmıyorsunuz ama Tanrı'yı kandırmaya çalışıyorsunuz. Tanrı buna kanacak mı? Varsa ve bahsiniz tutsa bile, ya kanmazsa? Ya korkudan inanıyormuş gibi yapanları cezalandıracaksa? Ya aslında inananları yakacaksa?

Oynadığınız kumarın diğer önemli bir kısmı. Neye kumar oynayacaksınız? Hangi inanca? Tanrı'lı milyonlarca inanç var. Birinin yap dediğini diğeri yapma diyen birçok inanç. A inancındaki yaparsanız B inancında cezalandırılabilirsiniz. Sadece Tanrı'ya inanayım, yeter de diyebilirsiniz ama ya aslında C inancı gerçekse ve sadece inanmak değil o dinin söylediğini yapmak gerekiyorsa? Tamam C dininde söylenenleri yaptınız ama aslında D dinindekini yapmanız gerekiyorsa?

Sadece "Şöyle davranırsam belki paçayı yırtarım, Tanrı ya da her ne varsa belki bu davranışımı hoş görür." durumuna bağlanmış oluyorsunuz. Tanrı değilseniz, Tanrı'nın böyle davranacağını bilemezsiniz. Yani "Ya böyleyse?" sorusu ile hiçbir yere varamazsınız.

Tüm Reklamları Kapat

760 görüntülenme
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye İstanbul'da yaşıyorum. 24 yaşındayım.

Oldukça makul bir argümandır. Pascal kumarı yalnızca ateistlerin kullanabileceği bir argümandır. Dinde tanrının varlığı zaten mevcut olarak kabul edilir ve şüphe içermez . Olup olmadığı belli olmayan bir tanrıya ibadet etmek saçmadır. Pascal Argümanını incelediğimizde ve beyin fırtınası yaptığımızda sanılanın aksine oldukça kompleks bir argümandır ve üzerine felsefe bile yapılabilir. Argüman tamamen şunu içerir:

1. Durum : Dünyada yaşamını sürdüren inançlı ve inançsız iki insan da tanrının yokluğunda hiçbir zarara uğramaz. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta ikisinin kâra da geçemez oluşudur. Çünkü burada anlamsızlıktan bahsediyoruz. Birinin neye göre kime göre kâr yaptığı oldukça tartışmaya açıktır. Burası oldukça felsefi bir nokta .İşin sonuna gelelim. En sonunda ikisinin de hiçliğe gitmesi ve herşeyle bağlantılarının kopması durumu yaşanacaktır.

2. Durum: Dünyada yaşamını sürdüren inançlı ve inançsız iki insan tanrının varlığında kesinlikle eşit değillerdir. Bunun sebebi inançsız olanın sonsuz ceza çekmesi inançlı olanın ise tam tersi sonsuz ödüllendirilmesidir .

Tüm Reklamları Kapat

Argümanda inançsız kişi hiçbir zaman kâra geçemez. Bunun birinci sebebi tanrının yokluğunda bu kişinin anlamsızlıkta ,hiçlikte oluşudur. Tamamen felsefidir. İkinci sebebi tanrının varlığında zaten inanmıyor oluşu ve sonsuz zarara geçmesidir.

İnançlı kişiye baktığımızda tanrının varlığında sonsuz kâra geçtiğini yokluğunda ise inançsız insan gibi ne kâr ne de zarar yaptığını görebiliriz.

Tanrının yokluğunda inançlı veya inançsız farketmeksizin kimse kâr yapamaz ve zarara uğrayamaz.

Tanrının varlığında yalnızca inançlı insan kâr yapabilir.

143 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close