Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ege Çin
Üye
1

antibiyotik ve bakteriler arasındaki ilişkime cevap verebilir misiniz?

Günaydınlar herkese. Antibiyotik insan vücüdundaki iyi ve kötü huylu tüm bakterilere zarar veriyor ve bunun sonucunda kötü huylular antibiyotiğe ve ilaçlara karşı bağışıklık kazanıyor bu evrim örneği midir? ayrıca aynı bağışıklık kazanma durumu iyi huylular içinde geçerli mi? Değilse neden?
426 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap

Bu konuyu burada işlemiştik, o videoyu izlemeniz faydalı olabilir. Ancak sorularınıza da kısaca yanıt verecek olursam: Antibiyotiklerin hepsi, her bakteriyi öldürmez. Bunu antibiyotiğin "yelpazesi" olarak görebilirsiniz. Bazı antibiyotikler daha "geniş yelpazelidir" (İng: "broad-spectrum"), dolayısıyla daha çok tür bakteriyi öldürürler. Bazıları daha hedeflidir ("dar yelpazelidir", İng: "narrow-spectrum" veya "targeted") ve daha az tür bakteriyi hedef alır.

Dolayısıyla antibiyotik direncini spesifik bakteriler özelinde düşünmeye gerek yok. Önemli olan, "antibiyotik" dediğimiz şeyin, bir canlının hayatta kalma başarısını etkileyen bir nitelikte olması. Yani evrimsel olarak bir seçilim baskısı yaratıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer bakteriler arasında çeşitlilik varsa (ki neredeyse her zaman, her türde vardır), bu antibiyotikler çoğu bakteriyi öldürse de bir kısmını öldüremeyebilir. Hele ki ilaç, hekim tarafından belirlenen düzeyde, "tam doz" kullanılmayacak olursa, hedefindeki bakterilerden birazcık dirençli olanlar bile hayatta kalabilir ve üreyebilirler. Bu sırada da daha çok "kendileri gibi" bakteri üretirler.

Yani antibiyotik ile öldürülemeyen, dolayısıyla bir sonraki nesli üreten bakteriler, ata popülasyondakinden farklı bir genetik dağılıma sahiptir. Atalarda, antibiyotiğe dirençsiz olan tüm bireyler elenmiştir, sadece dirençliler kalıp çoğalmıştır. Dolayısıyla yeni nesilde de bu hayatta kalan bireylerin genleri daha sık temsil edilir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim, tanımı gereği, popülasyon içi gen ve özellik dağılımlarının nesiller içinde değişmesidir. Bu örnekte, bakteri dediğimiz canlının popülasyonu içindeki gen ve özellik dağılımı, nesiller içinde değişmektedir. Dolayısıyla bu evrimdir.

Zaten eğer popülasyon içinde yeterli çeşitlilik yoksa ya da seçilim baskısı (antibiyotiğin gücü) aşırı yüksekse, tek bir birey bile hayatta kalamaz. Buna da soy tükenmesi deriz. Canlılık tarihinde en sık olan budur: Var olmuş tüm türlerin %99.9'undan fazlası yok olmuştur.

Ve evet, bu durum "iyi huylular" için de geçerli; zaten bu nedenle gereksiz yere, (özellikle de) geniş spektrumlu antibiyotikler kullanmak zararlıdır; çünkü iyi huyluları da öldürerek homeostaziyi (vücut içi dengeyi) bozabilir.

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Atahan Sır
Atahan Sır
70K UP
öğrenci

Antibiyotikler bakterilerin temel işlevlerine zarar vererek onların çoğalmasını önler ya da onları yok eder. Örneğin bakterilerde bulunan ribozomlar 70s'dir, insanlardakiler ise 80s. Yani bakteri ve insan hücrelerinde bulunan ribozomlar farklıdır. Bazı antibiyotikler bu 70s ribozomları inhibe ederek bakteri hücresinin protein sentezi mekanizmasının çalışmasını engeller ama insan hücreleri 80s ribozoma sahip olduğu için bu antibiyotikler yalnızca bakteri hücrelerine etki eder.

Bizler sahip olduğumuz insan hücrelerinden daha çok bakteri hücrelerine sahibiz. Yani bakteriler bizler için oldukça önemlidir. Yararlı bakterilerle biz mutualist yaşarız ama antibiyotikler zararlı ya da zararsız bakterilerin hepsinin (örnek üzerinden gidersek) ribozomlarını bozar bu yüzden bizdeki yararlı bakterileri de antibiyotikler yüzünden kaybederiz. Enfeksiyonlar öldürcü olabiliceği için biz yararlı bakterileri öldürmeyi de göze alarak antibiyotik kullanırız.

Tüm Reklamları Kapat

Gereksiz ve fazla antibiyotik kullanımında bakteriler evrim geçirerek güçlü ve süper bakterilere dönüşebilme olasılığını taşır. Özellikle hayvancılıkta kullanılan antibiyotikler bu süreci etkiler. Elbette yararlı bakteriler de evrim geçirebilir ve hatta bazı probiyotikler bizim için zararlı hale gelebilir ama burdaki önemli nokta bizim sahip olduğumuz antibiyotiklerin etkisiz olduğu bir süper bakteri oluşma riskidir. Böyle bir bakteri insanlık için büyük bir tehdit oluşturucaktır.

119 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Independent Türkçe. (19 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 19 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Kurzgesagt . (19 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 19 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Bilimfili.com. (19 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 19 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close