Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

İçerisinde zaman yolcuğu bulunan Bilim Kurgu filmlerinde mantık hatası yok mu?

Geleceğe Dönüş, Terminatör, Harry Potter, Fringe, Dark, Interstellar vb bir çok yapımda zaman yolculuğu yapan kişinin bu eylemi gerçekleştirmesi için gelecekten geçmişe gelerek geçmişteki olmuş bir olayı değiştirmesi gerekiyor. Ama değişmesi gereken durum değişmemişken zaman yolculuğu yapabilmiş olması bir çelişki yaratmıyor mu?
270 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Haydar Öztürk
Haydar Öztürk
1,257 UP
Bilim Kurgu Meraklısı

Bilim-kurgu dizi veya filmlerinde zamanda yapılan yolculuklar, zaman yolculuğunun mümkün olduğunu varsayımlayarak yaptıkları için, yani imkansızı teoride imkanlı duruma getirdikleri için kendi içerisinde tutarlılığa sahip olabiliyorlar. Zamanda yolculuk henüz bizim kavrayamadığımız bir durum. Bazı sanal parçacıkların zamanda yolculuk yapabildiği söylenmektedir. Matematiksel ve teorisel olarak mümkün gözüksede sanal parçacıklar gözlemlenemediği için kesinlik kazanamayan bir olgu. Sanal Parçacıklarla ilgili güzel bir Ayhan Tarakcı videosu bırakıyorum aşağıya.

Bahsettiğin soru yaygınca "The Grand Father Paradox" (Büyükbaba Pradoksu) olarak bilinmektedir. Özetlemek gerekirse; Bir kişi büyük babasının henüz çocugu olmadığı döneme zamanda yolculuk yapacak olursa ve büyük babasını öldürürse, o kişinin hayata gelmesi imkansız olacaktır. Buda bir paradox oluşturmaktadır. Bu gibi paradoxlar zamanda yolculuğu imkansız hale getirmemektedir. Bizim için imkansız olan kısmı henüz teknolojimizin bu konuda değerlendirme yapabilecek kadar gelişmemiş olması olabilir. Veya gerçekten imkansızda olabilir. Bilinmeyen bir konudur. Bahsettiğin değişmesi gereken durum değişmemişken zaman yolculuğu yapabilmek de bu paradox'da olduğu gibi bir çelişki oluşturmuyor. Çünkü geçmişi değiştirmek için gelecekde bir noktadan harekete geçilmesi gerekir. Bu harekete geçilene kadar geçmişte hiçbirşey değişmeyecektir. (Tabi zamanda yolculuğu mümkün varsayarsak). Bu gibi paradoxlar'a birçok çözüm getirilmeye çalışılmıştır. Mesela, zamanda geriye gidildiğinde büyük babanı öldürecek olursan, sen aslında kendi zamanında geriye gitmiyorsun da, zamanının bir kopyasında geriye gidiyorsun. Ve burda yapacağın herşey, o evrenin alternatif bir versiyonunu etkiliyor. Kendi evreninin değil. Bu alandaki çalışmaların çok büyük bir çoğunluğu kavramsal kalmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim-kurgu yazarları zamanda yolculuğun mümkün olduğunu varsayarken paradoxları düşünmüyor veya düşünmemeyi seçebiliyor. Ancak verdiğin örneğe, alternatif evren gibi çözümlerle yaklaşılabiliyor ve buda bir çelişki oluşturmamış oluyor.

Yararlandığım kaynakları aşağıya bırakıyorum.

121 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A.Tarakcı. Sanal Parçacık Nedir?. (1 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Greg Uyeno. What Is The Grandfather Paradox?. (6 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  3. Bec Crew. How To Solve Grand Father Paradox?. (20 Mayıs 2016). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  4. Lee Bellings. Time Travel Simulation Solves Grand Father Paradox. (2 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close