Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömər İmanlı
Üye 28 Aralık 2022 5 Cevap
14

Ateizmin en kuvvetli argümanları, kanıtları nelerdir?

Bazen madde üstü varlıklara inanasım geliyor ve neden olmasın diyorum ancak sonra tam anlamıyla her şeyin yalnız maddeden oluştuğunu ve bundan başka bir şeyin olmadığına sadece biz insanlar bazı şeyleri abartmışızdır diye düşünüyorum.
14,969 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Kaan Karael
Kaan Karael
53K UP
Lise öğrencisiyim, Teoloji ve Din Felsefesi ile ilgileniyorum. 28 Aralık 2022

İlk öncelikle Merhaba. 👋 Madde şeklinde anlatıcağım hem sizler için daha anlaşılır nitelikte olur hemde benim içinde öyle.

Madde 1. Ateizm/Ateist Nedir?, Hangi dine inanır?

Cevap : Ateizm/Ateistlik Hiç bir dine inanmaz, hiç bir tanrının varlığını kabul etmez, Ateizm'e göre herşey Evrim, Mutasyon, Bilim'e dayalıdır. MÖ. 5. yüzyılda yaşamış olan Diagoras, Mistisizm Dünyanın ilk Ateistidir.

Tüm Reklamları Kapat

Madde 2. Ateizm/Ateistlik En kuvvetli argümanları nelerdir?

Cevap : Bahsettiğim gibi bir Tanrının (yaratıcı)'nın olmadığına inanmak, Herşeyin evrim, mutasyon, bilim olduğuna inanmak..

Madde 3. Madde üstü varlıklar nedir veya kimlerdir?.

Cevap : Madde üstü varlıklar (íslam)'a göre cin,ruh v.s gibi varlıklardır Ateizm ise madde üstü varlıkları kesinlikle kabul etmemektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Benim fikrim: Biz insanlar araştırmadan bilmeden önyargılı olabiliyoruz, madde üstü varlıklar'a inanmak/inanmamak senin elinde bu konuda neler yapicağını bilmiyorsan gidip araştırabılırsin, dünyamızı araştır evrimi araştır, bizim atamız kim nereden geldik?, Bunları araştırabilirsin, ayrıca bol bol kitap okumayı ihmal etmemelisin.

Celal Şengörün'de dediği gibi "Eğer bir gün insanlık açlık sorunu ile karsılaşırsa eğer bu sorunu Din değil, Bilim çözecektir." İyi günler, Hoşçakalın...

809 görüntülenme
11
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 28 Aralık 2022

AKILLI İNSAN KAFASI KARIŞTIĞINDA SORU SORAR!

Neden, neden, neden…Ta ki gereksiz olana dek…

Ateizm…

Tüm Reklamları Kapat

Çarpıtılan, doğru anlaşılmayan ve hep yargısızca infaz edilen bir olgu. Oysa o kadar sağlam bir temeli ve dayanak noktaları var ki…

Ateizmin en önemli dayanak noktaları nelerdir, kısaca sıralayalım.

İlki: Maddi evren ve buna dayalı “yaratanın da yaratıcısı olması zorunluluğu” ve bunun sonsuz oluşu.

İkincisi: Nedensellik ve buna bağlı olarak, gerek evrenin genel (Evrensel yasalar) işleyişinde gerek bir köşesinin (dünyamızın) özel (Doğa ve Evrim yasaları) iç işleyişinde, bir yaratıcının varlığının bir ihtiyaç ve maddi temelli bir zorunluluk olmayışı.

Tüm Reklamları Kapat

Üçüncüsü: İnsanlık tarihi boyunca hakim olan “bilinemezlik” endişesi üzerine oturtulan "yaratıcı vardır" olgusunun her geçen gün tersi istikamette (bilinebilme istikametinde) ve emin adımlarla ilerleyişi.

