Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bayram Mert Özkaya
Üye 1 Eylül 2022 5 Cevap
12

Sokrates gerçekten var olmuş bir filozof muydu, yoksa bir fikir miydi?

İnternette bunun hakkında çok tartışma dönüyor, kaynak gerektirse de kişisel düşüncelere de açık bir konu diye düşünüyorum. O yüzden kaynağı zorunlu bırakmadım. Cevaplarınızı bekliyorum.
14,919 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Azra Binici
Azra Binici
27K UP
araştırmayı seven bir insancık 20 Ekim 2022

milattan önce 400’lü yıllarda kendisinin ve halkının ahlak düzeyini yükseltmek ve olgunlaştırmak için bu uğurda ömrünü harcamış bir filozof olan sokrates, en büyük yunan düşünürlerden bir tanesi olarak bilinir.

ahlak felsefesi üzerine adına çalışmalar olduğu söylenen sokrates ayrıca, matematik, geometri, astronomi ve politika alanlarıyla da ilgilenmişmiş. milattan önce 469 yılında atina’nın güneyinde bulunan bir kasabada sophoniskos adlı bir taş ustası babanın ve phainarete adlı ebe bir annenin oğlu olarak dünyaya geldiği bilgisi günümüze kadar ulaşmış. gençliğine dair bir bilgi bulunmayan sokrates'in ksantippe adlı bir kadınla evlendiği ve üç çocuğunun olduğu söylenir.

buraya kadar sokrates’in diye birinin varlığına dair bu bilgiler mevcut şimdi gelelim sokrates'in aslında var olmadığı gerçeği yada bahsedildiği gibi önemli bir filozof olmadığı gerçeğine;

Tüm Reklamları Kapat

m.ö 432 senesine yani 37 yaşına gelene kadar ne adı ne izi bulunan bir adam sokrates. peleponnes savaşıyla adı duyuluyor ve ardından insanın hayattaki amacının ne olması gerektiği hususunda felsefi tartışmalar yürüterek bir 'reform' gerçekleştirme çabasına giriyor. dönemin şartlarına baktığımızda baskıcı bir yönetime karşı birilerinin reform hareketi içerisine girmesi intihar demektir. işte bu nokta da (bkz: platon) hayali bir karakter yada sıradan bir insan olan sokrates'i kurgulayıp muhalif fikirlerini ve düşüncelerini onun üzerinden paylaşmaya başlıyor.

sokrates, milattan önce 399 senesine yunanistan’a yeni tanrılar getirmeye çalışmakla suçlandı ve iddialara göre 500 yargıcın baktığı davada yargıçlardan af dilemek yerine fikirlerini savunduğu söylenir. ne kadar kahramanca bir duruş dimi? tam bir efsane olması için tüm yunanistan seferber olmuş durumda.. daha durun neler neler:

500 yargıç (!) sokrates'i ölüme mahkum ediyor ama atina’nın kutsal günü olduğu gerekçesiyle ölümü erteleniyor ve zindana atılıyor. bakın 500 yargıçın mahkum ettiği adam kutsallık vesilesiyle öldürülemiyor. tanrılar ölmesini istemedi, yersen. daha bitmediği devam ediyoruz:

sokrates'in zindanda başında koruma olmadığı ve öğrencileriyle sohbet ederek öğretilerine devam ettiği iddialar edilir. ölüme mahkum ediliyor ama öğretmeye devam ediyor üstat.. en can alıcı kısım ise öğrencileri ona kaçmasını teklif ediyor ve büyük bilgemiz bu teklifini geri çeviriyor.

Tüm Reklamları Kapat

çünkü kaçsaymış fikirlerinin yanlış olduğunu kabul etmiş olacakmış. sonrasında zehir içilerek öldürüyorlar adamı. peki böyle bir sona ne yakışır tabiki de 'pişmanlık.' atinalıların hatalarının bilincine çok çabuk vardıkları ve sokrates’in büstünü yaptırarak atina tapınağı’na yerleştirdikleri söyleniyor. adam öldükten sonra kıymete bindi gene..

sizce de çok destansı bir hikaye değil mi? bu da yetmezmiş gibi platon arkada kaynak bırakmak adına sokrates’in düşüncelerini ve mahkemede söylediklerini ‘sokrates’in savunması’ adlı kitapta bir araya getirmiş. ekstra olarak sokrates'in günümüze ulaşan herhangi bir eseri bulunmamakta. tüm bunların dönemin şartlarınını da göz önünde bulundurarak baktığımızda platon'un böyle bir kahraman üzerinden fikirlerini yayması ve hikaye yaratması çok normal. çünkü böyle yapmasaydı muhtemelen sokrates gibi ölüme mahkum edilecekti..

