Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Utku Arslan
Utku Arslan
50K UP
Üye 24 Ekim 2022
5

Bilincin oluşması için ne kadar nöron gerekli?

beyin üzerinde farklı tartışmalar var hepinizin bildiği gibi beyni farklı tarafları ve kategorileriyle incelemeye anlamaya çalışıyoruz kafamızın üstündeki bu süper bilgisayarı anlamak biraz güç ama çocukluğumdan beri hep şunu merak ederim bir beynin bilinç kazanması için ne kadar nöron bir araya gelmeli ve ne kadar bağ kurmalı?
504 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Yazılımcıyım 24 Ekim 2022

Bu sorunun cevabı, insan beynindeki azalan durumlar veya küçük beyinli hayvanlar dikkate alınarak yaklaşık olarak bulunabilir.

Kritik Nöron Sayısı Aramayla İlgili Sorunlar

Aşağıdaki düşünce deneyini düşünün: İnsan beyninden tek tek nöronları alacak olsaydık, bilinç "kaybolmadan" önce kaç nöron alabilirdik?

Tüm Reklamları Kapat

Bu düşünce deneyinin absürtlüğü şu sorunun ardındaki bir sorunu ortaya koyuyor: Bilincin "tetiklendiği" sihirli bir nokta yok.

Farklı bir soruya ne dersiniz: Bir sinir sisteminde bilinç yaratmak için gereken minimum nöron sayısı yaklaşık olarak kaçtır?

Bu soru yaklaşıyor, ancak hala sorunları var. Bu, "Yaşamı yaratmak için kaç tane biyokimyasal moleküle ihtiyacınız var?" diye sormak gibidir. Neye hayat denilmeye değer gördüğünüze bağlı, ancak cevap en büyük virüs ile en küçük bakteri arasında bir yerde olabilir.

Daha da önemlisi, bilinci yaratan nöronların sayısı değil, organize edilme biçimleridir . O halde sorunun yeni bir versiyonu şu olabilir: Bilinci desteklemek için gereken organizasyon yapısını uygulayabilen minimum nöron sayısı nedir ?

Tüm Reklamları Kapat

Nöronları Çıkararak En Küçük Bilinçli Beyin

İnsan bilincini azaltmak için "nöron kaldırma" deneyinin her zaman yapıldığı ortaya çıktı.

İnmede , birkaç saat içinde yüz milyonlarca nöron öldürülür . Bilinç değişiklikleri ve dil gibi olanaklar genellikle geçici olarak kaybolabilir.

Alzheimer Hastalığı , nöronların sürekli olarak hızlanan bir uzaklaştırılmasıdır. Gittikçe daha fazla nöron kayboldukça, bunama başlar ve hafıza ve kişisel kimlik kaybolur. Bu nedenle, tanınabilir bilinç olarak düşündüğümüz şeyin belirli yönleri sürekli bir biçimde kaybolur.

Nöron çıkarma deneyine devam edilirse, kalıcı bitkisel durum gibi görünene kadar bilinç giderek daha fazla tanınmaz hale gelecekti ( http://en.wikipedia.org/wiki/Persistent_vegetative_state), uyku-uyanıklık döngülerinin devam edebileceği ve gözlerle görsel izleme ve diğer refleks tepkileri mevcut olabilir, ancak bilinç ya çok azalmıştır ya da yoktur.

Daha da fazla nöron çıkarın ve sonunda koma durumuna ulaşırsınız.

Küçük Beyinli Hayvanlar

Diğer yönden başlayarak, bazıları kuşların bilinçli olduğunu iddia ediyor. Bir kuşun beyninde 100 milyon nöron vardır . Diğerleri , beyninde 300 milyon nöron bulunan ahtapotta bilinç olasılığını araştırıyor .

Dünyanın en küçük primatı , muhtemelen beyninde yaklaşık 500 milyon nöron bulunan bebek Filipinli Tarsier olabilir . Karşılaştırma için, yetişkin makak maymunları yaklaşık 10 milyar nörona sahiptir. İnsanlarda 100 milyar nöron var . Ve en büyük balina beyni yaklaşık 500 milyar nörona sahiptir.[1]

Kaynaklar

  1. Quora. How Many Neurons Are Needed To Create A Conscious Entity? What's The Minimum Number Of Neurons To Trigger That Consciousness?. Alındığı Tarih: 24 Ekim 2022. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Kodlama eyidir eyi :) 24 Ekim 2022

Mavi Balinaların beyni kocamandır o kadar nöron varki bu nöronlar onun düşünebilmesine katkı sağlayamıyor. Bir bilgisayara 0 ve 1 komutlarıyla birşeyler öğretirsin bu arada öğretmenin sınırı yok 0 ve 1 sayısı arasına sonsuz sayı sığar( sonsuzluk kavramı biraz farklı ama olduğu gibi anlayalım) insanı düşündüren şey tam olarak nöronlar değil - 1 0 ve 1 aralığını okuyabilen yani felsefe yapan ne neden niçin soruları -1 kaynaklıdır . Bir insanın düşünebilmesi için bilinmeyene soru sorup cevaplar deneyimler edinerek dna da bunu kodlara dönüştürmelidir. Bizi düşündüren şey karanlığa soru sormamıza sebep olan şey -1 kısmıdır bilgisayar olsaydık biri bizim dna mızı kodlar sonsuza kadar öyle kalırdık sürekli değişim içinde olmamızın sebebi -1[3]

Kaynaklar

  1. T. Slavin. 1 And 0 - Beanz Magazine. (1 Eylül 2013). Alındığı Tarih: 24 Ekim 2022. Alındığı Yer: beanz Magazine - A Magazine about Kids, Code, and Computer Science | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close