Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ahmet Celil Günü
Üye
0

Bilgisayarlarda 'ram' ne işe yarar?

437 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Jimmynika Hapuapu
Gömülü Sistem Mühendisi

Karmaşık kavramları bir kenara bıraktığımız zaman; ilkel bir bilgisayarın çalışması için bu işi gerçekleştirecek dataları bir yerde saklamamız gerekiyor (Kişisel datalar ve işletim sistemi gibi).

  • Üç temel seçeneğimiz var; CPU ile aynı board üzerinde yer alan Cache ve RAM, ve bunlara nazaran daha uzak bir yerde duran disk.
  • Kodu çalıştıran CPU (İşlemci) olduğuna göre, Cache ve RAM'e olan erişim CPU için daha kolay olacaktır, ve bu da bilgisayarın daha hızlı çalışmasına yol açacaktır.
  • CPU, RAM'den okuduğu datayı direk çalıştırabilir fakat disk üzerinden okuma yapmak için datayı RAM'e taşımak gibi daha zahmetli işlemlere ihtiyaç duyar.

Bu bağlamda RAM'in Disk üzerindeki üstünlüğünü görüyoruz, fakat neden data saklamak için disk kullanıyoruz?

Tüm Reklamları Kapat

  • Günümüzde RAM'ler volatile (devreye elektrik geldiği süre boyunca içinde data tutan, daha sonra sıfırlanan) bellekler olduğundan kalıcı olmasını istediğimiz dataları (işletim sistemi kodu, kişisel veriler) RAM'de tutamayız.
  • RAM daha pahalı bir parça olduğundan 8GB RAM fiyat olarak 1 TB disk ile aynı ücrete denk geliyor.

Bu nedenlerle, kalıcı datalarımızı disk üzerinde saklarız fakat RAM bizlere içerisindeki kodu çalıştırma imkanı sunduğundan disk üzerinden okuduğumuz çalıştırılabilir programları RAM'e taşıyıp programı çalıştırıp işi bitince diske geri göndeririz.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Zengin
Ali Zengin
127K UP
Öğrenci-Okur

RAM / Random Access Memory - Rastlantısal Erişim Hafızası:

Random Access Memory tanımının kısaltması olan RAM, Türkçe rastgele erişimli hafıza anlamına gelmektedir. Rastgele erişimli hafıza, işlemci tarafından okunan ve iletilen verilerin kısa süreli depolandığı alan yani bir veri deposudur. Bilgisayar performansını direkt olarak etkileyen en önemli bileşenlerden bir tanesidir.

Tüm Reklamları Kapat

RAM, ana hafızadır. Yükleme, aktarma, yönlendirme, gösterme ve verilerin çalıştığı özel alandır. RAM üzerinde bulunan veriler hem okunabilir hem de yazılabilir. DRAM, SRAM, ECC gibi aynı işlemi yapan ancak farklı özellikleri ile öne çıkan türleri vardır. Bilgisayarınızdan çok daha güçlü bir performans almak için kullanmakta olduğunuz bileşenin üzerine yeni bir RAM ekleyebilir ya da var olan RAM’inizi değiştirebilirsiniz.

Başka bir tanım ile RAM: Bilgisayarın kısa süreli hafıza görevini üstlenen, oldukça hızlı bir bileşendir. RAM içerisinde anlık olarak veriler depolanır. Geçici olarak depolanan veriler, işlendikten sonra gerekli bileşene gönderildiği anda silinir. Silinen verilerin yerine ihtiyaç duyulan yeni veriler getirilir. Cihaz üzerinde yapılan her bir işlemde bu döngü tekrarlanır.

248 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close