Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Səidə Cəfərzadə
Üye 12 Aralık 2022 2 Cevap
3

Prefrontal korteksi geliştirmek mümkün mü?

5,171 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Tuğba Özgün
Öğrenci 12 Aralık 2022

Planladığımız gibi egzersiz yaptığımızda, birkaç parça çikolata yediğimizde veya sevdiğimiz birinden güzel bir mesaj aldığımızda salgıladığımız dopaminin etkisini aslında tüm insanlar bir yere kadar hissetmekte ancak moleküler olarak etkilerini, sinir hücrelerinin aktivasyonu ve yapısında nasıl değişimlere yol açtığını henüz bilim dünyası da tam olarak bilememektedir.

Hafif ve kısa süreli bir neşeye sebep oluyormuş gibi görünen dopaminin elbette moleküler olarak tek etkisi bu değil ve uzun vadede ne gibi değişimler yarattığı hala bir soru işareti. Ancak biliyoruz ki bu kimyasal nörotransmitter madde beynimizin ön lobunun kabuğu olarak düşünebileceğimiz, karar verme, odaklanma, dikkat kesilme ve motivasyon gibi görevleri olan PFC yani prefrontal korteks bölgemizde oldukça hatırı sayılır etkilere sahip.

Şimdi ise, kemirgenler ile yapılan yeni bir araştırmada dopaminin prefrontal korteksin fonksiyonunda nasıl değişiklik yarattığı incelendi. Prestijli Cell Reports'da yayımlanan çalışmada dopaminin tekil hücreler yani nöronlar üzerinde çok küçük bir etkisi olduğu ancak, bölgedeki nöron grupları üzerinde kalıcı aktivite başlattığı ve bu etkinin 20 dakikaya kadar sürdüğü tespit edildi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu şekilde nöron birliklerinin tıpkı bir orkestra gibi eşzamanlı aktivasyonu da aynı bölgede tek bir hücrenin aktivitesinin artırılmasından kümülatif olarak çok daha büyük bir etki yaratıyor. OHSU Tıp Fakültesi'nden araştırmanın yazarı Prof. Dr. Bita Moghaddam'a göre mevcut araştırmadaki bulgular dopaminin, korunması gereken beyin fonksiyonlarına kompleks beyin fonksiyonlarına sinir gruplarının veya birliklerinin koordine çalışmasını sağlayarak motivasyon veya dikkat gibi kompleks bir takım beyin işlevlerini nasıl ve hangi mekanizma ile sağladığını anlamamızı kolaylaştırabilir.

Optogenetik metotlar kullanılarak yürütülen çalışmada, aktif davranış içinde iken kemirgenlerin beyinlerinde dopamine etkisinde kalacak nöronları ışık ile uyararak aktif hale geçiren araştırmacılar prefrontal kortekste ortaya çıkan tepkileri kaydetti. Tekil hücrelerden gelen sinyallerin görece daha zayıf olduğu tespit edilirken, kompütasyonel metotlar ile gerçekleştirilen analizlerde hücreler arası koordine ve eşzamanlı aktivitenin başladığını ve ilk ışık uyarımından sonar dakikalarca devam ettiği gözlemlendi.

[1]Birlik aktivitesinin üstündeki etkinin yanı sıra, dopamin hücrelerinin gama aralığındaki beyin dalgalarında yani salınımlarında artışa neden olduğu görüldü. gama frekanslarında beyin osilasyonlarında bozunumlar oluşması daha önceki araştırmalarda dikkat verme, şizofreni ve hiperaktivite bozukluğu ile ilişkilendirilmişti.

630 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Baran Bozdağ. Dopamin, Prefrontal Korteks Aktivitesini Hücre Grupları Üzerinden Etkiliyor. (4 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 12 Aralık 2022. Alındığı Yer: Bilimfili | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tuğba Özgün
Öğrenci 12 Aralık 2022

Prefrontal korteks veya daha genel olarak “ön beyin”, insanı diğer canlılardan ayıran işlevlerin kontrol edildiği en önemli beyin alanıdır.

Bu beyin bölgesi kişiliğinizi ve toplum içinde nasıl davranacağınızı kontrol eden sinir devrelerini içerir. Bu bölge, gelecekteki hedeflerinize yönelik olarak düşünce ve hareketlerinizi organize ettiğinden, mesela, daha eğlenceli bir çok seçeneğiniz olmasına rağmen güzel bir tatil gününde saatlerce çalışabildiğiniz takdirde, beyninizin bu bölümünü tebrik edebilirsiniz.

Beyninizin bu bölümü genelde “bilinçli” bölge olarak nitelenir, zira algılama, hafıza ve irade gibi yüksek bilişsel işlevlerinizle ilişkilidir. Yapısal olarak bir “darboğaza” sahiptir; bu yüzden herhangi bir anda iki farklı ana işle uğraşmanızı engeller. İnsanlar bu yüzden çoklu iş yapmakta iyi değildirler. Birden fazla işi aynı anda yapmaya çalışmak, her iki işin de hız ve kalitesini düşürmekten başka bir işe yaramaz.

Tüm Reklamları Kapat

[1]Prefrontal korteksiniz, itki kontrolü, sağlıklı karar verme, alternatifleri gözden geçirme gibi icra işlevlerinde uzmandır. Bu beyin bölgesi disiplin düzeyinizi de kontrol eder ve tekrarlı alıştırmalarla bir konuda uzmanlaşmanıza yardım eder. Araştırmaların gösterdiğine göre, eğer bir faaliyeti sürekli tekrar ederseniz, frontal korteksiniz onu hatırlamaktadır.

717 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Açık Beyin. Prefrontal Korteks Nedir?. (15 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 12 Aralık 2022. Alındığı Yer: Açık Beyin | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close