Ve tabi bunların hepsine temel teşkil eden, akıllı insanın temel uğraşı olan, her kafası karıştığında soru sorma ve bu sorulara aklın ve bilimin ışığında cevap arayışları.

Doğrudan Kanıtlar

*Akla ve mantığa uygunluk

* Bilimsel kriterlerle uyum ve tutarlılık

* Evrenin maddi temeli üzerinden söylem

* Evrimin maddi temeli üzerinden eylem

Dolaylı Kanıtlar

*Aksi (Yaratıcının zorunluluğunu içeren) iddianın somut hiçbir dayanağının; akla, mantığa ve bilimsel kriterlere dayalı hiçbir savunusunun olamayışı.

"Somut” olanın kanıtı açısından, yaşamın her anında ve her konuda (inanan-inanmayan) herkesçe, kuşku duyulmadan kabul edilen temel bilimsel kriter, yol, yöntem ve sonuçların hiçbirinin; inanılan (soyut) bir varlığı bilinen (somut) bir varlığa dönüştürmeyi başaramayışı.

Tüm Reklamları Kapat

Hatta aksine; her yeni arayış ile daha önce bilinemez olan ve yaratıcıya atfedilen alanın, bilinebilirlik (bilim) ile azar azar doluşu.

Savunusunu bilimsel temele oturtan ateizm’de; neden sorusunu istediğiniz kadar sorabilir ve hepsine bilimsel kriterlere uygun cevap bulabilirsiniz.

Ancak aksi (yaratıcının zorunluluğunu içeren) savunuya aynı konu ile ilgili soracağınız neden sorusunun cevabına ikinci bir neden sorusu yöneltemezsiniz. Ola ki yöneltirseniz her soruya aynı cevabı alırsınız: "Çünkü öyle" der bitirir.

Tüm Reklamları Kapat

Aynı zamanda yaratıcının ifade edildiği şekli ile inananlarınca varlığına dair sunulacak "somut" kanıtların hepsini ve zorunlu olmadığına bir gerekçe olarak bilim ile izah edebilirsiniz. Ancak tersini hayal bile edemezsiniz. Çünkü öngörü, önveri, öncül, önsezi vb. değil, bunları yok sayan tek bir “ön” kabul edilir: Önkabul...

Öngörü şudur:

Sınıfların, dolayısı ile ast ve üst’ün hüküm sürdüğü, adaletin, özgürlüğün, eşitliğin göreli olduğu; buna bağlı olarak huzurun fi tarihine ötelendiği bir dünyada yaratıcı; umudun ve kurtuluşun bir yüzü olarak varlığını sürdürecektir.

Ancak bugün buna ihtiyaç duyan milyonlar, bilimin tüm nimetlerinden bu denli yararlanırken, evrenin ve evrimin hiç bir kuşkuya yer bırakmayacak yasaları artık günlük hayatımızda bile, gerek teknoloji gerek tıp gerekse diğer maddi tüm alanlarda ve başat olarak ve rızamız ile yer alırken, yaratıcının niteliğinin inananlarınca değiştirilip bu yeni duruma adapte edilmemesi ve yeniden tanımlanmaması mümkün görünmemektedir.

Tüm Reklamları Kapat

En temel dayanak:

Dolayısıyla bu öngörünün temel dayanakları, aynı zamanda yukarıda ifade edilen her dayanak ve kanıtın da temeli olan, en temel dayanak felsefenin metafizik ve materyalist olarak ilk ayrışmasından vücut bulur.

Bu ayrışma yersiz değildir. Bu ayrışmanın mimarları (Platon gibi) , ayrışmaya vesile olan zeminde temsil edilen iktidarın ihtiyaçları doğrultusunda böyle bir tercihte bulunmuştur.

Bir avuç her şeye sahip iktidar ve hiç bir şeyi olmayan milyonlar, kölelik cabası.

