Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Berivan Özden
Üye 4 Temmuz 2022
1

Nörobiyoloji alanında nasıl kendimi gelistirebilrim?

Beyine beynin çalışma mekanizmasına merak saldım doğru bir şekilde öğrenmek istiyorum
224 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Bilime meraklı 4 Temmuz 2022

Beyin Temelli Öğrenme” kavramıyla ilk karşılaştığımda şaşırmıştım.

Okuduğum onlarca makale bunu, beynin çalışma prensiplerini esas alan farklı bir öğretim metodolojisi olarak sunuyordu. Sanki başka bir şey temelli öğrenme varmış da, bu da beyin temelli olanıymış gibi! Yahu, biz aslen öğrenmeyi gerçekleştiren organı nasıl olur da formülün dışında bırakıp, daha sonra onu baz alan yeni bir metod geliştiriyoruz?

Öğretmenlere “Beyin Temelli Öğrenme” prensipleri sunmak, benim çıkıp kardiyologlara “Beyler yeni bir şey buldum; kalp temelli dolaşım!” demem ya da gastroenterologlara “Arkadaşlar artık mide temelli sindirim konuşma vakti geldi!” demem kadar komik olur.

Tüm Reklamları Kapat

Beyin öğrenen organdır. Beynin derin öğrenme ve öğrendiklerini aktarabilme yoluyla konuşarak iletişim kurma özelliği sadece insanlara özgüdür. İster ehliyet kursuna gidin, ister üniversiteye; sinirbilim ve beynin öğrenme fizyolojisi, bütün eğitim çalışmaların temelini oluşturmalıdır.

Gelin nerede yanlış yaptığımıza bakalım.

Sabit: Zaman – Değişken: Öğrenme

Günümüzdeki öğretim sisteminin sabiti zaman olup değişkeni öğrenmedir. Yani sizin öğrenip öğrenmediğinizden bağımsız olarak, belirli bir zaman periyodu sonrasında sistem bir sonraki konuya geçer. Çünkü önceden tasarlanmış bir yıllık plan ve yetişmesi gereken dersler vardır.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan yetiştirmek için kurulmuş bir sistem, trajikomik bir şekilde ders yetiştirmeye çalışmaktadır.

Peki nasıl yürümelidir eğitim? Tam tersi şekilde.

Sabit: Öğrenme – Değişken: Zaman

Öğretim sisteminin sabiti öğrenme olup değişkeni zaman olmalıdır. Yani siz mevcut konuda yetkinlik kazanmadan, bir sonraki konuya geçmemelisiniz. Çünkü herkesin bir konuyu öğrenme süreci farklıdır. Yani eğitim kişiselleştirilmeli ve kişilere göre farklılaştırılmalıdır.

Farklılaştırılmış Müfredat ve metodlar, eğitimin geleceğidir. Beyin ve öğrenme konularında, algılar, sinirbilim, bilişsel psikoloji, nörofizyoloji veya kronobiyoloji konuşmadan önce çok daha basit olan her beynin farklı şekilde öğrendiği gerçeğini görmek bile bize çok mesafe aldıracaktır. Bunun bir sonraki aşaması ise eğitim bilimciler, sinirbilimciler ve psikologlardan oluşan multidisipliner ekipler tarafından tasarlanacak, tüm eğitim programının omurgası niteliğinde beynin fizyolojik temellerini esas alan öğreti[1]m metodolojileridir.

Kaynaklar

  1. D. S. C. G. T. Y. Göster →. Öğrenen Beyin: Nörobiyoloji Işığında Eğitim | Öğrenme Yoldaşı. (14 Temmuz 2015). Alındığı Yer: ogrenmeyoldasi.com | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close