Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Dinler bir gün ortadan kalkar mı?

Bilim ve teknoloji geliştikçe dinler yok olmaya mahkum mudur? Birgün Dünyadaki bütün veya hakim pek çok din'in yok olacağına inanıyorum. eğer bu olursa insanlığın genel gelişim hızı bundan nasıl etkilenir? insanlık refaha ulaşabilirmi?
1,352 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Bahadır A.
Sınıf öğretmeni

Dinlerin kökeni ve oluşumuna bakarak gidişatı hakkında ön görülerde bulunabiliriz.

Dinler insanın bilişsel gelişim sürecinde zihinsel canlılık (anizm) özelliğinden kaynaklı ortaya çıkmış bir mekanizmadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu mekanizmadan kısaca bahsetmek gerekirse; 6-11(6-8 yaşta daha belirgin) yaş çocuklar çevrelerindeki birçok varlığa canlılara özgü nitelikler yükler. 6-7 yaşında bir çocuğa

- güneş canlı mıdır?

Tüm Reklamları Kapat

Bizi görebilir mi? Neden?

- şu koltuk canlı mıdır?

Üzerine otursam hisseder mi? Neden?

Vb. Soruları yönettiği de göreceksin.

Bu mekanizma 10-11 yaşına doğru "hayvalar ve bitkiler canlıdır" halini alır. Günümüzde insanlık bu bilgiye sahiptir lakin binlerce yıl önce bu bilgiye sahip olmayan insanlık çevrelerindeki doğada ki cansız varlıkları ulu kudretli bir canlı olarak görmüştür. Bu şekilde çok tanrılı dinler oluşmuştur. Çok tanrılı desekte aslında ilk zamanlarda tanrıdan ziyade güçlü canlılar olarak anlamlandırmışlardır. Zaman içerisinde insanlık geliştikçe bu kudretli varlıkları kullanarak doğayı anlamlandırırken onlara yeni nitelikler verme ihtiyacı oluşmuştur. Felsefe ve düşüncenin geliştiği toplumlarda tek tanrı inancı oluşmuştur bu sayede. Şimdi günümüze gelecek olursak insanlık bana kalırsa 8 yaşındaki bir çocuk gibi. Zihinsel canlılığın 2. Düzeyine geçiş aşamasında. Bilgiye ulaşmanın kolay olduğu bu çağda 50-100 yıla tek tanrılı dinler yok olma seviyesine gelecek. İnsanlık ateizm, deizm, agnostizm vb. Düşünce sistemlerine yönelecek. Bu insanlık için iyi mi olur sorusuna gelince , dinler doğayı anlamlandırma ihtiyacından ortaya çıkmıştı. Eğer dinlerin yerini bilimsel düşünce alır ve insanlar kurtarıcı arama ihtiyacına son verir, kendi benliğini geliştirme ihtiyacı duyarsa belki iyi olur. Ama başta söylediğim gibi dinlerin ortadan kalkması kaçınılmazdır.

156 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Jean Piaget. (2021). Çocuğun Gözüyle Dünya. Yayınevi: Kitap yurdu. sf: 59-60.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Dumankaya
Evrim Ağacı okuru

Merhaba!

Bu sorduğunuz soruya cevap vermemiz çok zor.Çünkü gelecek hakkında öngörülerde bulunmak mümkün değil; ama ilk nasıl ortaya çıktığı ve bazıları inanmayı seçerken bazılarının neden yüz çevirdiğine dair din hakkındaki bilgilerimizi kullanarak, önümüzdeki yıllarda dinle ilişkimizin nasıl gelişeceğine ilişkin ipuçları bulabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bu psikolojik, nörolojik, tarihsel, kültürel ve lojistik nedenlerden dolayı uzmanlar dinin ortadan kalkmayacağı tahmininde bulunuyor. İster korku, ister sevgi kaynaklı olsun din kendi devamını sağlamada oldukça başarılı görünüyor.

Hristiyan, Müslüman, Hindu ya da başka tanrıları bir tarafa bıraksak bile batıl inançlar ve ruhiyatçılık var olmaya devam edecektir.

Daha yerleşik dinler ise bir iki doğal afet sonrasında yeniden canlanmaya hazır görünüyor. "En iyi laik devletler bile sizi her şeyden koruyamaz," diyor McCauley. Herhangi bir ekolojik kriz, nükleer savaş ya da göktaşı tehlikesi karşısında tanrılar ortaya çıkacaktır.

251 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. 1.Kaynak. (9 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

İnsanlık olarak varlık yorumunu kurumsal dinden ibaret olarak düşündüğümüz, öyle düşündürüldüğü için, gelişmenin önünde engelmiş gibi algılıyoruz. Oysa varlık yorumu ÖZNELdir ve kaçınılmaz şekilde gelişmiş kognitif fonksiyonlarının sonucu olarak herkeste olacaktır. Varlık yorumu, gözlemlenebilir evren - bilimsel veriyi analiz etmenin bir sonucu, bütünsel bir yorumdur.

İnsanlık tarihinin karanlık dönemini referans alarak şimdiyi geleceği bu uzun karanlık döneme göre yorumlamak hata olacaktır. Sistemli dinler bile değil sorun, menfaatlerini gerçekleştirmek için dini sanatı vs kullanan KİŞİLER. Hiçbir din, menfaatlerinize ulaşmak için insanları öldürün demiyor olmasına rağmen din savaşlarının gerçekleşmiş olmasından anlıyoruz ki, kötü olan İNSAN. Hiçbir din ideoloji vs, bunun dışında değildir. Hatta insan üretimi hiçbir çıktı bunun dışında kalamaz. Evet bilim de insanlığın zararına kullanıldı. Burada din bilim felsefe sanat gibi disiplinleri suçlamak yerine, onları kullanarak araçsallaştıran insan faktörüne yönelmek gerek. Yani küresel bir refah için dinlerin yok olmasına değil, insan faktörünün yok ediciliğininin yok olmasına ihtiyacımız var. Ki, insan faktörü, yok etmek için kullanamasın hiçbir aracı.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlığın gelişimi için, sosyo-kültürel gelişimi merkeze koymak zorundayız. Sadece din i yok etmek, kitlelerin gelişimini olumlu ya da olumsuz etkileyemez maalesef. Çünkü kültür, dinden çok çok çok daha etkin bir şekilde bireyin kim olacağına, nasıl biri olacağına karar verecek güçtedir. Dinlerden çok daha etkin ve kalıcıdır. Eğer insanlığın gelişimini hızlandırması için değişmesi gereken bir şey varsa, o da kültür - gelenek tir. Din çoğu kez, kültür geleneği onaylayan araçtır. Bu yüzden aynı din farklı kültürlerde aynı yaşanmaz. Kültüre göre değişim gösterir. Örneğin bizde evlenmek en temel dini gereklilik gibi algılanırken, bilimle uğraşmak gibi en temel dini görev görmezden gelinir. Oysa evlenmek mecbur değildir, bilimle iştigal etmek farzdır.

Kısaca kültür - gelenek değişirse, disiplinleri anlamak ve uygulama konusunda bireyin algısı değişeceği için, gelişim kitleselleşebilir. Ancak din in olup olmaması bu konuda doğrudan bir role sahip olamaz. Çünkü zaten kültürel yapıya bağlı olarak manipüle olmuş haliyle deneyimlenmektedir. Sadece din değil bütün disiplinler için geçerli. Böyle durumlarda topluma en doğru bilgiyi de verseniz, sahip olduğu kültürel geleneksel kalıplar yargılar nedeniyle toplum gerçeği mantık sürecine girmeden eleyecektir. Hatta bizim kültürümüzde olduğu gibi bilime düşman olacak noktada karanlık bir toplumsal karakter oluşabilir. Bilimle iştigal eden bireyler dışlanarak garip algılanabilecek noktada cahil bir sosyal yapı bile oluşabilir.

355 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Burak T
Okuyucu

Bu soru dinlerin herhangi birinin hakikat olup olmadığına göre değişkenlik gösterir. Soruyu dinlerin hiçbirinin hakikat olmadığı "varsayımını" yaparak ele alalım. Geçmişten günümüze doğru bilim ve teknolojinin gelişmesiyle beraber dini inançlardaki küresel değişiklikleri inceleyerek belli kanılara varabiliriz. Fakat bilimin gelişmesinin dini inançlardaki azalmanın doğrudan nedeni olduğu sonucuna varmak kolay olmayacaktır. Bu konunun tahminler ve yorumdan öteye gidebileceğini zannetmiyorum. Benim düşüncem dini inanışlar belli oranda azalmaya devam etse dahi tamamen yok olmasının pek mümkün olmadığı yönünde. Günümüzde de gözlemleyebildiğimiz gibi gelişen medeniyetin izleri tüm insanlık üzerinde değil sadece belli kesimlerde görülebiliyor.

267 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close