Böyle bir ortamda insanlar uzun süre mutsuz ve umutsuz yaşayamaz ve haklı olarak milyonların arayışı kaçınılmaz olur. Yani soru sormak ve sorulan sorulara, içinde yaşanan doğa (yasaları) da gözlemlenerek ve ondan öğrenerek cevap aramak.

İşte bu arayışı hem zararsız bir kulvara kanalize etmek hem de o kulvarı da yönetmek gerekliliği üç egemenliği türetti. Göklerin egemeni yaratıcıyı, yerdeki vekili efendiyi, evdeki izdüşümü babayı.

Tanıdık geldi mi? Özel mülkiyet ile sınıfların ortaya çıkışı ve üç erkek figürün tanrısal vasıflarla donatılmış olarak sahneye çıkışı. Ataerkil toplum.

Bu akla ve vicdana uygun düşmeyen, insanlığın binlerce yıl boyunca yarattığı maddi-manevi değerleri ve bu değerlerin adil bölüşümünü garanti eden ortaklıkları bir avuç efendinin tasarrufuna ve insafına bırakmak elbette ki karşıtını yaratacaktı. Yarattı da. (köle isyanları)

Efendinin aynı zamanda sermayesi de sayılan kölesini yok etmesi karlı değildi. Çünkü o aynı zamanda her şeyi üreten ve yaratandı ve aslında kendisi farkında olmasa da aksine efendisi ona mahkumdu. Tam da burada Platon’un idealar dünyası (gökteki tanrı ve müjdelediği cennet), devleti (yerdeki varisi) ve babası (evdeki izdüşümü) dinler üzerinden devreye girecekti.

Toplumların, dinlerin ve devletin tarihi ve kökenleri incelendiğinde görülecek şey şudur: Bütün çok ve tek tanrılı dinlerin gerek mitolojilerinin gerekse dini öğretilerinin (yerele özgü ve sadece kafa karıştırıcı ayrıntıları, ritüelleri çıkarıldığında) bire bir örtüştüğü ve her dini tekelinde tutanın tarih boyunca aynı zamanda devleti de evi de yönettiği…

Tüm Reklamları Kapat

Öte tarafta gerek baskı, gerekse üçlü markaj (Yaratıcı, devlet, baba) ile algılayışları uzun yıllar boyunca dumura uğratılan, bilgiye erişimleri engellenen (ortaçağı anımsayalım) yığınlar bir süre sonra kendi özüne yabancılaşarak mahkum edildikleri bu düzenin ve bu düzenin dayanaklarının gönüllü birer hamisine dönüştürüldü. Hedeflenen ve yok edilen en önemli şey bir insanı akıllı yapan tek şey oldu: Soru sormak… Yerine ikame edilen şey ise inan, inan, inan…

İşte ateistler durup dururken ve öyle olsun istedikleri için değil, soru sormanın önemini kavradığı ve kendilerini bunu herkese kavratmakla mükellef kıldığı için; tarihe, bilime, akla, neden sonuç ilişkisine vakıf ve saygı duyduğu için ateisttir.

1,633 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Platon. (2019). Devlet. Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. sf: 372.
  2. Server Tanilli. (2013). Uygarlık Tarihi. Yayınevi: Cumhuriyet Kitapları. sf: 572.
  3. Karl Marx, et al. (2002). Din Üzerine. Yayınevi: Sol Yayınları. sf: 368.
  4. Friedrich Engels. (2012). Ailenin, Özel Mülkiyetin Ve Devletin Kökeni. Yayınevi: Sol Yayınları. sf: 256.
11
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ahmet Ozan Coşkun
Lise Öğrencisi ve Fizik Tutkunu 21 Mayıs 2023

Öncelikle bu konuya verilen genel cevapların insanın mantığa uygunluğu göz önüne alınarak veriliyor. Ve bu yanlış bir yaklaşım çünkü size mantıklı gelmese de bu olabilir. Örneğin Allah bizleri yarattı kadınların kapanmasını istedi ve hatta yönetim şekli olarak şeriati bile gösterdi. Koskocaman evrende oluşumu kaçınılmaz olan bir bilinci Tanrı yaratmış ve absürd şeyler istemiş olabilir. Evet mantıksız ama olabilir. İşte bu noktada yapacağınız bir seçim olasılıkçı ve tam anlamıyla güvenilir değildir.

