Kasırga ya da tropikal siklon, büyük çaplı ve çok şiddetli, Beaufort ölçeğine göre saatte 118 km'den (75 milden) fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgârdır.
[1][2]Kasırga Nasıl Oluşur?
Kasırgalar, Dünya'nın en şiddetli rüzgarlarıdır ve temelde iki kaynaktan beslenirler: Isı ve su. Kasırgaların tohumu, ekvatorun üzerindeki ılık sularda atılır; buralarda okyanus yüzeyinin üstündeki hava, ısıyı ve nemi emer. Isınan hava yükselirken, altında düşük basınçlı bir bölge bırakır. Bu süreç yinelenirken hava yüksek basınçlı yerlerden alçak basınçlı yerlere ilerler, ısı yükselir ve havada girdaplar oluşur. Bu sıcak hava, atmosferde belli bir yüksekliğe ulaşınca soğur ve bulutlar şeklinde yoğunlaşır. Ardından büyüyüp girdaplaşan hava ve bulutlar gittikçe büyüyerek, fırtınaya dönüşür.
Yani kasırga oluşması için gereken ilk koşul, kasırgaların işine yarayan birkaç başka koşula da neden olan Atlantik Okyanusu'ndaki ılık sulardır. "Suların daha ılık olması, basıncın daha düşük olması ve dolayısıyla kasırga oluşumuna açık olan, durağanlıktan daha uzak bir atmosfer anlamına gelebilir. Kasırgaların yapı taşı olan fırtınalar daha rahat toplanıp ilerleyebilir," diyor Colorado Eyalet Üniversitesi'nden atmosferik bilimci Phil Klotzbach.
Bir diğer önemli etken ise rüzgar sapmasıdır. Yani atmosferde yükseldikçe rüzgar yönünde görülen değişimdir. "Tropikal Atlantik ılık olduğunda, rüzgar sapması düzeyleri düşer. Rüzgar sapması çok fazla olduğunda ise kasırga parçalara ayrılır," diye anlatıyor Klotzbach. Ekvatorun farklı yanlarında oluşan fırtınaların dönüş yönleri farklı olur.
Kaynaklar
- B. M. Grup. Kasırga Nedir? | Bilimfili.com. Alındığı Yer: Kasırga Nedir? | BilimFili.com | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Tropik Rüzgar. (24 Ekim 2005). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı