Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Burak K
Üye
1

Neden saçlarımızı şampuanla yıkamak zorundayız? Atalarımız ne yapıyordu?

Merhaba, Bildiğiniz üzere saçımızı temiz tutmak için şampuan, sabun gibi işlemden geçmiş bazı ürünler kullanmak zorundayız, aksi takdirde saçımız yağlı kalıyor, kokuyor, kirleniyor ve yalnızca su ile bile tam olarak temizlenmiyor. Peki ama önceleri şampuan yoktu. Atalarımızın saçları ne durumdaydı?
987 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Bu soru, insanın ne ile kirlendiği ile ilgili.

Doğada "kir" diye bir şey yoktur aslında. En fazla, hangi hayvana ait olursa olsun taze dışkı kir teşkil edebilir ve o da zaten kısa sürede doğaya döner, çözünür ve kir olmaktan çıkar. O nedenle doğal hayatta temizlenmeye pek de ihtiyaç yoktur zaten. Gerçekten doğal bir parça toprağı alıp yutsanız ve sindirseniz zaten bir şey olmaz. Mide sindiremiyorsa en fazla kusarsınız, bünye onu atar, konu kapanır. Ama bir kaşık çamaşır suyu içerseniz durum böyle olmaz.

Ne zaman insan doğada var olmayan üretimlere imza attı, o zaman ek temizlenme ihtiyacı ortaya çıktı. Sanayi devrimi bunun başlangıcı olsa gerek. Artık doğada var olmayan sayısız kir üretiyoruz. Bunlar için de ek temizlik ürünlerine ihtiyacımız var.

Tüm Reklamları Kapat

117 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yunus Emre Çelik
Okur

Arkaik dönemlerde neler yapılıyordu bilmiyorum ama son bir kaç bin yıldır saçlarımızı hep yıkıyoruz ve temizliyoruz. Yalnızca geçen son yüzyılda suya erişimin de artmasıyla bunu daha sık yapar olduk. Özellikle Yunan ve Roma uygarlıklarında saç bakımı ve temizliği önemliydi. Cumhuriyet sonrası lejyonlarda askerlerin kısa saçlı olmasının da etkisiyle halkın alt tabakasında erkeklerin kısa saçlı olması yaygınlaştı. Ancak aynı dönemde yaşayan Roma dışı toplumla veya göçebe topluluklarda erkekler hala uzun saçlıydı. Örneğin Hunlarda erkekler de uzun saçlıydı ama saç yıkama alışkanlıkları yoktu çünkü su cini adı verilen hayali bir varlık yüzünden suya girmeye korkuyorlardı. Dolayısıyla saçlarını omuzları geçmeden demir bir bıçakla keserek sürekli belirli bir uzunlukta tutuyorlardı. Okuduğuma göre Antik Mısır'da durum başkaymış. Saçın insanı kirlettiği düşüncesiyle saçlarını kökünden kazıyıp peruk takarlarmış. Bunun dışında Araplarla aynı coğrafyada yaşayan Bedevilerin saçları genelde kısa olduğundan Araplar kısa saçı hor görüp uzatabiliyorlarmış. Bununla birlikte Buda'nın takipçileri saçın gösterişe yol açtığı ve huzuru engellediği gerekçesiyle saçlarını kısa tutarlarmış. Ancak saçlar kirleniyor diye kimse saçlarını kısaltmamış. Ta ki insanlar kentlerde iyice kalabalıklaşıp kirlilikten hastalıklar yayılana kadar. Yani Orta Çağ veya Sanayi Devrimi'ne kadar. Çünkü saçı sabunla kolayca yıkayabilirsiniz ve çok sık yıkamamaya başlarsanız saç da o kadar sık yıkanmaya gerek duymaz. Saçınızı toplarsınız ve aylarca öyle kullanabilirsiniz. Zaten uçları sürekli kırıldığı için uzaması da iyice yavaşlayacaktır. [1]

Yani kısaca kentlerde saçlar hep yıkanıyordu ve daha küçük yerleşimlerde ya da göçebelerde saçı yıkamaya gerek duyulmuyordu. Ancak saçlar hep uzundu. Ayrıca saçlar kirleniyordu elbette ama saçlardan daha önemli sorunlar vardı.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. B. Karaca. Uzun Saçın Kısa Tarihi: İnsanlar Neden Uzun Saç Bırakıyor?. (11 Mart 2019). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close