Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Rıdvan Arslan
Üye
2

Hayvanlar neden konuşamaz?

Hayvanların konuşamama sebebi nedir? Ses telleriyle ilgili bir problem mi? Yoksa beynin gelişmişlik düzeyi ile ilgili bir problem mi?
5,664 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap

Evrim süreci ile alakalı, ihtiyaç duymadıkları için beyinleri bizim gibi gelişmedi, ekstra olarak da beyinleri insanlara nazaran büyük olmadığı için o tarz konulara el atamadılar sanırım, daha çok bizim yüz ifadelerimiz gibi belli ses tonları ile birleriyle anlaşıyorlar sanırım. Ses tellerinde sorun olsa horoz gibi ötüp köpek gibi havlamazlardı zaten :D

659 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (20 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 20 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kadir Toykan Özdoğan
Paleogenetikle uğraşan Antropolog

Merhaba,

Birçok hayvan bir şekilde birbirleriyle grup içi iletişim kurabiliyor. Fakat "konuşmak" tarzı bir iletişim biçimi insana özgü denebilir. Diğer hayvanlardan önce belki bize en yakın olan hayvanlar olan primatlara bakabiliriz. Primatların neden konuşamadığı konusu aslında bu alanda çalışan bilim insanları arasında hala tartışmalı. Bir grup aslında birçok primatın anatomik olarak konuşmaya müsait olduğunu fakat zekalarının bunu kısıtladığını, bir grup ise özellikle bize daha yakın olan (bonobo, şempanze, orangutan gibi) primatların karmaşık iletişim yolları geliştirebilecek zekaya sahip olsa da, konuşma tarzı bir iletişim biçimini benimsemediklerini söylüyor. Yani primatlar için belki zekadan ziyade anatominin engel olması olasıyken, diğer hayvanlar için muhtemelen hem anatomi hem de zihinsel kapasite bu tür bir iletişim biçimini zora sokuyor olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Biraz diğer cevaplara cevap niteliğinde, evrimin "ihtiyaçtan" doğması fikrinin yaygın olsa da, doğru olmadığını eklemek isterim. Evrim, uçmaya ihtiyacı olana kanat vermez. Evrim aslında herhangi bir şeyi temin etmez. Evrimsel adaptasyon, mevcut çeşitlilik içerisinde avantajlı olan özelliğin seçilimine dayalıdır, kısaca. Konuşma özelinde örneklemek gerekirse, primatların farklı seslere farklı anlamlar yüklediğini biliyoruz, yani temel olarak konuşmanın öncül biçimine sahipler. Bu da bizim atalarımızın da bu tür bir özelliğe sahip olduğunu varsaymamız için yeterli bir kanıt. İnsanlardaki farklılık ise, bu "farklı ses" repertuvarının genişlemesi diyebiliriz. Evrimsel olarak da, farklı ses repertuvarı daha geniş olanların seçilmesine yönelik bir seçilim baskısı olduğunu kabul edebiliriz. Bu çok uzun bir süre devam ettiği için büyük ihtimalle, aradaki benzerlik gözden kaçırabileceğimiz şekilde farklılaşmış olabiliriz. Yani durum buna "ihtiyaç" duyup duymamamızla ilgili değil, mevcut çeşitliliğimiz arasından yaşadığımız çevrede daha avantajlı olan özelliklerin seçilmesiyle ilgili. "İhtiyaç" kelimesi aslında, bir hedefe veya en azından varlığından haberdar olunan bir şeye atıfta bulunuyor, bu da evrime bir nevi "bilinç" atfetmek oluyor. Yani bunu "Konuşmaya ihtiyacımız vardı ve evrim bunu bize temin etti." tarzında özetlersek, bu evrime tanrısal bir anlam bile katabilir. Dememiz gereken şey temelde kabaca şöyle olabilir:

"Farklı ses repertuvarı daha geniş olan bireyler, diğer bireylere göre içinde bulunulan çevre koşullarında daha avantajlı halde oldukları için daha fazla üreme fırsatı buldular, bu nesillerce devam etti ve sonuç olarak insan evrimi sürecinde "konuşma" diyebileceğimiz bir iletişim biçimi ortaya çıktı."

Tüm Reklamları Kapat

Bu yüzden, "ihtiyaç" yerine "seçilim baskısı" dersek, doğruya daha fazla yaklaşmış oluruz, diye düşünüyorum.

Umarım faydalı olmuştur!

İyi günler

2,539 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Why Can'T Monkeys Speak? Vocal Anatomy Is Not The Problem. (22 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 22 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Primate Speech: How Some Species Are 'Wired' For Talk. (22 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 22 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Doruk Şen
Çok meraklı

Evrim çoğu zaman ihtiyaçtan oluşur. Çoğu birlikte yaşayan hayvan da birbirleriyle anlaşmak için yöntemler geliştirmiştir. İnsanlar için bu sesle olmuş. Bilişsel olarak gelişmiş bir beyine sahip olan insan etrafında gördüklerine isim vererek dilin oluşmasını sağlamış. Modern diller binlerce yılın birikimi. Mantıken bilişsel olarak gelişen/gelişebilen her canlı konuşabilir. Bu örnek olarak köpekler için "hav"ı geçemez.

990 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia. (20 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 20 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Youtube. (20 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 20 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close