Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arda Adnan Kalkan
Üye
1

İnsan iradesi yüzde yüz özgür müdür?

Yaptığımız her davranışı kedimiz seçebilir miyiz? Örneğin Kur'an okumak bizim irademiz dahilinde değilse dinler de yoktur. Bence insan iradesi yüzde yüz özgür değil. İnsan bir primatsa sadece kendi zekası dahilinde bazı seçimleri kendi iradesiyle yapar ama bu irade her şeyi istemesine yetmez. Doğru mu?
2,738 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Fiona Z.
Yetkinliğim sadece düşünebilen bir insan olmam galiba..

İradenin özgür olup olmamasını incelemeden önce insanın özgür olup olmadığını incelemeliyiz.. İnsan özgür müdür? Determinist(hayır, özgür değildir) ve İndeterminist(evet, özgürdür) yaklaşımlarında görüldüğü gibi bazıları insanın özgür olduğunu kabul eder ve bazıları etmez. Sorunuzu cevaplayacak olan ben determinist bir yaklaşımı benimsiyorum.. İnsan, benim için çoğu yerden zincire vurulmuş bir durumdadır. Ne kadar özgürüm dese ve ne kadar kendini özgür hissetse her zaman onu sınırlayacak bazı durumlar olacaktır. Çevre, aile, kültür, din, toplum ve ahlak insanın özgürlüğünü sınırlayan -şeylerdir-. Bence insanın yapması gereken en özgür biçimde yaşamaya çalışmasıdır. Belki tamamen özgür olmaya asla yaklaşamayacak ama gelebileceği en yakın yere gelecektir.

Şimdi ise 'özgür irade'ye dönelim. Özgür irade, özgürlükten daha komplikedir bence.. Yaptığımız her davranış ne kadar bizim seçtiğimiz davranıştır desek o kadar yanılmış oluruz. Çünkü küçüklükten beri kalıplara sokulduk ve belki hala daha sokuluyoruz. Bu isteklerimizin de kalıplara sokulup sokulmadığı sorusunu doğuruyor. Evet insan bir şeyi istiyor ama o kalıbın dışına çıkmayarak.. Çoğunlukla tabii. Bunu aşıp -kendi(acaba?)- kararlarını vermeye çalışanlar da var fakat onlar da bir başka kalıba - bir üst kalıba göre karar veriyor.

Yani özetlersek ve sorunuzun yanıtına gelirsek-ki siz doğru mu diye sormuşsunuz ama bu doğruluk nereden bakarsanız değişir ve asla doğruluğa ulaşamazsınız- insan içinde bulunduğu çemberlerin dahilinde ancak özgürdür ve kısıtlanmış iradesini kullanır. İnsan ne kadar özgür seçim yapmaya çalışırsa o kadar özgür irade sahibidir benim gözümde ama dediğim gibi asla tam bir iradeye sahip olamayacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu makaleye göz atabilirsiniz.. [1]

246 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Mehmet Emin Şeker, Lokman Çilingir, et al. Gerard’t Hooft’da Determinizm Ve Özgür İrade. Alındığı Yer: dergipark.org.tr | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Jon Snow
Jon Snow
1,730 UP
Bilim meraklısı

Hayır,çevremiz irademimizin oluşumunda etki göstermekdedir.insan iradesini bağımsız oluşturamaz çevresindeki insanlarla sohbet ederek bir düşünce oluşur düşüncesi bir şeye karar verirken etki eder yani tamamen bağımsız değildir.[1]

293 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close