Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

Bilincimizi bir makinaya kopyaladıktan sonra biz artık bu makinada yaşayan bir bilinç miyiz yoksa bu makina kendini biz mi sanıyor?

Kiminiz için basit gelebilir bu soru ama yıllardır içinden çıkamadım. Bu sorudaki asıl nokta şu, bilinç dediğimiz şey sadece veriden mi oluşuyor yani bir yanılgı mı?
362 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Özgür Aras
Özgür Aras
33K UP
Fizikçi, Yazılımcı ve Felsefeci

Bilincin ne olduğu konusunda şu anda tam bir fikir birliği yoktur. Nasıl çalıştığı, öz-farkındalık (self assessment) gibi kavramlara tam bir açıklama getirilememiştir. Şu anda yapay zeka alanında sadece makine öğrenmesi, yüksek hızlı hesaplama, karar destek, doğal dil işleme ve sınıflandırma gibi bazı konularda ileriye gitmiş durumdayız.

Bilinci makineye kopyalama basit bir veri aktarımından fazlası olacaktır muhtemelen.

Dolayısı ile sorunuza kesin bir cevap vermek şu anki bilgimizle mümkün gözükmüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Konu hakkında daha çok bilgi "Cognitive Science" olarak bilinen bilim dalında bulunmkatadır. Bu konu hakkında detaylı araştırma yapabilirseniz sorunuzun cevabı için kesin olmasa da kafanızda bir fikir oluşabileceğini düşünüyorum.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Study.com. (18 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 18 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Rıdvan Arslan
Lise öğrencisi

Merhaba ! Bilinç gerçekten zor bir konudur.Bilincin nasıl olupta 1.4 kg ağırlığında bir et parçasının içinde oluşabileceği gizemini hala korumaktadır.Bunun ne kadar zor bir problem olduğunu size şöyleanlatmaya çalışayım.İnsan beyni yaklaşık 86 milyar nöron ve bu sayının 10-50 katı kadar da glia adı verilen yardımcı hücrelerden oluşmaktadır.Her bir nöron diğer bir nöronla 10.000 ile 100.000 arasında sinaptik bağlantı kurma potansiyeline sahiptir. Bu trilyonlarca bağlantı demek oluyor ! Bir düşünün bir kum tanesinin içinde 1 milyar sinaptik bağlantı oluşabilir beyne ne kadar kum tanesi sığabileceğini hayal edin ! Dehşet verici bir karmaşıklık.Ve bilincin nöronlar arası etkileşim sonucu oluştuğu düşünülüyor.Bu konuda farklı teoriler mevcut.Örneğin bazı bilim insanları bilincin hücrelerdeki mikrotübüller vasıtasıyla kuantum ölçekte oluştuğunu öne sürüyorlar buna kuantum bilinç deniyor.Bazı kaçık (!)filozoflar bilincin uğraşılmaya değmeyecek bir konu olduğunu,onun bir yanılsama olduğunu düşünüyor.Ama dediğim gibi bu kaçık (!) filozofların sayısı pek fazla değil.Yüzyıllar boyunca bir çok nörolog,filozof,doktor bilincin gizemini çözmek için çabaladı ( son yıllarda işin içine fizikçiler de dahil olmaya başladı ) ancak bilinç hala bir kara kutu ve deneysel olarak incelenmesi çok zor.Sizden kırmızı bir araba düşünmenizi istesem ve o esnada beyninizi MRI ile görüntülesem beyindeki bazı bölgelerin aktif olduğunu görebilirim hatta EEG yöntemi ile kafanıza elektrotlar takıp elektriksel dalgaları ölçebilirim.Siz o an gözünüzün önüne kızımızı bir araba getirmişsinizdir hatta onun detaylarını dahi düşünmeye başlamışsınızdır.Ancak ben bu kırmızı arabayı sizin beyninizin içinde asla bulamam.Bulabildiğim tek şey nöronlar,elektrik sinyalleri,kimyasallar ve kandır.Bilinç mekanda bulunmaz.Hiçbir zaman düşündüğümüz herhangi bir bilinçsel olayı mekanda bulamayız.Konumunu tarif edemeyiz.Sadece o bilinçsel fenomenlere denk gelen nöral ağları bulabiliriz.Bu yüzden bilinç deneysel olarak incelenmesi oldukça oldukça zor bir mesele.Bilinç nakline gelecek olursak bu konuda bir çok tartışma var.Bazı bilim insanları bilincin doğası gereği asla farklı bir ortama nakledilemeyeceğini savunuyor.Hatta öyle ki bazı bilim insanları bilinci hiçbir zaman anlayamayacağımız görüşünde.Ancak bilinci farklı bir ortama nakletmenin mümkün olduğunu savunan bilim insanları da var.Ancak şöyle bir sıkıntı var ki bilincin var olabilmesi için nöronların var olması zorunlu gibi görünüyor nöronlar olmasa yada çalışmayı durdursalar bilinç diye bir şeyden söz etmek mümkün olmaz.O yüzden bilinci bir bilgisayara naklettiğimiz zaman çalışıp çalışmayacağı belirsiz bir konu.Sonuçta bilinç bir bilgisayar programı değil.Eğer bir gün bilinci bir makinaya nakledebilirsek tabi ki makina içinde düşünen siz olacaksınız sonuçta bu sizin bilinciniz.Makınanın kendisini siz sanmasının mümkünatı yok çünkü bilinçli olan makina değil sizsiniz :)

117 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close