Neyse ki Bilimsel bir teori aksi kanıtlana kadar en güvenilir doğa gerçeklerini bize sunduğu için bu konuda da aydınlatıcı bir nitelik taşıyor. Yani kararlarımızı felsefemizi bilimsel veriler ışığında yapmak en doğrusu olacaktır. Evet bu bilimsel veriler zaman içinde değiştiği için felsefemiz zamana bağlıdır.

Benim en büyük tezim evrenin tasarlanamayacağıdır. Ve başrolüm Raslantıdır. Bu kanıya Kuantum Fiziği, Kaos Teorisi, Evrim Teorisi, Abiyogenez Teorisi ve birçok teori ile varmaktayım. Bir bilimci septik olmalıdır bu yüzden çalışmalarım ömrüm boyunca devam edecektir.

Tüm Reklamları Kapat

480 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Vedat Koçoğlu
Vedat Koçoğlu
108K UP
Kozmos hakkında uzun zamandır araştırma yapıyorum 21 Aralık 2023

Öncelikle ateizmin ne olduğunu kavrayalım ateizm baştan aşağı her zaman tanrıtanımaz değildir aksine bazı agnostik ateistler vardır,bunlar tanrıtanımaz değildir sadece şuan bilimsel olarak kanıtlanmadığını bilip hareket ederler ve kanıtlanana kadar ya yok olduğunu düşünürler ya da varsa bile bizimle ilgilenmediğini düşünürler,ve ben hep şunu sorma taraftarıyım evreni bir düşün,13,8 milyar yaşında dünya 4,5 milyar yıldır var bunların hepsi aslında tanrının olmadığını düşündüren şeyler çünkü uzun zamandır evren var dünya var ve sadece 300 bin yıldır evrimleşiyoruz,bunların hepsi ateizm destekleyen gerçekler ama şimdide şöyle düşünelim bir yaratıcı varsa ve gerçekten kitaplar gönderip iman etmemizi bekliyorsa ve ya herşeyi böyle yarattıysa yani oyun oynuyorsa bu bir olasılık ve özellikle evrenin her yerinde kaos var düzen yok ama burada bir düzen var,66 milyon yıldır dünyaya sağlam bir felaket gelmedi şimdi bunlarda ateizme karşı argümanlar şimdi ateizmi destekleyen bir çok gerçek var ama Tanrı'yı destekleyen argümanlar var böyle olunca hep ateizm daha mantıklı geliyor ama unutmayın eğer Tanrı varsa ve herşeyi kaostan çıkmış gibi düşünmemizi de istiyor olabilir.Ateizm ve teizm aynı yerden besleniyorlar şimdi buraya kadar anlattıklarımdan sonra diyeceksiniz ki nasıl? izah edeyim şimdi teizm görüşü sanat varsa sanatçıda vardır diyor ateizm görüşü de evrende nedensellik var diye sanatın sanatçısı olması gerekmiyor diyor.Benim buradaki şahsi fikrim ne evrende nedenselik var diye sanatçı argümanı öne sürmek nede evrendeki nedenselliğin dışarıda olamadığını düşünmek.Ben agnostiğim ve agnostik olarak düşünmeye devam edeceğim bence elimizdeki en iyi görüş bu.Umarım faydalı olmuştur iyi günler.

