Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Timuçin Kurt
Timuçin Kurt
10K UP
Üye
2

Yaratıcı "mükemmel" ise neden "yaratmaya" "ihtiyaç" duymuştur? İhtiyacı varsa "mükemmellik" ortadan kalkmaz mı?

Denilecek ki biz sınanıyoruz, sınanma olsa da olmasa da yaratıcı neden bununla uğraşsın çünkü kanıtlanmaya ihtiyacı olmamalı. Denilecek ki sen insansın onun gibi düşünemezsin. E o zaman "sen de" insansın. senin yaratıcıyı bulabilmen benim onu bulamamam kadar mantıksız olmaz mı?
1,006 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Shiki Granbell
Nontesit

İnsanların tanrısı bir çok yönden tutarsızlıklar doğurur. Verdiğin örnek bunu destekler nitelikte. Tanrı hipotezi ile düşünülen tüm metodlar insan tabanlıdır, zaten bu yüzden tanrılar da antropomorfiktir. Tanrıların arzuları olmamalı, çünkü bütün istemler bir eksikliğin göstergesidir. Kimse bir karınca olmak istemez çünkü bu ona çok şey kaybettirir, fakat herkes tanrı olmak isteyebilir, çünkü bu ona çok şey katacaktır.

Varlık her şeydir, bu yüzden tanrının da varlık kavramından sonra olması gerekir. Fakat tanrı tanımı gereği sınırlandırılamaz olmalıdır. Bu da tutarsızlık yaratır.

Tüm Reklamları Kapat

Tanrının 'sınaması' görüşüne gelirsek bunun kendini kandırmak olduğunu düşünüyorum. Eğer Tanrı dünyaya kötülük indirip, sınadığını söyleyerek kendini temize çıkarıyorsa, bir çocuğa pompalı tüfek verip birini vurursa "onu sınadım" demek bizi işin içinden çıkartır. Sonuç olarak, bizlerin iyiyi örnek alması gerekir, Tanrı da iyi şeyler yapıyorsa tutarsızlık yok demektir.

Tanrı idea olursa, onu etkileyen tüm olumsuz faktörler ondan çıkarılır, bu yine onda eksiklik yaratır. Tanrı her şey olmalıdır, bu durumda insana da benziyor demektir. Fakat insan bir çok yönden sınırlandırılmış bir varlıktır, bu da onu kusurlu yapar, kusurlu olan tanrı değildir zaten.

Tüm Reklamları Kapat

Tanrı konusunu tartışmak insanı da düşünsel anlamda paradoksa sokar, çünkü tanrı bir paradokstur. Eğer ben tanrıyı 'modern tanrı inanışı' ile yargılarsam, bu inanışın tanrı mantığına münezzeh olduğunu da anlarım. Ve daha ne kadar kafa yorarsam yorayım sadece beyin eğzersizi yapmış sayılırım.

Konumuz bu kadar kısa anlatılacak bir konu değil, bunu destekleyecek daha bir çok tanım ve görüş var. Ama sorun onlar dışında olduğundan girmeyeceğim.

257 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Eh İşte
Eh İşte
9K UP
Akıllı

Bu soruya kendi öznel düşüncelerim yerine İbrahimi dinlerin bazı çevrelerde kabul görmüş cevaplarını vereceğim.

İslam

İslami bakış açısına göre en beğendiğim açıklaması Tanrının anlaşılamaz olmasıdır. Tanrı sonsuzdur bu yüzden hayal gücü bile sınırlı insanoğlu başka insanları bile anlayamazken, sınırsız Tanrının neyi, niçin yaptığını hiç anlayamaz. Kısa bir örnek ile; Ben dün su ısıttım. Niçin? Belki çay yapacaktım belki yere dökecektim belki buharı için belki çiçeklere su vermek için.... Görüldüğü üzere bir insanın eylemleri için bile sınırsız olasılık varken ve Tanrı için bu olasılıklar bilinemez bile. Bu açıklamanın zayıf noktası insanın eylemlerini ihtiyaçtan ötürü yapmasıdır. Duygusal veya hayati bir ihtiyaç sebebi ile insan eyleme geçer fakat Tanrı'nın bu ihtiyaçları yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

Hristiyanlık

(Bilinmesi gereken şey Hristiyanlıkta Tanrı sevgi dolu olmasıyla öne çıkar. Hatta İncil'de "Tanrı, sevgidir." der)

(İncil'de Tanrının insanı yüceliği için yarattığı yazıyor ama bu pek açık bir cevap değil. Bu yüzden düşünürlerin cevapları ve açıklamalarını paylaştım.)

Tüm Reklamları Kapat

Hristiyanlığa göre sebebi Tanrının sınırsız sevgi dolu olması. İnsanları birbirlerini ve kendisini sevmeleri için yarattı. Bu da başka bir "Tanrı niçin sevgiye ihtiyaç duyar?" sorusuna götürüyor.

Başka bir cevap ise; Tanrı sevgi dolu ve yaratma arzusu olan bir varlık olduğu için yaratır ve bu yaratış ona zevk verir. Yine hiç sağlam cevaplar değil fakat vazifem cevapları ölçmek değil paylaşmak.

Bulabildiğim -yazmaya değer- son açıklama Tanrının yüceliğini ve görkemini yaratılanlara göstererek onlara mutluluk vermek.

Tüm açıklamalar Tanrının varlıksal olarak bir "kişiliği" olduğu üstüne kurulu.

Yahudilik

(Maalesef Yahudilikte bu soruyu cevaplayan İngilizce kaynak çok az) Yahudiliğe göre bulabildiğim cevaplardan birisi yine Tanrının anlaşılmaz olması. "Konu Tanrıya gelince "neden" sorusu soramayız. Sorabileceğimiz soru "ne"dir."

Kaynaklar

  1. Michele Pasley. Hristiyanlığa Göre. (13 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. gotquestions. Hristiyanlığa Göre. (13 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  3. DANIEL FINE. Yahudiliğe Göre. (13 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  4. Steven Lawson. Hristiyanlığa Göre. (13 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close