Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Caner Kösedağ
Üye 28 Temmuz 2021 4 Cevap
4

Tanrının varlığına deliller nelerdir?

Tanrının varlığına deliller nelerdir? Nonteist kişiler olmadığına dair yanıtlar yazmasın lütfen.
1,908 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Timuçin Kurt
Timuçin Kurt
30K UP
Memurum, bir bilimseverim. 29 Temmuz 2021

Sorunuz oldukça köşe... Yani evet bir tanrı var diyorsunuz ve bir delil değil bir çok delil(ler) var ve bunlar neler diye soruyorsunuz... Ama durum o kadar da böyle değil üzgünüm...

Öncelikle diyelim ki bir pilot kalemi elimize alıyoruz, gayet güzel silindirik "tasarlanmış" bir yapısı, üzerinde anlamlı bazı simgelerle işlenmiş bir markayı ifade eden şekiller ya da bir dile özgü simgeler, çeşitli aşamalı parçalar, bir amaca hizmet eden mürekkebi, mürekkep haznesi, haznenin belli bir basınca duyarlı çıktı ucu, mürekkebin rengi vb. vb. vb. Diyorsun ki bu nesne kendiliğinden/tesadüfen olamaz, soruyorsun ki "bu nesne kendiliğinden var olamaz" ve diyorsun ki "bunu bir insan yaptı ve bu insanı, insanı var eden evreni, artık her ne ise başka bir üst varlık (Tanrı, Allah vb. her ne ise) yaratmış olmalı.

"Peki ben de "senin sorduğun sorunun aynısını soruyorum" :

Tüm Reklamları Kapat

"Bu Tanrı/Allah kendiliğinden var olamaz" "Onu da daha karmaşık bir üst varlık yaratmış olmalı"

Yani anlatmak istediğim, eğer bir yaratıcıya varma yöntemi bu olursa, bu zamanla bir kısır döngüye girer. Bu sebeple varlığımızı, evrendeki durumumuzu bir inanç üzerinden değil de bilime bırakırsak, daha tatmin edici sonuçlara ulaşırız, her şeye rağmen "ben şuna inanıyorum, şu vardır , bu yoktur" tarzı bir düşünce yapısıyla hareket etmeyi istiyorsanız bu noktada bilimle çelişirsiniz ve doğru yerde doğru soruyu sormuyorsunuzdur.

326 görüntülenme
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
206K UP
Yaklaşık 21 yıldır Bilim ve felsefe ile ilgilenir 2 Haziran 2024

Zamanı yaratan bir varlık zamansız olacağı için Ona başlangıç aramak hele hele de 'peki o halde Onu kim yarattı' demek sınırlı bakış açılarından kaynaklanır. Yani herşeyin sebebi olan ve zamanı yaratan varlık zaten sebepsiz ve zamansız olarak yani mutlak olarak var olmalıdır ki bu da Onun sonsuzdan beri var olmasının yanı var olmasının hiç bir başlangıcı olmamasının gerekliliğidir. Sonsuz diyorum ama sonsuz bile esasen derinde zihinlerimizde süreli bir varoluş çağrışımı yapar. Bu esasen kimsenin hayal edemediği 4. boyutu düşünmek gibi bir durumdur. Çünkü beynimiz 3 boyutu deneyimler buna çok alışmıştır ve 4 boyutu asla hayal edemeyiz. Ama bu 4. Boyutun var olmasına da engel değildir. Tıpkı bunun gibi sonsuz denince bile içten içe zihinlerimiz bir başa gider başı arar başı düşünür ama böyle bir baş hiç yoktur. Zamansızlıktan bahsediyoruz ama insanlar zamanı ve zamana bağlı varolmuş zihinleriyle hala zamanlı ve zamanla ve zamana bağımlı düşünmeye devam ediyorlar. Üzgünüm!!! ama bu sınırlı bir bakış açısı.

Sonuç olarak;

Zamanın olmadığı durumu bahsettiğim kavrayışla düşünmek Yaratıcının büyük delilerindendir.

Tüm Reklamları Kapat

104 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Cenk Ozer
dusunen bır varlık 13 saat önce

aslında bu soru tanrı dedığımız varlığı ne olarak aradığına bağlı mesela ılk maddeyı yaratan mutlak bır varlık arıyorsan evet bu bıraz daha karasık olur ama bır zıhnı yaratan bır varlık arıyorsun ınsan bıle tanrı olabılır cunku ınsan da kendı capında bır zıhın yaratabılır mesela yapay zeka fakat ben mutlak tanrının varlığına delıl sunsaydım yanı mutlak olanın varlığına delıl sunsaydım mutlak olmayan bızlerı delıl gosterırdım mesela evrım dongusu genelde ınsanlar evrımı tanrının olmadığına bır delıl olark alır ama bence tam tersı cunku ervım de tek basına adeta tanrısal bır zıhın gıbı bızı evrım olusturdu evet ama evrım nasıl olustu:

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Alice Yılmaz
öğrenciyim. uzun zamandır bilimle ilgileniyorum. 2 hafta önce

sorunuza şöyle cevap vereyim:

1. madde ezeli değildir.

zira ezelde, yani günümüzden sonsuz yıl önce, madde var olsa, o madde günmüze ulaşamaz. zira o maddenin günümüze ulaşabilmesi için sonsuz senenin geçmesi gerekir. bu ise imkansızdır. çünkü sonsuz, sonu olmayan bitmeyen demektir. ancak biz maddenin günümüze ulaştığını biliyoruz. öyleyse madde ezeli değildir.

