Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
56

Sinirbilim alanında okuduğunuz hangi çalışma/gelişme sizi en çok etkiledi?

2,708 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Wagner Eisenfaust
Selam Çağrı,

Şahsen beni en çok etkileyen sinirbilim çalışması: ''Canlı bir Beyinde Nöron Ölümünün İlk Kez Görüntülenmesi'' olmuştu.

Buradan sonrası alıntıdır;

Tüm Reklamları Kapat

Yale Tıp Fakültesi ve Dartmouth College’dan araştırmacılar bir süredir merkezi sinir sistemindeki glial hücrelerin ölü nöronlar ile etkileşimini ve beyindeki “çöplerin” uzaklaştırılmasından sorumlu karmaşık etkileşimleri araştırıyorlar.

Araştırmacılar, glial hücrelerin ölü hücreleri uzaklaştırmasını beyindeki çöplerin toplanmasına benzetiyor. Yale Tıp Fakültesi Nöroşirürji Profesörü Eyiyemisi Damisah “New York’ta çöp toplamayı bırakacak olsaydınız, şehre giremezdiniz. Her yerde atık olurdu” diyor. Beyindeki atıklar da New York’da olduğu gibi imha edilmelidir ve uzaklaştırılmalıdır, aksi halde ölen veya enfekte olmuş hücreler uygun şekilde uzaklaştırılmazsa sinir sistemine zarar verebilir. Bu tür araştırmaların karşılaştığı en büyük zorluklardan biri, yaşayan insanların beynindeki bu süreci anlamak için mevcut teknoloji ve yöntemlerin yeterli olmamasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Birçok hücre her gün büyüme ve gelişme sırasında ölür. Fakat canlı bir organizmada “corpse removal” olarak bilinen ve ölü hücrelerin uzaklaştırılması sürecini ifade eden kavramın gözlemlenmesi için imkanlar sınırlıdır. Çünkü hücre ölümünün zamanlaması ve yeri önceden kestirilemez. Ayrıca çok hızlı bir şekilde gerçekleşebilir, bu da görsel olarak yakalamayı veya ayrıntılı bir şekilde anlamayı zorlaştırır. Bu zorlukları aşmak için Dr. Damisah, Dr. Robert Hill ve Dr. Jaime Grutzendler canlı fare beyninde bir hücrenin ölümünü gerçekleştirmek için yenilikçi fotokimyasal ve viral yöntemler geliştirdi.

2Phatal Yöntemi

26 Haziran 2020’de Science Advances’ta yayınlanan makalede bu tekniği “2Phatal” olarak adlandırdılar. Floresan belirteçleri kullanarak, glial hücrelerin in vivo olarak (canlı doku üzerinde) hızlandırılmış optik görüntüleme ile iletişim kurup ölü hücreleri uzaklaştırmasını gözlemleyebildiler. Dr. Jaime Grutzendler, Dr. Harry M. Zimmerman, Dr. Nicholas ve Viola Spinelli “Bu işlem sayesinde, ölen hücreler ilk kez canlı bir beyinde görüntülendi. 2Phatal yöntemi beyine bir çekiçle vurarak hücrelerin ölümüne neden olmak yerine bir hücrenin ölmesine neden olur. Bu yöntemin, hücrenin ölümünü ve ölü hücreyi beyinden uzaklaştırmada görev alan diğer hücreleri incelememize olanak sağladığını söylüyor.

Araştırmacılar, mikroglia, astrositler ve NG2 hücrelerinin (merkezi sinir sistemindeki üç tür glial hücre) ölü hücreleri ve atıkları çıkarmak için yüksek seviyede koordineli bir şekilde çalıştığını gösterdiler. Ayrıca her hücrenin farklı görevi olmasıyla birlikte, bir glial hücrenin ölmekte olan hücreyi algılayamaması veya fagositoz (yutma) yeteneğini kaybetmesiyle farklı bir glia hücresi, daha yavaş hızla görevi devralır.

Ayrıca araştırmacılar, glia hücrelerinin yaşlı bir beyinde ölü hücreyi ve atıklarını uzaklaştırma süresinin en az iki kat uzadığını fark ettiler. Dr. Grutzendler bunun sebebinin yaşlanmaya ilişkin nörodejenerasyona ve beyin fonksiyonlarının azalmasının olabileceğini belirtti.

Çalışma, beyin gelişimi ve nörodejenerasyonun daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayabilir. Dr. Damisah, “Hücre ölümü beyin hastalıklarında çok yaygındır. Sürecin anlaşılması, zarar görmüş bir beyindeki hücre ölümünün kafa travması, inme vb. diğer durumlara yaklaşımımıza dair bize yol gösterebilir” diyor.

Dr. Grutzendler de bu görüşü destekleyerek ekliyor, “Beyindeki hasara takiben, durumu tedavi etmek, yeni stratejiler geliştirmek için hücrelerin işlevini ve hangi moleküllerin dahil olduğunu anlamanız gerekir.” ve önemli bir soru soruyor, “Eğer ölen hücreleri verimli bir şekilde çıkarabilirsek, yaşlılığa bağlı nörodejenerasyonu önleyebilir miyiz?”

111 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ahmet Taha Türk, et al. İlk Kez Canlı Bir Beyinde Nöronlar Ölürken Görüntülendi. (13 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: https://noroblog.net/ | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close