Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Evrim Ağacı Soru Botu
Üye 9 Mart 2022
0

Nakil öncesi rutin verici taraması nasıl yapılmalıdır? Organ özelinde farklılık var mıdır?

192 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Klimik Derneği
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği 9 Mart 2022

Genel olarak tüm organ nakli verici adaylarının (canlı veya kadaverik);

  • COVID-19 açısından taranması gerekir. Aktif enfeksiyonun saptanmasında günümüzde rutin olarak PCR kullanılmakta olduğundan vericilerin taranmasında da PCR kullanılmaktadır. Tüm verici adaylarından üst solunum yolu örneklerinden PCR çalışılması önerilmekle birlikte kadaverik akciğer vericilerinden alt solunum yolu örneğinin de çalışılması önerilmektedir. Verici adaylarının daha önce COVID-19 geçirip geçirmediklerini test etmek için serolojik testlerin kullanılması için henüz bir öneri bulunmamaktadır.
  • COVID-19 hastalığını geçirip geçirmediği, seyahat öyküsü, riskli temasının olup olmadığı ve hastalık semptomlarının varlığı açısından sorgulanması gereklidir.
  • Verici adaylarının radyolojik olarak akciğer tutulumunun değerlendirilmesi için PA Akciğer grafisi ve gerektiğinde bilgisayarlı tomografi kullanılmalıdır.

Öykü, klinik, laboratuvar ve görüntüleme değerlendirmelerinin sonucunda naklin aciliyeti, alıcı adayının bekleme listesinde kaldığı durumda mortalite riski ve yarar-zarar değerlendirmesi yapılarak deneyimli İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanının da görüşü alınarak Organ Nakli Ekibi tarafından karar verilmelidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır. Ayrıca bu cevap, Hücre/Organ Nakli ve COVID-19 soru dizisi içinde yer almaktadır.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ömer Levent
Sağlık alanında memurum.14 sene önce böbrek nakli oldum. 27 Eylül 2023

Organ transplantasyonu son dönem organ yetmezliği görülen hastalarda yaygın görülen bir tedavi şeklidir.Organ transplantasyonu canlı vericiden transplantasyonu ve kadavradan organ transplantasyonu şeklinde iki çeşittir.Yapay organ nakli hayvandan insana organ nakli gibi çalışmalar yapılmış ve günümüzde de yapılmasına rağmen yeterli başarı sağlanamamış yukarıda belirttiğimiz iki tip organ nakli dünyada kabul görmüştür.

Kadavradan organ transplantasyonu ancak beyin ölümünün kesin tespit edilmesinden ve aile bireylerinden izin alınması ile mümkündür.

Canlıdan organ transpantasyonu ise organını vermeye gönüllü sağlıklı bireylerinden alınan organı ifade etmektedir.Yaşayan bir insandan organ alınacağından dolayı bu tip durumlar ülkelere göre ciddi yasal uygulamarı da beraber getirmektedir.Ülkemizde aile bireylerinden nakil yapılabildiği gibi aile bireyleri dışında da örneğin; arkadaşlar vs. organ nakli yapılabilmektedir.Kan bağı olmayan kişiler organ vermesi için yasa gereği ilgili etik kuruldan geçmek zorundadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bunların dışında verici ve alıcı arasındaki genetik uyumsuzluk nedeniyle nadir de olsa çapraz nakil yapılabilmektedir.

Organ transplantasyonu öncesi psikolojik hazırlık çok önemlidir.Ameliyat öncesi nakil olacak birey ve verici birey uzman bir psikyatristle görüştürülmeli organ nakline bakış açısı değerlendirilmeli varsa ameliyat korkusu gibi bilinmenyenlere bağlı anksiyetenin azaltılması için yardımcı olunmalıdır.

Organ transplantasyonu öncesi fizyolojik hazırlık çok önemlidir.Ameliyat öncesi alıcı ve vericinin sağlık durumu detaylı bir şekilde incelenmeli yaş,beslenme,ağrı,kardiyak,endokrin sistem,radyolojik,laboratuvar ve serolojik düzeyde incelemeler yapılmalıdır.Tüm bunlar alıcı ve vericinin organ nakli ameliyatından sonra herhangi bir problem yaşamaması için alınacak her türlü önlemi içermelidir.

Organ transplantasyonu öncesi yasal hazırlık yapılmalıdır.Alıcı ve donöre ameliyat sırasında ve sonrasında nelerle karşılaşabileceği anlatılarak yazılı ameliyat onayı alınmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Organ naklinde ilgili organın uyumu oldukça önemlidir.Organ ne kadar uyumluysa ilgili organın reddi,ameliyat sonrası akut durumlar ile organın ve alıcının beklenen yaşam süresinin uzaması beklendiğinden ilgili uyumu incelemek için kan grubu,doku uyumu,lenfosit cross-match mutlaka incelenmelidir.

Kan grubu uyumunda Rh faktörü (+) ve (-) uyumuna bakılmaz.Örneğin; A Rh(+) verici A Rh(-) alıcıya organ verebilmektedir.

Doku uyumunda özellikle kadavradan yapılan nakillerde verici organ sağlık bakanlığının belirlediği bir puanlama sistemine göre değerlendirilmektedir.Böbrek nakli özelinde doku uyumu mutlak şart olmamakla beraber nakil uyumunda toplam 6 antijen değerlendirilir.

Lenfosit cross-match testinde bu testte verici ve alıcı adayların kanları karıştırılır.Bu test ile alıcının kanındaki verici böbrek ile reaksiyona girebilecek antikorların varlığı araştırılır.

Sonuç olarak,canlıdan yapılacak organ naklinde verici psikolojik ve fizyolojik olarak organ nakline hazır olmalı ve gerekli yasal yükümlülükleri sağlamalıdır.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close