Işık tayfına, kütlesine ve gözlemlere dayanarak tahminler yapılmasına rağmen, genellikle tek bir yıldızın yaşını hesaplayamıyoruz. Çok genç veya çok yaşlı olduğunu bildiğimiz tek yıldızlar var ama bunlar nadir. Buna karşın, büyük bir yıldız kümesi olduğunda o kümenin yaşını söyleyebiliyoruz. Çünkü bir kümedeki tüm yıldızların yaşamlarına yaklaşık olarak aynı zamanda başladıkları varsayılır.
Yıldızlar hayatları boyunca bazı evrelerden geçer. Ana kol evresi dediğimiz zamanda yıldız, yetişkinlik seviyesine ulaşmış olur. Bu evrede geçirdiği süre ise yıldızın kütlesine bağlıdır. Bilim adamları, kümedeki yıldızların HR diyagramı adı verilen bir grafiğini oluşturarak, bu aşamayı henüz bitiren ve yaşamlarının bir sonraki aşamasına yani kırmızı dev aşamasına geçen yıldızların kütlesini belirleyebilirler. Bilgisayar modelleri, bize o kütledeki bir yıldızın hayatının o noktasında kaç yaşında olması gerektiğini tahmin etmek ve dolayısıyla kümenin yaşını tahmin etmek için kullanılır.
Gerçi bu prosedür son zamanlarda biraz tartışma yarattı diyebiliriz. Buna göre Samanyolunun, evrenden daha yaşlı olduğu ortaya çıkıyor ki, evrenin yaşını; Hubble Teleskobu verileriyle elde etmiştik ve bu verilerden biri yanlış demektir. Bunu zaman gösterecek tabi ki.

Kaynaklar
- Prof. S.A.Naftilan. How Do Scientists Determine The Ages Of Stars?. (22 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 22 Ekim 2021. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı