Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mutlu Çatık
Mutlu Çatık
33K UP
Üye
16

"Bilim insanı" unvanı nasıl alınır?

Bilim insanı olmak için gereken şartlar neler? Bilim insanı nasıl olunur? Bu unvanı almak için gereken şartlar ülkeden ülkeye değişiklik gösterir mi?
3,320 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Bilim insanının sözlük tanımı, ilgi alanındaki bilgi birikimini artırmak üzere bilimsel araştırma yapan kişidir.[2] Bir unvan olarak "bilim insanı"nı kimin kullanabileceğiniz tanımlamak birazcık daha zor olsa da en genel kabul göreni, akredite bir üniversitenin özellikle de temel bilim, uygulamalı bilim veya sosyal bilim alanlarındaki (beşeri bilimlerin bir kısmı da buna dahil edilebilir) bölümlerinden felsefe doktoru ("doktora" veya "PhD") seviyesinde diploma almış herkes bilim insanıdır.[3] Dolayısıyla bilim insanı olmak için doktora almak, ilk hedef olmalıdır.

Bu noktadan sonra yapılanlar da, bir bilim insanının ne tür bir bilim insanı olacağını belirler. Mesela kimi zaman bilim insanı olmak için aktif bir şekilde akademik çalışmalar sürdürmek gerektiği de ileri sürülür (buna "akademik bilim insanı" denir); ancak doktora sahibi bilim insanlarının sadece %50 kadarı akademide çalışmaktadır.[1] Geri kalanı bilgilerini endüstride kullanarak "endüstriyel bilim insanı" olmaktadır, devlet kurumlarına girerek hükümetlere yardımcı olacak pozisyonlarda çalışmaktadır veya kâr amacı gütmeyen kuruluşlarda eğitim, danışmanlık veya araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir. Yani her bilim insanı, laboratuvarda önlükle deney yapan insanlar değildir; ama bilimsel atılımların ve ürünlerin önemli bir bölümünün laboratuvar (ve saha) çalışmaları sayesinde çıktığı da doğrudur.

Benim de içinde bulunduğum daha ufak bir bilim insanı grubuysa, aldıkları eğitimi ve öğretme yeteneklerini bilim iletişimi alanına yönlendirir. Bu kişilerin amacı, bilimin daha geniş bir kitleye ulaştırılması, bu kitlenin bilime yönelmesini teşvik etmek ve genel olarak halkın bilimle ilişkili olarak anlamadığı konularda anlatımlar yaparak bilim ile halk arasındaki köprüyü oluşturmaktır. Bunlar, bu işi profesyonel bir şekilde yapabileceği gibi, ana mesleklerine yan uğraş olarak da yapabilirler (mesela bir akademik bilim insanı da bilim iletişimine zaman ayırmayı seçebilir).

Tüm Reklamları Kapat

Kendimce daha öznel bir tanım yapmam gerekirse "bilim insanı", insanlığın entelektüel birikimi konusunda kendini nesnel ve akademik bir düzeyde yetiştirmiş (nadiren kendi çabalarıyla, çoğu zaman bir eğitim kurumunda), ilgi alanındaki konsensus ve problemlerden haberdar olan, bunlarda yaşanan gelişmeleri takip edip onlara entelektüel ve akademik katkı koyabilen, amacı Evren'in belli bir parçası veya (mümkünse) tamamı konusunda dürüst bir şekilde gerçeğe ulaşmak olan, gerçek olduğu bilinenleri en doğru şekilde insanlara ulaştıran, bilimsel gerçekleri kendi inançları ve kanaati önüne koyabilmeyi (kendini kandırmamayı) öğrenmiş bir kişidir.

656 görüntülenme

Kaynaklar

  1. C. Woolston. (2017). Graduate Survey: A Love–Hurt Relationship. Nature. doi: 10.1038/nj7677-549a. | Arşiv Bağlantısı
  2. Science Council. Our Definition Of A Scientist. (24 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 24 Ekim 2021. Alındığı Yer: Science Council | Arşiv Bağlantısı
  3. D. Cyranoski, et al. (2001). Education: The Phd Factory. Nature. doi: 10.1038/472276a. | Arşiv Bağlantısı
38
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close