Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Meraklı Şahıs
Üye 19 Mayıs 2022 2 Cevap
1

Elektronun orbitaller arasında sıçrama hızı nedir?

Elektronların yörüngeler arasında "anında" bir sıçrama yaparak geçtiği söyleniyor. Bu "anında" ifadesi ne demek? Yani kelimenin tam anlamıyla anında ise evrenin hız sınırı olan ışık hızını geçmiş olmaz mı?
413 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi 22 Mayıs 2022

Anında değil elbette. Elektronun bir seviyeden diğerine geçişi, orada kalışı ve geri dönüşü hep belirli zaman aralıklarında oluyor. Elektronun bir üst seviyeye uyarıldığında 10^(-8) saniye mertebesinde bir zaman aralığında orada kalır. Yani bir saniyenin 100 milyonda biri. Elbette bu değer, sıcaklığa, atom türüne vb. ne bağlı. Yarı klasik model ile ele alındığında elektron n=1 seviyesinden n=2 ye uyarıldığında, buradan n=1 e geri dönesiye kadar yaklaşık 8 milyon tur atar çekirdek etrafında. Elbette bu yarı klasik bir model olduğundan gerçeği yansıtmıyor tam anlamıyla, ama zaman algısını oluşturmak için güzel bir örnek. Bu örnek, üniversite fizik bölümlerinde okutulan modern fizik dersi kitaplarından biri olan "Concepts of Modern Physics : Arthur Beiser" dördüncü bölümden (4.5).

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Barış Kurt
Barış Kurt
67K UP
akademisyen, kimyager 21 Mayıs 2022

Aslinda zannettiğimiz gibi bir sıçrama söz konusu değil yani gerçekten elektron enerji aldı diye "oh benim enerjim yüksek bir üst kata çıkayım" demiyor, biliyorum biz de bu şekilde anlatıyoruz ama gerçekte olan şey elektronun enerji seviyesinin değişmesinden ibaret. Açıklayalım:

Kuantum sıçraması fikri oldukça yanıltıcıdır ve genellikle yanlış anlaşılır. Her şeyden önce, bir elektron bir kuantum nesnesidir. Bu nedenle aynı anda hem dalga hem de parçacık olarak hareket eder. Bir atomun parçası olarak bağlandığında, bir elektron çoğunlukla bir dalga gibi davranır. Bir atomik elektron, "yörüngeler" adı verilen bulut benzeri dalga şekillerine yayılır. Bir atomun çeşitli yörüngelerine (örneğin hidrojen atomuna) yakından bakarsanız, hepsinin uzayda örtüştüğünü görürsünüz. Bu nedenle, bir elektron bir atomik enerji seviyesinden başka bir enerji seviyesine geçtiğinde, gerçekte hiçbir yere gitmez. Sadece şekil değiştirir. Daha fazla dalgalanmaya sahip yörünge şekilleri (şekline göre daha fazla yüksek, alçak ve bükülmüş) daha fazla enerji içerir. Başka bir deyişle, bir elektron daha düşük bir atomik enerji seviyesine geçtiğinde, dalga şekli daha az bükülme olacak şekilde değişir. Ancak elektron hiçbir yere "sıçramaz". Bir elektronun atomdaki dalga davranışı, bir gitar telindeki klasik dalgaların davranışına çok benzer. Bir gitar telini kopardığınızda, sesi oluşturan teldeki duran dalgaların frekansını değiştirmiş olursunuz. Belirli bir ip, sadece belirli tipte duran dalgaları deneyimleyebilir, çünkü ip her iki ucundan da sıkıştırılır. Belirli bir dizide izin verilen dalga türlerine "harmonikleri" denir. Bir telin harmonikleri, telin uzunluğuna, gerilimine ve kütle yoğunluğuna bağlıdır. Belirli bir gitar teli (uzunluk, gerilim ve kütle) bu nedenle yalnızca harmoniklerinin bir kombinasyonu olan belirli bir ses türünü çalabilir. İpi nasıl kopardığınız konusunda çok dikkatli olursanız, bir nota oluşturabilirsiniz. Benzer şekilde, belirli bir atomda mümkün olan ayrık elektron orbitalleri kümesi, etkin bir şekilde atomun harmonikleridir. Elektron, enerjiyi emerek ve daha fazla bükülerek daha yüksek bir harmonik dalga şekline geçebilir veya enerji yayarak ve daha az bükülerek (gevşeerek) daha düşük bir harmonik dalga şekline geçebilir. Bu noktada anlaşılmalıdır ki, bir atomda geçiş yapan bir elektron, uzayda bir yerden başka bir yere herhangi bir sıçrama yapmaz. İkinci bir benzetme yaparak bitirelim: Ahtapotun bütün ayaklarını kendine çektiğini düşünün misminicik yer kaplar, sonra bacaklarını açtığında daha büyük yer kaplar aslında ahtapot bir yere gitmemiştir sadece şekli değişmiştir. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Encyclopedia Britannica. Uncertainty Principle | Definition & Equation. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close