Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

Zeka (IQ Seviyesi) düşer mi?

İnsanların yaptıkları aktivitelere göre hayatı boyunca zeka seviyesi iniş çıkışlar yapar mı? Çünkü sürekli belirli aktiviteler yaptıkça zeka seviyesini arttırabileceğimizi söylüyorlar. Fakat kimse bunun tam tersini söylemiyor. Sanki IQ seviyesi bir şey yapmazsak sabit kalırmış gibi. Bu doğru mu yoksa gerçekten düşebiliyor mu?
9,438 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap

Özel eğitim öğretmenliği okuyorum. Üstün zekalılar eğitimi ile ilgili birçok derste gördük bu konuyu. Kendimce somutlayarak açıklayayım. Çocuk doktorlarında boy ölçmek için metreler var ya insan zekasını da ona benzetirsek bir çocuk doğduğunda genler , annenin beslenmesi, doğum sırası etkenler ile o değer belli olarak doğar. Örneğin 90cm . :) Ancak bundan sonra çevresel etmenler çocuğun zeka gelişimini etkilemekte. Çocuk çevreden ne kasar uyaran alırsa ve bu uyaranlar ne kadar zorlayıcı olursa gelişim artar ve zeka puanı 1.5 metreye kadar çıkar. Çevresel etmenler yeteri kadar olmazsa bu puan düşer ve çocuk var olan potansiyelini kullanamaz. Ve her doktorun muayenehanesinde de 50 cm lik 1.5m lik 75 cmlik metreler olduğunu düşünün. Çocuk doğduğunda o muayenehanelerden hangisinde doğduysa o boya( zeka üst sınırı) erişebileceğini düşünürseniz anlamak daha kolay olur.

4,199 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Derste Işledik. (10 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 10 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Rıza Ayas
Rıza Ayas
1,535 UP
Öğrenci

Darbe ile düşmesi mümkün. Kafatasına alınan sert darbeler düşürebiliyor. Nöronların yaptığı sinapslar (bağlantılar) ve sinaptik aralığa (sinaps yapan 2 nöron arasındaki boşluk) saldıkları nörotransmitterler (sinirlerin birbiriyle bilgi alışverişi yapmasını sağlayan maddeler) saydığım olayların gerçekleşmesini sağlar. Bu bölgelere alınan ciddi darbeler eğer nöronları etkilerse saydığım olaylar da etkilenir. Dolayısıyla zeka da etkilenir.

510 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Eric A. Huebner. Axon Regeneration In The Peripheral And Central Nervous Systems. Alındığı Tarih: 26 Mayıs 2022. Alındığı Yer: National Libary of Medicine | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close