Psikoloji dışında yapabileceğin şeyler:
- Vücuduna uyarıcıları (stimulants) alma. Kafein, nikotin, uyuşturucular vb. Uyarıcılar stres düzeyini arttırma potansiyeline sahip çünkü vücuttaki kaç veya savaş durumunu başlatır ve vücudu kaynak tüketimine zorlayarak metabolizmayı arttırır. Sigara içenlerin bıraktıktan sonra stres seviyelerinin düşmesi, kafein bağımlılarının kafeini bıraktıktan sonra stres seviyelerinin düşmesi bundandır. Ayrıca kafein tüketiminin anksiyete hastalarında anksiyeteyi daha çok arttırdığını gösteren birsürü çalışma var. Hatta adı caffeine induced anxiety disorder. Uyarıcılar ayrıca derin uykunun süresini azaltır ve uyku kaliteni düşürür bundan dolayı vücudun uyku sırasında kortizol hormonunu iyi bir şekilde vücuttan temizleyemeyebilir. Uyku kaliten de çok önemli. Karanlık, soğuk ve sessiz bir ortamda perden açık uyumaya çalışabilirsin.
- Spor yapmak stres seviyelerini kesinlikle düşürür.Spor yapmak nörokemikal açıdan strese faydalıdır. Vücudun ürettiği ağrı kesiciler olan endorfinleri salgılatır ve mutlu olmanı sağlayan nörotransmiterleri salgılatır serotonin gibi. Çok uzun süre yapılmadığı sürece sporda adrenalin ve stres hormonları düşer çünkü vücudun bunları sporda sana katkı olması için tüketir.
- Beslenme düzeninin de çok büyük bir etkisi var. Şeker ve basit karbonhidratlar ruh halini de etkileyen kan şekeri seviyelerini dengesiz bir hale sokabilir. ve ödül merkezini de dengesizleştirdiğinden bunları tüketmediğin zamanlarda vücudun nörotransmitter eksikliği çekip stres biriktirebilir (aynı her bağımlılıkta olduğu gibi, bu yüzden her türlü bağımlılığına dikkat etmelisin). Trans yağlar ve işlenmiş yağlar vücudu oksidatif stres altına sokabilir. Kortizol yani stres hormonunu temizleyen organ karaciğer olduğundan iyi yağlı ve omega3 zengini besinler tüketerek karaciğerin stres hormonunu azaltmasına yardımcı olabilirsin. Ayrıca basit karbonhidrat ve şekerler karaciğere ekstra yük yüklediğinden o anlarda kortizol hormonunu tam efektif bir şekilde temizlemeyebilir.
- Gün ışığı görmek ve D vitamini de kesinlikle önemli. D vitamini optimal seviyedeyken vücut daha çok nörotransmitterler salgılar ve vücudun stres seviyelerini düşer.
- Magnezyum minerali de bir eksiklik durumunda alındığında düşük ve orta şiddetteki depresyonları hafifletici etkisi olduğu gösterilmiştir. Magnezyum ACHT hormonunu baskılayzarak böbreküstü bezlerinin stres üretimini baskılayabilir.
- Meyve ve sebze tüketmeyi de ihmal etme. Bunlardaki farklı antioksidanlar stres seviyelerini düşürür çünkü serbest radikallerin vücutta etkileşimini azaltır ve inflamasyon seviyelerini düşürür.
Ben psikolog değilim. O yüzden bir terapi veremeyeceğim veya ne yapman gerektiğini söyleyemeyeceğim. Ama beyinde oluşan sıkıntıların vücuttan kaynaklandığı çok fazla durum var. Örnek olarak bağırsaklara 2. beyin denir çünkü bağırsak sağlığının beyin sağlığınla direkt bir ilişkisi vardır.
Tüm Reklamları Kapat
Kaynaklar
- Wikipedia. Caffeine-Induced Anxiety Disorder. (28 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 9 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- E. E. Hill, et al. (2008). Exercise And Circulating Cortisol Levels: The Intensity Threshold Effect. Journal of endocrinological investigation, sf: 587-591. doi: 10.1007/BF03345606. | Arşiv Bağlantısı
- M. D. Cuciureanu, et al. (2011). Magnesium And Stress. University of Adelaide Press. | Arşiv Bağlantısı