Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sezin Talu
Üye
2

IQ testleri ne kadar gerçekçi?

Bugüne kadar kabul edilen ve uygulanan iq testlerinin ne kadarı gerçekçi ve herkes için aynı iq testinin yapılması ne kadar doğru?
4,810 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mutlu Akgül
Mutlu Akgül
1,200 UP
Suuxyeus

Nerede okuduğumu hatırlamamakla; IQ testinin icadı, zeki olan insanların tespit edilmesi için değil, "özel eğitime ihtiyaç duyan" çocukların belirlenebilmesi için, yine yanlış hatırlamıyorsam (tam hatırlayamadığım için bağışlayın) Fransız bir psikolog tarafından yapılmış idi. Ve kendisi, bu testi hazırlayıp sunduktan sonra da "bu test yalnızca zeka ile ilgili özel eğitim ihtiyacı olan insanları ayırt edebilir. Zeki insanları ayırt etmekte kullanılamaz" demişti. Tabii her zaman olduğu gibi devreye "kapitalizm" girdiğinde; Amerika' ya kabul edilen göçmenlerin alınıp alınmaması politikası sırasında göçmenlere IQ testi uygulanarak sözde "Amerika' nın düşen zeka seviyesinin güvenliğini sağlamak" adına da, askerler üzerinde bu testlerin yapılarak onların seviyelerini belirlemek adına da ve bunun gibi sair vaziyetlerde yıllardır kullanılmaktadır. Ancak anlaşılması gereken şey şudur ki; zeka, her ne kadar ölçülebilir bir gerçeklik, bir değer gibi görülse de, zekayı etkileyen unsurların neler olduğu konusunda oturup kafa yorulması gerekir. Keza, zekayı şekillendiren en önemli unsur, çevre faktörleridir. Yani zeka, sadece gen ile taşınan ve genlerin aktarımına bağlı bir unsur değildir. Şöyle bir örnek ile yürüyelim: Hayatı boyunca metropolde yaşamış bir genci alıp Afrika' nın "balta girmemiş" ormanlarında yaşayan bir kabilenin yaşadığı bölgeye bıraksak, ne kadar hayatta kalabilir? Birkaç gün içerisinde ya zehirli bir şey yiyerek ya da bir avcıya av olarak ölecektir muhtemelen. Aynı şekilde bu coğrafyada yaşamayı bilen "kabileden bir genç bireyi" alıp metropolün ortasına koyarsanız da benzer sonuçlar alırsınız. Özetle, o kabilede yaşayan bireyin zekası, orada hayatta kalabilmek adına, yaşadığı coğrafyanın unsurlarına hizmet edecek, daha doğrusu o coğrafyada hayatta kalmak için kendisine hizmet edecek biçimde şekillenmiştir. O gence uygulanacak bir IQ testinin sonucunun da, bu ve buna benzer sebeplerle doğruluğu kabul edilebilecek bir gerçek olmayacaktır.

Evet; zeka, "kısmen ölçülebilir" ve çevresel faktörlere göre değişebilir bir unsurdur ve kısmen önemlidir de. Ama asıl önemli olan şey, zekanın/IQ'nun ne kadar yüksek olduğu değil, "var olan zekayı kullanabilme kabiliyetidir." Tabii, bundan da önemli olan tek bir unsur vardır. "Ahlak."

Zeki ve ahlaksız olan bir insandansa, sözde "zeki olmayan" ama ahlaklı olabilen insanlar ile yaşamayı tercih ederim.

Tüm Reklamları Kapat

Tam olarak sorunun cevabından ziyade, kendi ırkçılıklarına meşru zemin hazırlayanların konu edildiği bir kitap olsa da, Stephen Jay Gould' un "İnsanın Yanlış Ölçümü" kitabını tavsiye ederim.

Sevgi, saygı ve samimiyetle...

574 görüntülenme
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close