Geçmişten beri biliminsanları Dünya'nın yaşı ile ilgili tahminde bulunmuştur. İlk olarak bilimsel şekilde bu olaya yaklaşan Kelvin'dir. Kendisi Dünya'nın 100 milyon yaşında olabileceğini belirtmiştir. Ancak Jeoloji, kimya ve fiziğin gelişmesi ile daha gerçekçi tahminler ortaya çıkmaya başlamıştır.
Marie Curie'nin radyoaktif maddelerin, bozunarak yani enerji kaybederek çevresine elektro manyetik dalga veya partikül yoluyla radyasyon yaymasını tespit ettikten sonra işler değişmeye başladı.
Dünya üzerinde radyoaktif bir madde olan Zirkon içeren kayalar incelenmeye başladı. Örnek olarak mesela kayanın içerisinde kararsız bir 14C (karbon 14) atomu var diyelim. Bu atomların yarsının 14N (nitrojen 14) atomuna dönüşme süresinin 5730 sene olduğunu biliyoruz. Bu sürelerin sabit olduğunu da biliyoruz. Kararsız atomlar kararlı hale gelene kadar devamlı bu şekilde mutasyona, yani bozunmaya uğrar. İşte böyle atomların birbirine dönüşme sürelerini bilmemiz, bize kayaların içerisinde yer alan radyoaktif maddeler yardımı ile yaşını tayin edebilme olanağı veriyor. Buna "Radyometrik Tarihleme" deniyor.
Biliminsaları da taşlardaki uranyum atomlarının, kararlı kurşun atomlarına dönüşmesi ile -yani kaç tane uranyum atomunun kaçı kurşuna dönüşmüş- Dünya'nın yaşı hesaplanabilir.
Ancak Dünya'nın oluşumunda yer alan kayaları bulmamız zor olduğundan, Ay ve göktaşlarından yaş tayini ile Dünya'nın yaşına ulaşabildik. Sistemimizdeki gök taşları Dünya'nın oluşumu ile aynı yaşta olduğu biliniyor. Avustralya'da yer alan Diablo Kanyonu'na 50.000 yıl önce düşen meteoritten parça ile Dünya'nın yaşının en az 4.54 milyar yıl (+/- 70 milyon yıl) olduğu tespit edildi.
Bununla ilgili en güzel anlatım Kozmos belgeselinin 7. bölümünde anlatılmaktadır. İzlemenizi öneririm.
6,216 görüntülenme
Kaynaklar
-
Yazar Yok. Dear Science: How Do We Know How Old The Earth Is?. (17 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı
| Arşiv Bağlantısı
-
Yazar Yok. How Do We Know How Old The Earth Is?. (17 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı
| Arşiv Bağlantısı
-
Yazar Yok. Radyometrik Tarihleme. (17 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı
| Arşiv Bağlantısı