Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Caner Kara
Üye
8

Nasa'nın uzaydan çekilmiş dünya görüntülerinin bazılarındaki tutarsızlığı nasıl izah ederiz ?

Değerli evrim ağacı üyeleri, NASA'nın 2012 yılında ''Blue Marble'' başlığı ile servis ettiği dünya görüntüsü ile 2015 yılında ''Epic'' başlığı ile servis ettiği dünya görüntüsü kıyaslandığında: Kuzey Amerika'nın 2012'de dünya yüzeyinin yaklaşık 1/4'ünü, 2015'de yaklaşık 1/8'ini kapladığı görülmektedir. Farkın oluşmasındaki neden nedir ?
5,585 görüntülenme
Nasa'nın uzaydan çekilmiş dünya görüntülerinin bazılarındaki tutarsızlığı nasıl izah ederiz ?
Nasa'nın uzaydan çekilmiş dünya görüntülerinin bazılarındaki tutarsızlığı nasıl izah ederiz ?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ali Zengin
Ali Zengin
127K UP
Öğrenci-Okur

NASA bu gösterdiğiniz fotoğrafların tamamen orijinal dünya fotoğrafları olmadığını kendileri açıklıyor.(kaynak 1)

Daha estetik bir görüntü için fotoğraflarda oynamalar yapıyorlar, çeşitli teknikler kullanıyorlar.

Dünyanın orijinal fotoğrafını merak ediyorsanız kaynak kısmına link bıraktım. Bu fotoğraf ise Japon Himawari uydusu tarafından görüntülenmiş.

Tüm Reklamları Kapat

307 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Robert Simmon. Nasa'nın Açıklaması.. (3 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 3 Ağustos 2021. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar yok.. Gerçek Renkleriyle Dünya.. (3 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 3 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Buraya tıklayınız. | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Çünkü bu fotoğraflar tamamen farklı lenslerle, farklı enstrümanlarla, farklı yöntemlerle çekiliyorlar. Mesela şu fotoğrafların hepsi aynı kamera ile, aynı mesafeden, aynı özneyle, ama farklı odak uzaklığı olan lenslerle çekildi:

This gif explains how changing focal length impacts a ...

Görebileceğiniz gibi sadece odak uzaklığının değişmesi, birebir aynı öznenin daha fazla veya daha az detayının yakalanmasıyla sonuçlanıyor. NASA veya diğer uzay ajanslarının çektiği Dünya (veya diğer gök cismi) fotoğrafları da birebir aynı nedenle ufak tefek farklılıklar taşıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Mesela, 2012 yılında çekilen Blue Marble fotoğrafı tek bir kare bile değil! Her bir karede bulutlar, gösterilmek istenen öznenin (Kuzey Amerika kıtasının) farklı kısımlarını kaplayarak istenen etkiyi yaratmadığı için, NASA, toplamda 8 saat süren 6 farklı yörünge geçişi sırasında aynı enstrümanla ("Görünür/Kızılötesi Görüntüleyici Radyometre Süiti" veya "Visible/Infrared Imager Radiometer Suite (VIIRS)") çekilmiş fotoğrafları birleştirdi ve bu sırada bulutları minimalize edecek şekilde kompozitlendi. Kareler, yerden 12743 kilometre uzaktaki bir perspektifi yansıtıyor.[1] Sonuç, Kuzey Amerika'yı harika bir şekilde gösteren bu enfes kare:

NASA

Kuzey Amerika'nın absürt derecede büyük görünmesinin nedeni, sözünü ettiğim 6 karelik "yakın kenarlı perspektif projeksiyonu" kullanılmış olması (bu yöntemin detaylarını buradan okuyabilirsiniz). Ama bu projeksiyon, tıpkı balık gözü lenslerle çekilmiş gibi bozulmalara neden oluyor. Ama en nihayetinde fotoğrafçılık bir sanat ve gösterilmek istenen Kuzey Amerika ise, sanatçı %100 hedefine ulaşmış demektir.

Birleştirme işleminin basamakları aşağıdaki görselde özetleniyor:

2015 yılında çekilen EPIC fotoğrafı ise Derin Uzay İklim Gözlemevi'ndeki (DSCOVR) Dünya Polikromatik Görüntüleme Kamerası (Earth Polychromatic Imaging Camera veya kısaca "EPIC") ile, yerden 1.6 milyon kilometre uzaktan çekildi.[2] Burada da 10 ayrı fotoğraf birleştirildi; ancak amaç spesifik bir kara parçasını göstermek olmadığından herhangi bir projeksiyon uygulanmadı. Yani bu kare, en nihayetinde bir lens ile çekilmiş olmasından kaynaklı doğal bozulmalar haricinde, "gerçekte gözünüzün göreceğine" çok daha yakın bir kare:

Genel olarak DSCOVR fotoğrafları gerçeğe en yakın olanlar. DSCOVR tarafından çekilen fotoğrafları, neredeyse anlık olarak şu Twitter hesabından görebilirsiniz.

327 görüntülenme

Kaynaklar

  1. NASA. Nasa - Viirs Eastern Hemisphere Image - Behind The Scenes. Alındığı Tarih: 7 Ocak 2023. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
  2. K. Northon. Nasa Captures "Epic" Earth Image. (17 Temmuz 2015). Alındığı Tarih: 7 Ocak 2023. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
33
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Samet D.
bu konuda çok fazla araştirma yaptim

çok büyük ihtimalle farkli yüksekliklerden çekilmiş görüntüler olmasidir. dünyanin şekli küresel bir şekil oldugu için aslinda orda tamamini görmüyor olsak bile, tamamini görüyormuş zannederiz ovallik dünyanin diger kisimlarini gizler. daha yüksek irtifaya çiktiginda , açidan dolayi göremedigin kisimlarinida görmeye başlarsin.bu sayede bahsettigin kita yakindan çekildiginde büyük , uzaktan çekildiginde küçük görünür dünyanin büyüklügüne kiyaslanarak. topun üzerine kara şekli çizip deneyebilirsin mesela. kamerayi çok yakindan uzaga dogru tuttugunda, kamera aslinda topun yarisini gösteriyor filan olsa bile, tamamini gösteriyor zannedeksin. çünkü diger kalan kisimlarini görecek açin yok arkaya kivrildigindan dolayi.

106 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close