Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Atakan Deren
Üye
2

Dondurma yedikten sonra su içmek boğazlara iyi gelir mi?

Yaşlılar tarafından, dondurma yedikten sonra ılık su içmesi için uyarılmayan yoktur herhalde. Peki bunun nedeni ne? Gerçekten sağlıklı mı, yoksa bir saçmalık mı?
2,523 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Aras Engin Gültekin
Amatör fizikçi/hobi

Konu öncelikle kimyasal, yani dondurma gibi uç sıcaklıktaki gıdalarda kullanımı çok yaygın olan 'tuz' ile alakalı. Bu, dondurmanın donma sıcaklığındaki formunu korumaya yardımcı olan büyük bir etken. Sodyumun yani tuzun, düşük sıcaklıklarda besinlerin formlarını koruduğu fark edilerek, dondurmanın kendisine has krema yapısını koruyarak sorbe gibi buz formuna dönmesinin önüne geçiyor.

Küçük bir atıştırma gibi görünen dondurmanın içerisinde fazla miktardaki şekerin kan hücreleri tarafından anında emilmesi ve kandaki hücre dışındaki suyun çekilmesi ile özetlenebilir. Bu durum anlık olarak susuzluk diye ortaya çıkan, beyne gönderilen bir dolu sinyaller sebebiyle de fark edilen bir durumdur. Kişi bedenindeki bu değişimi fark etmesi nörolojik olarak anında gerçekleşse de; yaşam koşulları içerisinde bu durumu göremeyebiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Dondurma yediğimizde ortaya çıkan ferahlama hissi, vücut iç ısısın düşmesiyle başlayan bir sindirim süreci. Fakat dondurmayı hayatımızda vazgeçilmez kılan diğer güzel olay ise; sıcak havalarda tüketildiğinde hücre içerisine çekilen sıvının terlemeyle dışarı atılamadığı bir durum oluşturması. Devam sürecinde de bedende çok yoğun bir ısı yükselmesi ama görece daha az ter atımı olması. Yaratılan bu ilüzyonun önüne geçilmesi için sorbe, dondurulmuş mevye püresi gibi gıdaların aksine dondurma, tüketildikten sonra su içilmesi kimyasal olarak bedendeki bir ihtiyacı doğuruyor.

Bu söylemin de sadece yaşlı kesim tarafından dile getirilmesi sebebi, dondurmanın tarihine tanıklık etmiş olmaları ve pazarlanması sırasında oluşan kulağa yerleşen bilgilere sahip olmalarıdır.

Ek olarak uç sıcaklıktaki besinlerin tüketimi halk tarafından bir kültürel sembol haline gelmiştir. Dondurma bu kültürlerdeki gıdaların sadece bir tanesidir. Kültürel coğrafyada yaygın olarak sadece donma sıcaklığındaki gıdalar değil; aşırı sıcak çay, kahve, çorba, yemek gibi gıdalar da tüketilir. Bu gıdaların yeme ve yemek kültürüne doğrudan bir etki olduğunu ve tad alımda körelmeye sebebiyet verdiğini fark etmekteyiz. Yeni bilimsel araştırmalar doğrultusunda henüz tam bir sonuca varılmasa da bu tip sıcaklık farklılıkları olan gıda ve besinlerin tüketiminde konuyu ince bir yerden ele alan gastronomi ve moleküler gastronomi bazı enteresan buluşlara ve yeni sunum teknikleri ortaya çıkardığını görmekteyiz. Bunların en bilineni ise pişen yemeği dinlendirmek veya anında sunmamak ve ortam sıcaklığına indirgemek ve soğuk yenilen gıdalar için de tatlı kaşığı ile çay kaşığı arasında yeni bir kaşık türü ile dondurma servisi yapmak. Nispeten daha küçük olan porsiyonlara geçilmesi (quenelle sunumu) ve tadı artırmakla birlikte vücuda giren -fazlası zarar olan- şekeri dengelemektir.

309 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Sarah Arora - University of Wisconsin- Madison. Why Does Ice Cream Make You Thirsty After Eating It?. (15 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2021. Alındığı Yer: www.spoonuniversity.com | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close