Tüm Reklamları Kapat

2. öyleyse maddenin bir başlangıcı vardır, yani madde yokluktan varlığa çıkmıştır.

3. hiçbir şey kendi kendine yokluktan varlığa çıkamaz.

zira, yokluktaki bir şey (yani olmayan bir şey) iş yapamaz dolayısıyla kendini var etme işini de yapamaz.

4. öyleyse maddeyi yokluktan varlığa çıkaran, yani yaratan bir güç zorunlu olarak vardır.

Tüm Reklamları Kapat

5. yukarıda madde için söylediklerimizi, maddenin farklı bir formu olan (e=m.c²) enerji için de söyleyebiliriz yani enerjiyi de yaratan bir güç zorunlu olarak vardır.

6. o güç maddeyi ve enerjiyi yoktan var ettiğine göre madde ya da enerji değildir.

-madde ezeli olsa günümüze ulaşamaz dedin. peki tanrı ezeli değil mi? o günümüze nasıl ulaştı?

+ ezeli kavramı, tanrı'nın dışındaki varlıklar için kullanıldığında zaman doğrusunda eksi sonsuzu, yani ''günümüzden sonsuz yıl önceyi'' ifade eder. tanrı için kullanıldığında ise ''tanrı'nın zamanın dışında olmasını'' ifade eder. dolayısıyla tanrı'nın günümüze ulaşması diye bir problem yoktur, zira tanrı zamanın dışındadır.

-tanrı'nın zamanın dışında olduğunu iddia ediyorsun. peki delilin var mı?

+var, şudur:

zaman ezeli değildir. zira ezeli olsa yani günümüzden sonsuz yıl önce de zaman var olsa o zaman günümüzze ulaşamaz. zira günümüze ulaşması için sonsuz senenin geçmesi gerekir ki bu da imkansızdır çünkü sonsuz adı üstünde sonu olmayan bitmeyen demektir.oysa zamanın günümüze ulaştığını biliyoruz. öyleyse ezeli değildir, yani zamanın bir başlangıcı vardır, yani yokluktan varlığa çıkmıştır. zaman yokluktan varlığa kendi kendine çıkamayacağına göre bir güç zamanı yokluktan varlığa çıkarmıştır. o güç zamanı yoktan var ettiğine göre zamanın içinde olamaz, zamanın dışındadır. zamanın dışında olduğu için de geçmiş-gelecek bütün zamanı birden görür ve dilediği zamana dilediği gibi müdahale eder.

-peki “o gücü” kim yokluktan varlığa çıkardı?

+o güç (tanrı) zamanın dışındadır dolayısıyla değişim geçirmez. çünkü değişim geçirmek ancak zamanın içinde olmak ve zamanın akmasıyla mümkündür.

yaratılmak yani yoktan var edilmek ise değişimdir ki zamanın dışında olan tanrı için bu mümkün değildir. öyleyse ''tanrıyı kim yarattı?'', “tanrı nasıl var oldu?'', ''tanrı nereden geldi'' gibi sorular yanlıştır, hatalıdır. o güç (yani tanrı) yaratılmamıştır ve var olmamıştır, o, ''zaten vardır''. çünkü zamanın dışındadır.

Tüm Reklamları Kapat

-yokluktan varlığa çıkan her şeyi tanrı'nın var ettiğini iddia ediyorsun. oysa kuantum dalgalanma da yokluktan enerji, dolayısıyla madde oluşumuna neden olabilir.

+hayır olamaz. zira mutlak yoklukta kuantum dalgalanma da dahil olmak üzere hiçbir şey yoktur. kuantum dalgalanmanın gözlemlendiği uzay ise mutlak yokluk değildir.

-uzay dediğimiz şey boşluk değil mi?

Tüm Reklamları Kapat

+boşluk başkadır mutlak yokluk başkadır. şöyle ki:

uzayın olduğu her yerde zaman ve zamanın olduğu her yerde uzay mutlaka ve zorunlu olarak vardır. uzay ve zaman adeta birbirine yapışıktır ve tek başlarına bulunmazlar. ve bu halleriyle, madde ve enerjinin var olabileceği, yerleşebileceği uygun ortamı oluştururlar. tıpkı usb belleğin dijital veri için uygun ortamı oluşturması gibi. uzay ve zamanın adeta birbirine yapışık bir karakter sergilemesinden anlıyoruz ki uzay ezeli değildir çünkü zaman ezeli değildir. uzay ezeli olmadığına göre bir başlangıcı vardır. bir başlangıcı olduğuna göre yoktan var olmuştur. kendi kendine yokluktan varlığa çıkamayacağına göre bir güç tarafından yoktan var edilmiştir. öyleyse uzay yaratılmış bir boşluktur ve madem yaratılmıştır öyleyse mutlak yokluk değildir.

-yani tanrı boşluk mu yarattı? ama niçin?

+maddenin yerleşebilmesi için. bunu daha önce açıkladım

Tüm Reklamları Kapat

-uzayın her yerinde zamanın olduğunu iddia ettin oysa tekillikte zaman yoktur

+hayır, tekillikte çok çok yavaşlamış dahi olsa hatta isterse durmuş dahi olsa zaman vardır. zamanın hiç olmaması başkadır, çok çok yavaşlaması hatta durması başkadır

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close