Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sadiye Arslan
Sadiye Arslan
20K UP
Üye 7 Aralık 2022 2 Cevap
0

Neden hormonlarızı kontrol edemiyoruz?

497 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
313K UP
Krononot⁸ 12 Aralık 2022

Hormonal sistem de, sindirim, üreme sistemleri vs gibi sirkadiyen ritme bağlı işler. Ne zaman ne kadar üretilecekleri - salınacakları, evrimsel süreçte güneşe bağlı oluşmuş sirkadiyen ritm ile dış uyaranlar etkisinde belirlenir.

Her türlü doğru yöntem, hormonal sistemin doğru çalışmasını sağlayabilir. (meditasyon, nefes egzersizi, ibadet, doğru beslenme, egzersiz vs) Özellikle doğru nefes ve düzenli meditatif süreçler, kortizol - adrenalin - noradrenalin açısından (ve bir çok yan etki çıktılar) önemli parasempatik sistem aktivasyon yöntemleridir. Gün içinde en az 1 saat parasempatik sisteme geçme zorunluluğu göz önünde alındığında ne kadar ciddi bir gereklilik olduğu anlaşılabilir.

Bilinç bu haliyle gündelik yaşamdaki işleri haletmeye yettiği için, biyolojik sistem idaresi açısından yeterli görülemez. İnsan, gerçekliği bilinç üzerinden deneyimlediği için, hormonal sistemin yönetimi açısından da bir yönetim arzusu duyabilir, ancak arka plan açısından kompleks faaliyetler bilinç gibi gelişmemiş bir erk e teslim edilemez.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay [1]müdaheleler, evrimsel süreçle uygun olmadığı için istenilen seviyede sonuçlar doğurmada etkili olarak kullanılamaz.

Kaynaklar

  1. Colin S. Pittendrigh. Circadian Systems: General Perspective. Alındığı Tarih: 12 Aralık 2022. Alındığı Yer: springer | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emir Bayar
Emir Bayar
33K UP
Endokrin sistemi alanında araştırmacı 11 Aralık 2022

Belli bir kısma kadar kontrol edilebilir. Mesela yağ hiç yemezseniz cinsiyet hormonlarınız çok az üretilir ve çok yerseniz daha çok üretilebilir. Cinsiyet hormonları psikolojiyle de alakalı olduğundan psikoloji de bizim elimizde olduğundan yine kontrol edilebilir. Stres seviyesini kontrol altına alarak, anksiyeteden kurtulabiliriz kortizol psikolojiyle direkt ilişkili olduğundan bizim elimizde. Onun dışında kan basıncını, tuz - su seviyesini, kan şekerini, kan hücrelerini, ayarlayan hormonları geçiyorum çünkü bunlar çalışmasa ve bizim kontrolümüzde olsaydı büyük ihtimal zamanında ayarlayamaz ve ölürdük. Hormonların jel versiyonları var istediğini alıp kendine injekte edilebilir. (Melatonin, büyüme hormonu, testosteron, östrojen, insülin). Bazı davranışlar da belli hormonları arttırabilir mesela bir bebek ve bağ olunca oksitosin artar, spor yapınca testosteron artar, hamilelikte progesterone ve östrojen artar, güneş ışığına maruz kalınca D vitamini (hormonu) artar vb.

Kaynaklar

  1. PeaceHealth. Can You Control Your Hormones?. Alındığı Tarih: 11 Aralık 2022. Alındığı Yer: PeaceHealth | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close