Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 11 Aralık 2022 2 Cevap
1

"Bilim" yalan söyler mi yoksa her zaman doğruyu mu söyler? Yani Bilim tarafsız mıdır?

709 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
313K UP
Krononot⁸ 12 Aralık 2022

Eğer bilim, insan türü dışında belirlenmiş ilkeler bütününde kurulmuş bir disiplin olsaydı, kesin konuşmak mümkün olabilirdi.

İnsan türünün elde ettiği her sonuç, "insan faktörü" sorunsalı açısından ele alınıp değerlendirilmek zorundadır. Ne kadar 'mükemmel' bir teoriye, yazılı kurala, sistematiğe sahip olursa olsun, sahip olduğu bilinç düzeyinde insan henüz uygulamada -sapmalar- çelişkiler - çarpıtmalar- yapmak durumunda. / Hiçbir kural, olduğu gibi hayata aktarılamamakta, ilkeler içerdikleri niteliklerle uygulanamamakta./

İnsanın sahip olduğu reptilian beyin - korteks dinamizmi - çatışması, hormonal aktivite gibi rasyonalitenin uğradığı manipülasyonlar, gerçeğin insan zihninde kırılma yaşamasına, aslında olduğu halden çıkmasına neden olmakta belli seviyelerde. İnsansı zihinsel çıktı, rasyonel bilginin -yorumu- olmak zorunda. (bu olumlu belli bir eşik değere kadar olumlu bir faktör) Yorum. Çıktı, rasyonelitesini kaybetmek durumunda kalıyor. Az ya da çok.

Tüm Reklamları Kapat

Hem insan türünün birey özelindeki nitelikler, hem de bu niteliklere sahip bireylerin kurduğu sistem - disiplinler açısından hiçbir disiplin tam olarak ilkeli, tam olarak insanlığın gelişimi odaklı ilerleyemeyebiliyor. Güncel bilim disiplini, her ne kadar ilkeli ve güvenilir bir kurallar içeriyor olsa da, bireylerin söylemleri açısından bu ilkelerin korunumları güvence altında tutulamaz. Her birey, bilgiye kendi yorumunu katabilir. (Bu aşamadaki insan bireylerinin neredeyse tamamı için geçerli) Diğer yandan, sistem gereği, yapılan araştırmaların gelecekte elde edeceği kazanım söz konusu olduğunda, yapılacak araştırmaların daha çok geliri gözetmesi de kaçınılmak görünmekte bu tür için. (Olası hastalıkların istatiksel tespiti üzerinden ilaç, hastane ekipmanı, tedavi prosedürü, bina vs öngörüleri ve temini) Araştırmayı yapan bireyler bundan habersizdir çoğu zaman, sisteme hizmet ederler.

Her türlü manipülasyonu anlayabilmek, yapılmış her türlü bireysel müdaheleyi, asıldan ayırabilmek için yeterli düzeyde araştırma ve bilgiye ulaşma çabası sistem içindeki bireyler için kaçınılmaz bir gereksinim olmakta.

Her yeni devir, daha çözülmüş sorunlarla muhatabiyet demek olduğu için, bireylerin içinde bulundukları sorunlara dahil olmama, çözüm üretme çabasında olduklarını ya da bu yönde çabada olmaları (kritik eşiği oluşturmaya dahil olma) mutlak gerekliliktir.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 11 Aralık 2022

Bilim yalan söylemez, ancak ona söyletilir. Tarafsızlık işi biraz karışık. Belki de taraf seçme sırası bizdedir!

Bilim yalan söylemez, yalana tevessül edeni gerçek olandan ayrıştırmak için "sahte bilim" tabiri kullanılır.

Sadece sözlük tanımı bile bilimi anlamaya yeter.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim: Evrenin, evrendeki olguların ve olayların bir bölümünü ele alıp birtakım yöntem ve deney yolları kullanarak ve gerçeğe, gerçekliğe dayanarak birtakım yasalara ulaşan bilgi yolu, düzenli ve tutarlı bilgi.

Ya da benzer yöntemle elde edilen ve uygulamayla doğrulanan, her zaman ve “her yerde geçerlik” ve “kesinlik” nitelikleri taşıyan yöntemli ve dizgesel bilgi. (Yenisi yerini alana kadar…)

Bilim değil, fakat bilimin hükmettiği-açığa çıkardığı gerçekleri, işine gelmediği için, çarpıtan, yok sayan, bilim insanı kılıklı yalancılar da var, bilimi finanse edip günü geldiğinde kendi çıkarına bilime yalan söyletenler de var. Parayı verenin düdüğü çalması misali…

Bilim; iç işleyişi ve dinamikleri itibarı ile tarafsız olmak zorundadır. Ancak açığa çıkardığı bilgi, buna dayalı geliştirilen teknoloji ve bilimin kendisinin ana hizmet paradigması pratikte hiçbir zaman tarafsız olamaz.

Tüm Reklamları Kapat

Ya gücü elinde tutanın çok kullanışlı bir silahına ya da gerçekten (atom bombası gibi) bir silaha, egemenin elinde taraf olmaya mecbur edilerek, dönüşür.

Tabi buradaki kasıt bilimin kendisi değil icracılarıdır. Çünkü bilim kendi kendine bağımsız olarak var olabilen bir şey değil. Kendisine bu adı verenlerin pratiklerinin ve çıktılarının hem sonucu hem de adıdır.

Hal böyle olunca soru değişir. Bilim insanı hep doğruyu mu söyler, bilim insanı tarafsız mıdır? Kesinlikle hayır…

Neticede bilim özü itibarı ile hep doğruyu söylese de bunu icra eden bu hakikate sadık kalmayabilir.

Bilim; varoluşu gereği ve yaratıcısı (anası) olan ihtiyaç üzerinden sorun çözmekle mükelleftir. Bilimi yaratan sorunların ağırlıklı bir bölümü de insanlığın ortak sorunları olunca ve kimsenin tekelinde olmayıp er ya da geç herkese açık olunca, bilimin ve dolayısı ile bunu icra eden bilim insanının insanlıktan yana taraf olması beklenir.

Gerçek (olan) bu mudur? Ne yazık ki değil… Öyle olsa idi insanlığın bir yanı bahar öte yanı boran-kış olmazdı.

Bir yanımız evrenin ötesine seyahati düşlerken bir yanımız henüz köyünün dışını deneyimlememiş olmazdı.

Bir yanımız tokluk içinde yüzerken öte yanımız artıklarımıza dahi sahip olamadığı için açlıktan ölmezdi.

Bir yanımız en gelişmiş teknolojileri, bilimi de tekelleştirerek, yaşamın olağanı haline getirmiş iken öte yanımız ilkel mağara devrine mahkum edilmezdi.

Bir yanımız ölümsüzlüğün derdinde iken öte yanımız yüzyıllar öncesinde bu dünyada kökü kurutulmuş, basit hastalıklardan ve basit bir aşıya erişemediği için felç olmazdı, ölmezdi…

Tüm Reklamları Kapat

Bilimi sırf hakikate ulaşmak için değil aynı zamanda insanlığın hizmetine amade etmek için yapanlar da var çok şükür. Hem de her yerde… Güvenimiz onlara. Onlara güç vermeliyiz. Evrim Ağacı buna aracılık ediyor ve desteği hak ediyor. Belki de tarafını seçme sırası bizde…

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close