Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 7 Kasım 2022
0

Beyin gelen impulsları nasıl anlamlandırıyor?

Örneğin ses dalgaları normalde anlamsızdır ancak beyin buna bir anlam yükler bu nasıl oluşur?
279 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Hekim 8 Kasım 2022

Bu soruya cevap verebilmek için öncelikle çevremizde var olan ısı, basınç, kimyasal, koku, tat, ses, ışık gibi uyaranların farklı formlara sahip uyaranlar olduğunu ve her bir çeşit uyaranı algılayabilen, değerlendirip ona göre tepki oluşturabilen canlılar olarak evrimleştiğimizi anlamamız gerekiyor.

Dünyada ilk canlı formları ortaya çıkmadan önce bile cansız kütleler ışığa, kimyasal yapısına, basınca, ısıya göre tepkimeler gerçekleştirip başka yapılara dönüşüyordu. Bize göre uyaran olan bu farklı formlar zaten yeryüzünde değişimin temel faktörleriydi. Dolayısıyla canlılığın ortaya çıkmasıyla beraber en basitinden tek hücreli canlılar bile kimyasallara ya da ışığa göre tepki gösterebiliyorlardı. Böylece diyebiliriz ki canlılığın evrimi temel yaşam formlarının uyaranlara gösterdiği tepkiyi merkeze alarak hareket etmesiyle şekillendi.

Karmaşık sinir ağı olan memelilere gelecek olursak bu canlıların ataları bile uyaranlara göre tepki gösterebilecek reseptörler içeriyordu. Bu reseptörler basınç algılayan baroreseptörler, ısı algılayan termoreseptörler, tat ve koku algılayan kemoreseptörler, ışığı algılayan fotoreseptörler, ses dalgalarını algılayan titreşim reseptörleriydi. Uyaranların bu reseptörlere gelmesiyle beraber uyarı oluşturmaları çok basit elektrolit değiştokuşları ile ilkel reaksiyonlar olmakla beraber reseptörlerin hepsi elektrik sinyali oluşturmakla merkeze bağlanmaktaydı. Fakat doğal seçilim mekanizmasında bu merkezde en iyi koordinasyonu kuran, en iyi tepkiyi oluşturan canlılar yaşamaya devam etti ve bugünkü kompleks yorumlama mekanizmasına sahip büyük beyinli canlılar türedi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu beyinler nörologlar tarafından çeşitli bölgelere bölünmüştür. Çoğu memelide bölünen alanlar morfolojik açıdan benzerlik gösterir. Ve bu alanlar hem birbiriyle bir network'e sahip hem de kendi içinde değerlendirme yapısına sahiptir. Organlardan birindeki bir reseptörden gelen elektirik sinyallerinin sinir hücreleri aracılığıyla ilgili beyin alanına ulaştığında orada yorumlandığını ve cevap geliştirildiğini biliyoruz. Keza aynı şekilde beyne yerleştiren bir elektrot yardımıyla aynı alanı uyarırsanız benzer yorumlamayı elde edebilirsiniz. Beynin karmaşık sinir yapısı dolayısıyla bu networkler kabaca açıklanmış olmakla beraber nokta atışı analizler yapılamamaktadır.

Reseptörlere gelen uyaranların oluşturduğu aksiyon potansiyellerinin beyindeki bağlandıkları ilgili yorumlama bölgesinde karmaşık networkler aracılığıyla tepki oluşturduğuna emin olabiliriz. Basit bir örnekle göze gelen bir cisim olduğunu düşünürsek ve oluşan bir ışık fotoreseptörler ile optik sinirde uyarı oluşturur. Optik sinir beyin oksipital bölgesine gider. Burada cismin konumu, açısı, hızı, şekli hesaplanır ve karmaşık bir network ile beynin somatik alanlarını uyararak oradan bir motor hareket gelişir ve kişi elini gözüne götürerek refleksif bir şekilde gözünü korumuş olur.

Bu yüzden beyin tam mikrokosmosdur ve beyin impulslarını anlamlandırma hakkında alansal olarak cevaplandırılabilir fakat karmaşık ağlarda kaybolduğumuz için net, nokta atışı cevap verilememektedir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close