Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Din ve bilim birleştirilebilir mi? Birleşebiliyorsa nasıl?

3,754 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap

bu soruya kesin bir yanıt vermek iddiasında olunamaz tabii ki, ama ben kısaca fikrimi belirteyim; bence, din ve bilim birleştirilemez. 

nedenlerine geçmeden önce, kullandığınız "birleşme" kavramı yerine uyum, çelişki gibi kelimeler seçersek, sanırım daha anlaşılır ilerleyebiliriz.. ve bu bağlamda sorunuzu "din ve bilim bir biriyle çelişir mi?" olarak algıladığımı belirteyim.. 

Tüm Reklamları Kapat

burada din nedir, bilim nedir açıklamaları veya materyalist ve idealist felsefe karşılaştırmaları gibi sonu olmayan patikalara girmek yerine, ben dikkatinizi tek bir kavrama çekerek yanıt vermek istiyorum.. "bilgi ve bilgi edinme yöntemleri"  

yani hem bilimin, hem de teolojinin bilgiye ulaşma yöntemlerini ve hem de bu bilgilerin "değerini" karşılıklı olarak irdelersek sonuçta neden "bilim ile din çelişir" anlayabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

burada ayrıntıya girerek bilimsel ve teolojik metodolojiyi tartışmayıp sizin okumalarınızda bir rehber olması amacıyla gündeme getiriyorum.. 

dogmatik yaklaşım, inanç ve kutsal sınırlandırmaları, ön koşullu mantık, tümden gelim ve tüme varım, rasyonalizm, şüphecilik, deney, gözlem, öznel, nesnel vb gibi kavramlar üstünden bir araştırma yaparsanız, bu iki metodolojinin bir birinden tamamen farklı olduğunu ve bu yüzden ulaşacakları bilginin aynı "değerde" olmaması gerektiğini kendiniz de görebilirsiniz.. 

tabii ki bu arada her iki disiplinin de dünyada/evrende olup bitenleri bildiği, anlayabildiği ve yorumlayabildiği noktasında bir iddiası olduğunu unutmamak gerek.. siz de sırf bu nedenle bu soruyu soruyorsunuz zaten..  

hangisi haklı.. acaba ikisinin de haklı olduğu noktalar var mı.. işte bu soruların yanıtı sizin ne kadar donanımlı olduğunuza bağlıdır..  örneğin, eğer siz bilim ve semavi dinlerin çelişmediğini iddia eden bir şahsa, tanrının varlığı ve kuranın kutsallığı ön kabulü üstünden dile getirdiği tüm argümanların öznel, dogmatik ve o nedenle bilimsel tartışma yöntemi açısından "değersiz" olduğunu söyleyebilir ve bu söylemin arkasında durabilirseniz bu şahıs muhtemelen sizinle tartışmayı sonlandıracaktır..

sonuç olarak, din kavramını sahte bilimlerin eleştirisi benzeri bir formatta ele almak daha doğru geliyor bana..

906 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Altıparmak
Sadece birisi

Kaynaksız cevaplanabiliyor mu emin değilim fakat izlediğim bir kaç videodan yola çıkaran size bu konudan bahsedebilirim. Öncelikle bilimin tanımına bakalım.

Bilim: Fiziki ve doğal evrenin yapısının ve hareketlerinin birtakım yöntemler (deney, düşünce ve/veya gözlemler) aracılığı ile sistematik bir şekilde incelenmesini de kapsayan entelektüel ve pratik çalışmalar bütünü. Bizim için önemli olan bilim ile sözdebilim arasındaki farktır.

Tüm Reklamları Kapat

Fizik, kimya, matematik, biyoloji gibi konular bilim kabul edilirken, numeroloji, homeopati, astroloji ve yaradılışçılık sözde bilim kabul edilir. Aradaki en büyük fark, bilim, soruların açıklamasını bulmak için sorular sorar, bu soruları yanıtlamak için kanıtlar arar ve ortaya sonuçlar çıkarır. Sözdebilim ise önce ortaya bir iddia atar daha sonra da sadece bu iddiayı destekleyecek kanıtlar arayıp, diğer kanıtları görmezden gelir. Sözdebilim, yanlışlanabilirliği asla kabul etmez bilim ise tamamen yanlışlanabilirlik üzerine kuruludur. Çünkü doğa, tek bir insanın beyninin kavrayabileceğinden çok daha karmaşıktır ve bu karmaşıklığın milyonlarca insan beyni tarafından kollektif olarak çözülebilmesi için gereken yöntem bilimdir. Beyin sınırlıdır, hata yapar, bilim ise beynin bu hatadan arındırılmış bilgisayar halidir.

Bu yüzden, yaradılışçılık gibi sözdebilimler, bilim ile birleştirilemez, zira üzerinden deney yapılabilmesi, bu deneyler bahse konu sözdebilimi yalanlıyor olsa dahi kabul görmemesi sözdebilim ile bilim arasına bir engel koyar. Bu yüzden kendi kanaatimce din ve bilimin birleştirilebilmesi pek olağan değildir.

454 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot

Din ve bilim ayrıştırılabilir mi?

Doğru soru bu. Niye?

Tüm Reklamları Kapat

Evrene yüklenmiş bilim, ve bu bilimi var ettiğini ifade eden bir irade var.

Yani manevi ilim ve rasyonel ilmin kaynağı tek. Aynı şeyi söylüyor bu iki kaynak.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim konusunda da, din konusunda da belli bir derinliğe ulaşma çabasına giren kişi, büyük resimde tek bir sonuç olduğunu, farklı yolların bu resmi oluşturduğunu anlar.

Biz neden ayırmak zorunda kalıyoruz? Hatta din i ve bilimi dahi kendi içinde ayırmak zorunda kalıyoruz? Hani tekti?

Bunu da UMWELT kavramıyla kolayca anlayabiliriz. Bizim yapısal kısıtlılığımız, ŞEYleri bütün olarak anlamaya yetmiyor. Önce parçalayıp analiz edip, sonra bütünleştirebiliyoruz. Henüz analiz safhası tamamlanmadığı için hala din ve bilimi de hatta kendi içlerindeki disiplinleri de ayrı zannediyoruz. Öyle de olmak zorunda, çünkü doğru analiz yapmadan doğru sonuca varamayız.

Günümüzde otörler, sigara alkol, tv gibi saçmasapan şeylere yaklaşmıyorlar biyolojik etkilerini anladıkları için. Din de ise bu kural. Din, sirkadiyen ritme göre yaşamayı emreder, gün içinde en az 1 saat parasempatik sisteme geçmeyi emreder. Eee, bilim de aynı şeyin mutlaka olması gerekiyor diyor. Bu şekilde derinleşen otörler zamanla dinin zaten bilimsel verileri emir olarak sunduğunu anlayıp bu ayrımı bitirecekler. Tabii ki kutuplaşmış ve kapalı yapıdan dolayı halka inmesi zaman alacak, ancak sonuç değişmeyecek.

349 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kağan Çöker
Empedokles

Kaynağa dayandırmayacağım ama söylediklerim zaten sadece farkındalık istiyor.

İslam dinindeki nazar,bereket gibi kavramlar her ne kadar batıl inanç gibi görünse de bunlarında sebepleri vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Nazar,birisini övdüğümüzde bu kişinin başına bir şey gelmesi sonucu nazar deydi deriz.Halbuki gerçekte olan aslında şudur.

Davranışlarımız kafamızdaki düşüncenin maddesel düzeye indirgemesidir. Övülen kişinin ise kafasında yapabileceğini düşündüğü şeylerin artmasına neden olur. Kişi maddesel düzeye gerek şartlar gerekse risk açısından indirgeyemeyeceği davranışlar denemeye başlar ve hata yapar.

Tüm Reklamları Kapat

Bereket de ise örneğin bir esnaf düşünelim. Bu esnaf neden doğru sözlü olursa bereketi artar? Sebebi şudur: Ürün sattığı müşteri malın bozuk olmadığını, aksine gayet iyi olduğunu görünce o esnafa devamlı olarak gelir ve pazarlığa girmeye bile kalkmaz. Böylece esnaf satacağı malı zor yetiştirmeye başlar çünkü devamlı müşteri sayısı birden artı vermiştir.

Velasıl, bilim ilahi dinin yani İslam'ın içindedir, hiç bir şey bilimle çelişmez, çeliştiğini sandıklarımız ise ya aklımıza bu olayın bilimsel sebebi gelmemiştir ya da aklımız bu olayı kavrayacak düzeyde değildir.

370 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close