Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Akin Kaczynski
Üye 3 Aralık 2022 2 Cevap
13

Evrimsel süreçte, ekstra duyu organı kazanma ihtimalimiz var mı, varsa örneği var mı?

Bana cevabı "hayır" gibi geliyor, bunu onaylamak için sordum. Bugün tüm hayvanlara baktığımızda hepsi ortak şeylere sahip; el/yüzgeç, göz, ağız gibi şeyler.
870 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 3 Aralık 2022

Elbette kazanabiliriz. Örneğin insanlar elektromanyetik spektrumun sadece %0.0035'lik bir kısmını (kırmızıdan mora kadar olan "renkleri") görebiliyor. Mikrodalgaları, mor ötesi ışınları, kızılötesi ışınları, radyo dalgalarını, X ışınlarını vs. göremiyoruz. Eğer bu yönde bir seçilim baskısı oluşacak olsaydı, gerek gözlerimizin duyarlı olduğu elektromanyetik aralığın genişlemesi yoluyla, gerekse de göz organı ile olmayan bir şekilde (mesela deri yoluyla) bu diğer frekansları da algılayabilirdik.

Evrim sona eren bir şey değil. İnsanlar, olabilecekleri en iyi evrimsel formda değiller. Şu anda sahip olduğumuz özellikler (ki buna duyu organları da dahil), ormanlardan savanalara göç eden atalarımız için en avantajlı olan özelliklerin bir mirası. Bu, onlar için fazlasıyla yeterli idi ve biz de kendimizi doğadan kopararak ve bilimi geliştirerek seçilim baskısını büyük oranda ortadan kaldırdık; bu nedenle de yeni özellik edinme (ve kaybetme) hızımız dikkate değer miktarda düştü. Ama şu anki formumuz, kesinlikle, olabileceğimiz "her şey" değil, hatta ondan çok ama çok uzak.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
41
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 4 Aralık 2022

Bir ihtimal? Evrimin diğer adı bilimin de…

Evrim devam edegelen bir sürecin adı. Bu süreç, her an değişmekte olan yeni koşullara uyum sürecidir. Bugün bizler insan olarak tepede isek, bunun anlamı bu sürece çok iyi uyum sağladığımızdır.

Her tür ekstramız da, duyu organı, hayati organ, tali ve temel organ dahil, ancak yine yeni koşullara uyumun bir dayatması ile olur. Bu dayatmaya direnenler elenir uyum sağlayanlar devam eder.

Tüm Reklamları Kapat

Türümüzün, bunu doğanın belirleyiciliğinden insanın belirleyiciliğine doğru evirme çabası içinde olduğu yadsınamaz bir gerçek. Ancak bir şeyin garantisi olmadığı da bir o kadar gerçek. Çünkü her müdahalemiz aynı zamanda kendi handikaplarını da içerir.

Misal; teknolojimiz türümüzün ortalama ömrünü arttırma derdi ile küresel ısınmaya kapı araladığında buzulların erimesine vesile olur. Buzulların erimesi antik virüslerin açığa çıkmasına, antik virüsler de türümüzün, hazırlıklı ve tanışık olmadığı bu virüsler nedeni ile daha hızlı yok oluşuna vesile olabilir… Olası mıdır? Olası…

Bu ve benzeri durumlarda iradi veya değil canlılığın bir kısmı yeni koşullara hızlı adapte olurken bir kısmı elenir gider.

Adapte olanların adaptasyonunun sürekliliği eğer yeni duyu, organ, görünüş ve varlık tarzını dayatırsa da, buna “varım” diyenler devam eder geriye kalanlar elenir.

Tüm Reklamları Kapat

Yani özcesi; evrimsel süreçler, değil yeni bir duyu organını, yeniden kuyruk, kanat, solungaç vb. ni dahi dayatırsa, “varım” diyenler yoluna devam eder, diğerleri noktayı koyar.

Evrim “en” iyi, “en gelişmiş, “en” güçlü, “en” mükemmel vb. hiçbir “en”in değil tek bir “en”in hikâyesidir. En uyumlu olanın...

Yani yeni koşullara uyum sağlamaya hazır her canlının önü açık… İllaki bu biz olacağız diye bir kaide de …

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close