Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Can Ensen
Can Ensen
119K UP
Üye 26 Temmuz 2022 2 Cevap
8

Neandertaller ile homosapiensler arasında süren savaşta neandertaller neden kaybetti ? Ve neden doğaya uyum sağlayamadilar?

Neandertaller fiziken daha güçlü olmalarına rağmen ve neredeyse homosapiensler kadar zeki olmalarina rağmen hangi etmenlerden dolayı yenik duruma dustuler
779 görüntülenme
Neandertaller ile homosapiensler arasında süren savaşta neandertaller neden kaybetti ? Ve neden doğaya uyum sağlayamadilar?
Neandertaller ile homosapiensler arasında süren savaşta neandertaller neden kaybetti ? Ve neden doğaya uyum sağlayamadilar?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye lise öğrencisiyim bir bilimseverim 26 Temmuz 2022

Öncelikle harika bir evrimsel soru cevabına gelicek olursak:

Neandertaller hem fiziken hem de zekasal olarak bize yakınlar ama homo sapiens her şeyi kendi özgü dili yaptı yani hayal gücü mitler bizim iş birliğimiz ve dilimiz Ama İlk Neandertall ve homo sapiens kapışmasını Neandertaller kazandı. Nasıl kazandıkları bilinmez ama ilk karşılaşmayı onlar kazanıyor. Size Sapiens kitabını öneririm bu konuya gayet iyi değiniyor.[1][2][3][4]

Tüm Reklamları Kapat

104 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Y. N. Harari. (2015). Hayvanlardan Tanrılara. ISBN: 9786055029357.
  2. Y. N. Harari. (2017). Sapiens Hayvanlardan Tanrilara Ciltli. ISBN: 9786055029739.
  3. Y. N. Harari. (2018). 21 Lektionen Für Das 21. Jahrhundert. ISBN: 9783406727795. Yayınevi: C.H.Beck.
  4. Y. N. Harari. (2021). Sapiens. ISBN: 9783406777523. Yayınevi: C.H.Beck.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Aysu Aydın
Aysu Aydın
48K UP
Okur 27 Temmuz 2022

Bu sorunun net bir cevabı yok ancak elimizde güçlü tahminler ve bulgular var. Bu durum, modern dünyada defalarca gördüğümüz, gelişmiş teknolojiye sahip, sayıca çok olan insanların, sayısı çok daha az olan ve daha az gelişmiş teknolojiye sahip insanlara ait toprakları işgal ettiğinde olabilecek olaylara benziyor.

İlk bakışta Cro-Magnonların (modern insanın atası) kendilerinden çok daha güçlü ve bizimkinden %10 daha büyük beyinleri olan Neandertallere karşı başarısı çelişkili gelebilir. Ancak sonucu belirleyen güç değil, silahtı.

Sadece birkaçı 40 yaşını geçebilen Neanderthallerin aksine Cro-Magnon iskeletleri onların 60 yaşına kadar yaşadığını göstermektedir. Bu da nesiller arası bilgi aktarımı için göz ardı edilemez, önemli bir detay.[1]

Tüm Reklamları Kapat

191 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Jared Diamond. (2020). Üçüncü Şempanze: İnsan Türünün Evrimi Ve Geleceği.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close