Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Ağaçlar üreyip üremediğini nereden anlıyorlar?

Evrimi anlama konusunda daha yeniyim o yüzden cevap verecek olan arkadaş olursa çok yönlü anlata bilirse sevinirim. Palamut ağaçlarını örnek alırsak daha çok palamut üretirken sincapların çok olması nedeniyle onları bulduöunu bu yüzden üreyemediğini anlayıp daha az palamut üretip soncapları öldürüyor. İşte bunu ağaç nereden biliyor üremediğini
144 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Bahsettiğiniz şey besin döngüsü sanırım. Burada bir bilinç yok. Örneğin av-avcı veya canlı-besin gibi ilişkilerde bunu görebilirsiniz. Bir popülasyonda canlı sayısı arttığında haliyle besin kaynakları hızlı bir şekilde tükenecektir. Bu yüzden canlı sayısı çok olan popülasyon, bir süre sonra besin kıtlığına girecek bu yüzden canlılar ölecektir. Canlılar öldüğü için besini tüketen çok sayıda canlı olmayacağından artık tükenmez. Dikkat edin burada besin kaynağı açısından bir değişiklik yok aslında. Önceden de çoğalıyordu o besin canlı sayısı çok olduğu için besin hemen tükeniyordu. Besin tükendiği için canlılar öldü. Canlılar öldüğü için artık besin hemen tükenmiyor. Böyle bir "bilinçsiz doğal denge" oluşuyor.

Önceden 5 birim çoğalıyorsa canlılar çok olduğunda anında tüketip 1 birim bırakıyorlar. O 1 birim de haliyle 1-2-4 şeklinde çoğalıyor. Besin azaldığı için besini yiyen canlılar ölüyor. Canlılar azaldığı için 5 birim çoğalan besinden daha az besleniyorlar. Atıyorum besin yiyenler azaldığı için artık 3 birim besin kaldı. O 3 birim besin de 3-9-18 diye daha çok çoğalacak. Besin arttığı için canlılar daha iyi beslenecek ve böyle devam edecek.

Aynı şey av-avcı ilişkilerinde de var. Avcı konumunda olan canlı çok artarsa o çok sayıda avcı, av olan canlıları kısa sürede bitirir, av tükendiği için avcılar besin bulamaz ve ölür. Avcıların çoğu öldüğü için av konumunda olan canlı çok avlanmaz, çok avlanmadığı için avlanmayan daha çok av ürer ve avların sayısı artar. Avların sayısı arttığı için avcılar daha kolay besin bulur ve doğal denge böyle devam eder.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close