Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
A B
A B
Üye 21 Mayıs 2022 1 Cevap
0

Dişlerimiz neden kendi kendine iyileşmeye evrimleşmedi?

Bildiğim kadarıyla atalarımızda da diş çürümesi vardı ve bu cümle doğruysa milyonlarca yıldır neden dişlerimiz kendi kendine iyileşmeye evrimleşmedi? (Evrim hakkında çok bilgim yok yanlış bilgi vermiş olabilirim aklıma takıldı dün ve ben de sormaya geldim.)
437 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Bayar
Emir Bayar
33K UP
Evrim alanında araştırmacı 21 Mayıs 2022

Çünkü dişler neredeyse ölüdür. Dişlerin tamamı %88 oranında minarelden (kalsiyum fosfat) oluşur. İyileşmenin olabilmesi için protein ve hücrelere ihtiyaç duyulur (diş minesinde %0 oranında hücre bulunur ki çürüğün göründüğü ve tedavi edildiği yer burasıdır). Diş minesinin ardından dentin ve dişin merkezinde pulp adlı kısımlar bulunur. Diş minesi hariç bu ikisi canlıdır. Buralar canlı olduğundan diş ağrısı hissedebiliriz, dişin sızladığını hissedebiliriz ama çürüğün oluştuğu yere hiç kan gitmediğinden çürüğü tedavi edemeyiz. Ağzımızdaki bakteri basit ve şekerle sadece beslendiğinde diş minesini aşındırmaya ve çürütmeye başlar. Bu sebepten dolayı şeker ve karbonhidrat ağırlıklı bir diyette diş fırçalamadan dişlerin çürümemesini beklemek imkansızdır. Kendi kendini onaracak şekilde evrimleşmemesinin sebebi hem insanların eskiden diş çürüğü sıkıntısı çekmemesi idi (veya çok nadir çekmesi) hem de insanların o kadar uzun yaşamaması idi. Bugünkü diyetimiz, en azından dişlerimiz için, evrimsel açıdan olması gereken diyet değil. O yüzden çok fazla çürük sıkıntısı çekiyoruz. Mesela meyve ve sebzede de karbonhidrat ve şeker var ve insanlar eskiden bunları yerlerdi. Bunların eski insanlarda diş çürüğü yapmamasının sebebi bunların diş minesini koruyucu mineraller ve lif açısından çok yoğun olması ve diş minesini koruyucu salyanın aktif olarak çalışmasını sağlamalarındandır. Bugün yediğimiz besin değeri düşük ama şeker oranı yüksek besinlerin çürük oluşturması bundandır. Ayrıca meyve ve sebzelerdeki şeker ve karbonhidrat oranı bugünün şekerli yiyecek ve içeceklerine baktığımızda çok azdır. [1][2][3]

Kaynaklar

  1. R. Touger-Decker, et al. (2003). Sugars And Dental Caries. The American journal of clinical nutrition. doi: 10.1093/ajcn/78.4.881S. | Arşiv Bağlantısı
  2. F. J. Dowd, et al. (1999). Saliva And Dental Caries. Dental clinics of North America. | Arşiv Bağlantısı
  3. https://www.facebook.com/WebMD. The Teeth (Human Anatomy): Diagram, Names, Number, And Conditions. Alındığı Yer: WebMD | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close