260 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Ogrenci 28 Aralık 2022

Isin asli bir inancin dogru olup olmadigi kanitlanabilme ozelligi olan bir olgu degildir. Varsa kurallari onlar kanitlanabilir. Bir ateist olum deneyini gerceklestirmedigi halde olumden sonra yok olacagiz diyebilir. Cunku inanc kanitlama gerektirmez. Deneylenebilen sey inanc disindaki argumanlardir.

Islami baz alarak iki ornek vermek istiyorum.

Bir kisinin musluman olup tanriyi var yapma camasi da beyhudedir. Kaldiki dini metinlerde de tanrinin var olup olmadigi ile ilgili herhangi bir beis yoktur. Mesela Kuran Allaha inanin dedigi zaman bilgi eksikliginden dolayi "varligini kabul edin" dendigi zannediliyor. Halbuki "inanmak" kelimesinin anlami "guvenmek" demektir.(Ilgili olan icin: Iman eden demek. Arapcada mn kokunden tureyen kelimeler "guven" anlamiyla iliskilidir. Hatta bizdeki emniyet mudurlugu de mn kokunden tureyen guven anlaminda kullanilir aslinda )

Tüm Reklamları Kapat

Muslumanin yapmasi gereken, tanrinin gonderdigi mektubun bizim bundan milyon yil once de yasasaydik rahatlikla kavrayabilecegimiz olgular ile olan uyumuna bakmaktir. Ve bunlar fizik kimya degildir. Bunlar sosyal kurallardir. Mesela kuranda escinsel iliskiye girmek yasaktir, eger kurandan haberimiz olmasaydi da sosyal yasam bu yasagi koyardi cunku, escinsellik yayginlasirsa insan irki yok olur. Bugun biliyoruz ki daha verimli doller verebilmek icin evrimlesme oluyor. Bunun anlami eger ureyemezseniz toplumunuz baska toplumlar tarafindan hem talan edilebilir hem de insan turu tarihten silinebilir.

Mesela (iliskiye gireceginizi etrafa beyan etmeden yani evlenmeden) iliski yasaktir. Eger dinler olmasaydi da yasak koyulurdu. Cunku hayvanlarda da goruyoruz ki herkes kendi habitatini cizmeye calisacak. Dogan cocuk nerede avlanacak, hangi topragi ekip bicecek bilinmesi gerekiyor. Aksi halde insan irki ac kalmamak icin birbirine saldirir kiyim yasardi. Ve milyon yillik bir kiyimda insan nesli yok olmus olurdu.

Bugun batida iliskiler nasil yasaniyor, ailelere soyleyip ayni evde yasiyorlar. Bunun adi teknik olarak evlilik oluyor. Evlilik dediginiz sey gidersiniz ailelere soylersiniz, onlarda hayirli olsun der ve artik evlisinizdir.

Ozetlersek: Dini kitaplarin iddiasi insan tabiatinda var olan sosyal ozelliklerin kaleme alinanlarla, yani indirilen kitaplarla ayni olmasidir. Ateizmin de deizmin de delili olmaz. Deliller yazili kurallarin uyumlarinda varsa vardir. Ateizmde yapmaniz gerekenlerin listesi yoktur. Bu sebepten neyin gozlemini yapacaksiniz ki? Ama bir dinde kontol edebileceginiz kurallar vardir ve onlari gozlemlerinizle, aklinizdan en dogruya ulasmaya calisirsiniz. Bu kurallari arastirirsiniz, insan sosyolojisiyle olan uygunluguna bakarsiniz ve dersiniz ki evet bu kaleme alinan kurallar bizi bilen biri tarafindan kaleme alinmistir.

Kitaptaki fizik, kimya, astronomi ne olacak derseniz onlarda her caga ayni anda hitap etmeyen kesfedildikce sizi hayrete dusuren icinizdeki merak duygusuna hitap eden, yaraticiya eski toplumlarda oldugu gibi secde etmenize neden olan guzel seyler. Tabi bunun once kurandan anlasilip sonra bilime uyarlanmasi gerekiyor. Bizde tersi :)

403 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close