1,325 görüntülenme
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ubik Ubik
Ubik Ubik
35K UP
Felsefe ve etik alanlarına ilgiliyim. 20 Ekim 2022

Şöyle ki, Sokrates’in yaşadığına dair elimizdeki tek kanıt Platon’un eserleri. Ancak Platon, Sokrates’i aynı bir kitap karakteri gibi yazıp kendisiyle özdeşleştirmiş de olabilir. Buna rağmen Sokrates’in yaşamış olması olası çünkü “yaşadığı” dönemde kurulan felsefe okullarında hakkında bahsediliyor.

1,448 görüntülenme
14
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Afşin Kayra Kocatürk
İlginç sırlara meraklı biri olarak bakmıştım 6 Eylül 2022

Sokratesin savunması kitabını Plato’nun yazdığı gerçeği aklımızı karıştırsa kitap sokratesin yazısına da benzediği gerçeğini de göz ardı etmemek lazım ayrıca sokratesin tanrı fikrine bakarsak platonun felsefesinden parçalar taşımaktadır diğer öğrencilerinin karakteristik yazılara sahip olmadıkları için ise tıpkı shakespeare gibi yazarlar topluluğu tarafından oluşturulmuş düşüncesi ortaya çıkabilir bence bu konuyla ilgili shakespear’ı da inceleyebilirsin

966 görüntülenme
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ibrahim Kiziloklu
Düz Adam 1 Temmuz

Kaynakyaki sitede referans edilen kitaplarla birlikte kanıtlar mevcut. İlk birkaç paragrafı açıklayıcı olması için türkçe çevirisini ekliyorum.[1]

"Evet. En azından hiçbir modern bilim insanı onun var olduğu gerçeğini gerçekten sorgulamıyor. Sokrates, yaşadığı dönemde Atina'da çok tanınmış bir şahsiyetti ve MÖ 399'da idam edilmesi onu daha da büyük ve daha kalıcı bir üne kavuşturdu. Tabii ki geri dönüp kontrol edemeyiz, ancak hayatta kalan kanıtların doğası gereği, birisinin onun asla var olmadığına inanması için alışılmadık derecede şüpheci olması gerekir. Aşağıda göreceğimiz gibi onun bazı şiirler yazdığı söylense de, elimizde Sokrates'in günümüze ulaşan herhangi bir yazısı yok. Peki elimizde hangi kanıtlar var?

Her şeyden önce, çağdaşı yazarlar tarafından yazılan, hayatı ve karakterine ilişkin üç önemli bağımsız tanım günümüze kadar gelmiştir. Elimizde onun iki öğrencisi Platon ve Ksenophon'un yazdığı, onu felsefe yaparken tasvir eden ve hayatına dair pek çok ayrıntıyı içeren yüze yakın diyalog var. Onu bizzat tanıyan oyun yazarı Aristophanes, hayatta kalan ve yaşadığı dönemde çok iyi bilinen üç oyununda onu hicveder."

Tüm Reklamları Kapat

162 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Donald J. Robertson. Was Socrates A Real Person? And Other Questions. (30 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2024. Alındığı Yer: Donald J. Robertson | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yağız Uslucan
Felsefeye meraklı bir genç 29 Ağustos 2023

Platon'un yazdığı kitaplarda sokrates fazla abartılsada bunun sebebinin platonun abartmayı sevmesi oldugunu düşünüyorum,Platon'u görmemiş ve Platon ile bir bağı olmayan Ksenophon'un kitaplarında sokrates'den bahsetmesi ve aynı zamanda öğrencisi olmasının yeterli bir kanıt olduğunu düşünüyorum

455 görüntülenme
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close