Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mehmet Hakan Öztürk
Üye
1

evrenin tüm gerçeklerini bilebilirmiyiz?evreni tamamen öğrenebilirmiyiz?

evren Allah gibi sonsuz ise bu durumda yaratıcı evren olabilirmi?çünkü farkettiğim üzere sanırım evren uzaydan ibaret olmayabilir.
460 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Prens Mışkin
Prens Mışkin
4,495 UP
Okur

Merhabalar. Konuyla alakalı bilgim Celal Şengör'ün bir youtube videosunda evrendeki bilinebilir nesne miktarının fazlalığını ve bu sayının bizim kapasitemizi aşacağından her şeyi bilmenin mümkün olmadığı yönündeki düşüncesiydi. Bunu yine çeşitli Teke Tek programlarında farklı fizikçiler de dile getirmişti. Onun için soruya vereceğim cevabı, soruyu biraz değiştirerek; "Evrene Dair Her Şeyi Bilmemiz Neden Mümkün Değil?" şekline sokarak vermeye çalıştım. Araştırma yapmada yararlandığım kaynaktan birebir aktarıyorum, bununla birlikte Webtekno'nun bu yargıya nasıl ulaştığını anlamak için yazının tamamının okunması gerektiğini de belirtmek istiyorum :

"Bilebileceklerimizi göz önüne aldığımızda hala öğrenmemiz gereken çok şey var. 46 milyar ışık yılı çapında bir alanda, 2 trilyon galaksi, 10 üzeri 24 yıldız, 10 üzeri 80 adet atom ve bunun 1 trilyon katı sayıda foton üzerinde çalışabiliriz. Daha buna enerjiyi, kara maddeyi falan katmadan bile epey büyük bir sayı ortaya çıkıyor.

Bu büyük sayılar bile evrenin başlangıcından sonra ortaya çıkanlar hakkında edinebileceğimiz bilgileri temsil ediyor. İşte bu nedenlerle evreni görebildiğimiz kadar anlıyoruz ve bilimsel bilgilerimizin ulaşabileceği bir sınır var."

Tüm Reklamları Kapat

132 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Emre Ömer Zehir. 'Evrene Dair Her Şeyi Bilmemiz Neden Mümkün Değil?' Sorusunun Cevabı. (19 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Webtekno | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Herşeyden önce canlı evrimi, yaşamda kalma üzerine geliştiği için, türlerin çevresel uyaran odaklı bir algı yapıları var. Yani evrene ait herşeyi bilmek gibi üst - sofistike ihtiyaç için değil, daha çok fiziksel ve ruhsal dengeyi koruma ve yaşamda kalıp üreme temelli bir biyogeçmiş sahibi türler söz konusu dünyada. İşte canlı türlerinin sahip olduğu bu algısal kısıtlılık, insanın ürettiği bilimde terminolojik karşılığı ise umwelt. Bu kısıtlılık, her türün fizik evreni olduğu gibi değil, algısal kapasitesinin izin verdiği kadarını deneyimlemesi demek oluyor. İnsan türünün de algısal bir kapasitesi var ve inanılmaz dar bir kapasite. Evrenin yaklaşık olarak sadece %4/5 i bildiğimiz madde. Geri kalan kısmı madde olmayan ŞEYlerden oluşuyor. Bu yüzde 4-5 ilk kısmın da sadece varlığından haberdar insan türü. Anlamış çözmüş değil. Henüz -maddenin belirsizliği (Heisenberg) - düzeyinde bir algısal statüde. Diğer yandan ışık spektrumunun 10milyarda 1 ini görecek biçimde evrimleşmiş durumda insan türü. Geri kalan kısmın algısal kapasite açısından yaşamsal fonksiyonları destekleme görevi bulunmadığı için tayfın bu kadar dar bir kısmını görebiliyor olmak bile yetiyor henüz bu tür için. (Henüz) Henüz ego yönetimine sahip olmadığı için, solucan gibi canlıları kör gibi ele alıyor insan, oysa kendisi öyle ciddi bir algısal körlük içinde ki, henüz bunun farkına varacak kadar ilerlemedi.

Evrenin tamamını anlamak şöyle dursun, henüz maddenin kendisini bile çözememiş bir türden, kendi biyolojisini anlayamamış bir türden, okyanusları keşfedememiş bir türden bahsediyoruz. Bu tür, sıfırıncı medeniyet seviyesinden birinci medeniyet seviyesine çıkma sınavında olduğundan bile habersiz, kendi gezegenini ve türünü yok etmekle meşgul henüz. Kapasite olarak, gelişimin belli bir eşik noktasından sonra algısal sınırlarından bağımsız analizlerde bulunabilecek iken çok uzun bir süre, elde ettiği bulguları yönetme sorunuyla mücadele etmek zorunda kalacak. Bu yüzden sorunun sorulduğu tarihe yakın dönemlerde cevap asla evet olmayacak.

Tüm Reklamları Kapat

222 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close