Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Uçabilen canlılara yer çekimi nasıl etki ediyor?

Uçabilen canlıların uçabilme durumları. Yer çekimi nasıl etki ediyor da uçabiliyorlar?
314 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hyyperr X0
Hyyperr X0
18K UP
fizik, kuantum fiziği, kimya ve matematikle yakından ilgileniyorum

Yerçekimi kuvveti uçan canlıları iki şekilde etkiler: kaldırma ve sürükleme yoluyla. Kaldırma, yerçekimine karşı koyan ve bir canlının uçmasını sağlayan kuvvettir. Sürükleme, bir yaratığı havada hareket ederken yavaşlatan kuvvettir.

Kaldırma, kanadın üst ve alt kısmındaki hava basıncı farkı ile oluşturulur. Hava, kanadın üstünde hareket ederken, kanadın altındaki havadan daha hızlı hareket eder. Hızdaki bu fark, basınçta bir fark yaratır, kanadın üstündeki hava, kanadın altındaki havadan daha az basınca sahiptir. Basınçtaki fark, kanatta onu havaya kaldıran bir kuvvet oluşturur.

Sürükleme, hava ile uçan yaratığın gövdesi arasındaki sürtünme ile yaratılır. Yaratık havada hareket ederken, hava molekülleri yaratığın vücudunun yüzeyi ile çarpışır. Bu sürtünme yaratığı yavaşlatır ve uçmaya devam etmesini zorlaştırır.

Tüm Reklamları Kapat

Yerçekimi kuvveti ayrıca uçan canlıları havalanmalarını ve havada kalmalarını zorlaştırarak etkiler. Yerçekimi yaratığı aşağı çeker ve kalkış için gereken kaldırma gücünü oluşturmasını zorlaştırır. Havaya girdikten sonra, yerçekimi uçan hayvanları aşağı çekmeye devam eder ve havada kalmasını zorlaştırır.

Uçan canlılar havada kalabilmek için sürekli yerçekimi kuvvetine karşı savaşmak zorundadır. Kaldırma oluşturmak için kanatlarını ve sürüklemek için vücutlarını kullanırlar. Yerçekiminin uçan canlıları nasıl etkilediğini anlayarak, uçmanın inanılmaz başarısını daha iyi anlayabiliriz.

Kaynakta attığım bazı akademik makaleler "kaldırma" ve "sürükleme" yi ele alıyor onlara da bakabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. J. H. Horlock. (1968). Fluctuating Lift Forces On Aerofoils Moving Through Transverse And Chordwise Gusts. Journal of Basic Engineering, sf: 494-500. doi: 10.1115/1.3605173. | Arşiv Bağlantısı
  2. C. T. LEONDES, et al. (2012). Optimization Of Aerospace Re-Entry Vehicle Trajectories Through Independent Control Of Lift And Drag.. Journal of Spacecraft and Rockets. doi: 10.2514/3.28504. | Arşiv Bağlantısı
  3. S. K. Jones, et al. (2015). Lift Vs. Drag Based Mechanisms For Vertical Force Production In The Smallest Flying Insects. Journal of Theoretical Biology, sf: 105-120. doi: 10.1016/j.jtbi.2015.07.035. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close