Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Film veya dizi izlerken yaşanan olayların sahte olduğunu bildiğimiz halde nasıl bu kadar kendimizi kaptırıyoruz, inanıyoruz?

1,557 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Adem Cünük
Adem Cünük
12K UP
Öğrenci

Filmdeki karakterleri benimsemen ve onlarla empati yapman sonucu oluşan bir durum olduğunu düşünüyorum. Muhtemelen kendini filmin içinde hissediyorsun ve olaylara müdahale etmek istiyorsun. Kafanda kurduğun olaylar zincirine uymayan bir senaryo ile karşılaştığında belki şaşırıyosun belki sinirleniyosun. Sana uymayan senaryo/olay dizi karşısında kendi kendine tepki gösteriyosun diyebilirim.

164 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Özgür Aras
Özgür Aras
33K UP
Fizikçi, Yazılımcı ve Felsefeci

İnsan beyni sürekli simülasyon üretir. Gerçek olmayan gerçeklikler yaratır ve biz böylece hayatımızı devam ettirebiliriz.

Mesela normalde diğer canlılar gibi bir canlı olmamıza rağmen, yani yaşam süremiz belli olmasına rağmen, gelecek ile ilgili hayaller kurarız. Hiç ölmeyecekmiş gibi yaşarız. Maddi konular normalde gerçek dünya problemi olmamasına rağmen bizi kaygılandırır. Sürekli çalışma ve işe gitme ihtiyacı hissederiz. Okullara gideriz, evleniriz vs vs. Çoğu zaman bizden öncekilerin yaptığı şeyleri yaparız.

Tüm Reklamları Kapat

Oysa bunların çoğusu gerçek değildir ve toplumun bir arada yaşaması için insan beyni tarafından uydurulmuş simülasyonlardır. Gerçekte herkes komünist bir sistem gibi herkesin faydasına çalışıp hatta hiç para bile kullanmayarak yaşayabilir veya göçebeler gibi hiç paraya ihtiyacı olmadan ve diğer hiçbir şeye ihtiyacı olmadan da insan yaşayabilir.

Fakat insan beyni sürekli hayal kurar ve bunu canlıya baskılar. Uyusanız bile rüya görürsünüz ve beyin hiç boş durmaz. Gözde kör nokta olmasına rağmen oralara bile görüntü uydurarak sizin eksiksiz görmenizi sağlar. Çok anlamsız olmasına ve size çok zararı olabilecek bir kişiye aşık olursunuz mesela. Bunların hepsi akıllı canlıların simülasyon ve gerçek dışı deneyimleri hayatta kalma becerilerini güçlendirmek için beynin uydurduğu şeylerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Film, müzik veya herhangi bir sanatsal faaliyet de insan hayal gücünü çalıştırır ve sizi içerisine çeker. Zaten gerçek olmayan bir simülasyonda başka bir alt simülasyon insan zihninin çok kolay uyum sağlayabileceği bir yapıdır. Bir odadan diğerine geçerken bile o odadaki düşüncelerinizi unutabilirsiniz. Beyin için simülasyonlar arasında fark yoktur. İrade gerçeklik düzleminde kalmaya çalışır fakat bıraktığınız anda farklı hayallerin içinde bulursunuz kendiniz.

Hatta bu yazıyı okurken bile zihninizde başka bir simülasyon canlanır ve siz o konuya odaklanırsınız. Ta ki başka birisi size seslenene veya sıkılana kadar.

Kısacası Oyunlar, Filmler, Müzik, Tüm sanatsal faaliyetler, Tiyatro, Eğlence gibi tüm konular ve hatta gerçek hayat problemleri bile hayal gücünün ürünüdür. Beynin neye ihtiyacı varsa onu üretir. Bu onun hayatta kalmasını sağlar.

Bu konuyu daha iyi kavrayabilmek için Jean Baudrillard tarafından kaleme alınan Simülakrlar ve Simülasyon isimli kitabı okumanızı tavsiye derim.

222 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Simülakrlar Ve Simülasyon. (21 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close